Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan írhatok betűszámláló...

Hogyan írhatok betűszámláló programost free pascal-lal?

Figyelt kérdés

Egy olyan programra lenne szükségem, ami bekér egy szöveget, és megszámolja, hogy hány pl.:a betű van benne.

A segítséget előre is köszönöm.

#programozás #Free Pascal #betű számláló
2015. febr. 7. 12:26
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:
Mikor kezdtem, már volt Free Pascal, és használtam is valamennyit (nem iskolai házikban), mivel a grafikus felülete már akkor ezerszer jobb volt mint a turbo-nak (ha egyáltalán volt).
2015. febr. 7. 20:12
 22/40 SimkoL ***** válasza:
Volt neki csak kicsit érdekesen kezelte a billentyűzetet.
2015. febr. 7. 20:23
 23/40 anonim ***** válasza:
Ja tényleg volt. 10-es koromban írtam egy grafikus programot Turbo Pascallal, és vittem bemutatni egy iskolai rendezvényen. Vetítővel próbáltuk kivetíteni a falra, de nem lehetett, mert mindig mikor elindítottam a programot, a vetítő kikapcsolt. A következő évben Free Pascallal írtam, de ezt már jól vitte a vetítő.
2015. febr. 7. 21:06
 24/40 tabaki ***** válasza:
Kérdező, remélem, legalább egy kicsit pirulsz, amiért egy ennyire szimpla feladat miatt másokat dolgoztattál. De szerencsére az egyetlen érdekes részét még nem happolták el előled: Hogyan számolsz ékezetes betűket, mondjuk a hosszú ő-t, esetleg óhaj szerint megkülönböztetve vagy azonosnak tekintve a kis- és nagybetűket? Kíváncsi volnék a megoldásodra. Vigyázz, mert SimkoL veszettül gyorsan dolgozik ám, ha nem sietsz, még elédbe vág...
2015. febr. 8. 00:49
 25/40 SimkoL ***** válasza:

Eddig a Prog.hu-ra írtam, javítottam egy rövid C#-os programot válaszként, de mire kész lett a kommentekkel együtt a moderátor lezárta témát a semmitmondó címe miatt :( Sajna még a C# lassabban megy mint a Delphi.

Amúgy sem törném magam :) mivel a kérdezőnk még válaszra sem méltatott minket, bár a felvetésed érdekes a karakterkódolás miatt, én is kíváncsi lennék rá hogyan oldaná meg.

2015. febr. 8. 03:14
 26/40 A kérdező kommentje:

Bocsánat a késői reagálásért, de elfelejtettem megnézni, hogy érkezett-e válasz.

Köszönöm a sok választ. Most már sokkal tisztább, még mindig nem értem teljesen, de majd csak kibogozom.

A [link] már olvasom egy ideje, de ott még nem találtam megoldást a feladatra.

2015. febr. 8. 15:07
 27/40 anonim ***** válasza:

Mi az, amit nem értesz pontosan a feladat kapcsán? Többféle megoldást is leírtunk itt, én is írtam egyet, SimkoL is írt egyet.

Mi az ami problémát okoz a megértésben? Én csak azért kérdem hogy segíteni tudjak a megértésben, mi az amit elmagyarázzak még.

2015. febr. 8. 15:27
 28/40 anonim ***** válasza:

Érdekes, hogy nem láttál megoldást erre a problémára, mert én találtam. Az eljárások, függvényeknél van egy ilyen példa, ami megszámolja a szóköz karaktereket:

program Pelda04;

var s:string;

function helyekszama(x:string):integer;

var i,h:integer;

begin

h:=0;

for i:=1 to length(x) do

if x[i]=' ' then h:=h+1;

helyekszama:=h;

end;

begin

write('Irj be egy modnatot: ');

readln(s);

writeln('A mondatban ',helyekszama(s),' szokoz van.');

end.

----

Úgy látszik, hogy a prog.ide.sk nálad mást mutat mint nállam.

2015. febr. 8. 15:33
 29/40 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy mit lehet ezen nem érteni.

program Pelda04; --> a program neve Pelda04

var s:string; --> Van benne egy karakterlánc változó

function helyekszama(x:string):integer; --> Írunk egy függvényt, ami megszámolja a szóköz karaktereket a mondatban, és visszatéríti azoknak a darabszámát.

var i,h:integer; --> Két változó: i - ciklusváltozó, a h-ban számoljuk a megfelelő karaktereket

begin --> a függvény elkezdődött

h:=0; --> Kezdetben nem tudjuk, hogy hány szóköz van a mondatban, ezért ezt az értéket nullára állítjuk

for i:=1 to length(x) do --> egy ciklussal bejárjuk a karakterlánc karaktereit. A length(x) az x karakter hosszát adja meg.

if x[i]=' ' then h:=h+1; --> Ha az i. karakter szóköz, akkor növeljük a h-t.

helyekszama:=h; --> a függvény visszatérítési értéke h-lesz.

end; --> függvény vége

begin --> itt kezdődik a főprogram

write('Irj be egy mondatot: '); --> Kiíratjuk a képernyőre,hogy "Irj be egy mondatot:"

readln(s); --> Beolvassuk a karakterláncot a billentyűzetről.

writeln('A mondatban ',helyekszama(s),' szokoz van.'); --> Kiírjuk az eredményt.

end. --> Főprogram vége.

2015. febr. 8. 15:39
 30/40 anonim ***** válasza:
Lehet most a következő probléma az lesz, hogy "a kód nem fordul le a kommentekkel" :D
2015. febr. 8. 15:41
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!