Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Meg lehet tanulni programozni...

Meg lehet tanulni programozni TURBO PASCAL nyelven csak könyvből, programozni tudó segítsége nélkül?

Figyelt kérdés

23 vagyok, nő. Lehet fogok kapni olyan üzenetet, hogy meg se próbáljam, mert nő nemű vagyok. Engem viszont érdekel a programozás. Alapszinten szeretnék megtanulni, de segítségem csupán egy könyv van.:"Programozzunk TURBO PACSAL nyelven!" kezdőknek-középhaladóknak

Benkő Tiborné

Benkő László

Tóth Bertalan

Varga Balázs

Valaki tanult sikeresen ebből a könyvből?

2015. jan. 12. 13:26
1 2
 1/15 anonim válasza:
67%
Szerintem doksiból is meg lehet tanulni, de én biztos az interneten keresnék oldalakat a könyv helyett.
2015. jan. 12. 13:31
 2/15 anonim ***** válasza:

Miért akarsz programozni tanulni?

(Tökmindegy hogy nő vagy-e)

2015. jan. 12. 13:32
 3/15 A kérdező kommentje:
Érdekel. Van egy munkatársam aki rendszergazda és látom hogy miket dolgozik és elkezdett érdekelni a programozás. Ő nem igazán akar nekem segíteni. Nem akarom zaklatni vele. Az irodájában vannak info könyvek. Itt találtam a fent leírtat is. Sosem programoztam. Grafikus vagyok.
2015. jan. 12. 13:40
 4/15 anonim ***** válasza:

Én a BASIC-es C64-es próbálkozásaimat leszámítva ebből kezdtem programozni tanulni. Mire az iskolában elérkeztünk a fakthoz, perfekt ismertem a Pascalt.

Volt még egy könyv, ennek a "társ-kiadványa": programozási feladatok és algoritmusok Turbo Pascal nyelven. Az is hasznos volt hozzá.

Egyébként ténylegesen Turbo PAscalban akarsz tanulni, vagy FreePascalban, TP-s könyvből?

2015. jan. 12. 13:55
 5/15 anonim ***** válasza:
0%

Meg lehet, minden elméleti anyagot. A leghasznosabb tudást gyakorlattal lehet összeszedni, a könyv annyiban hátrány az iskolával szemben, hogy nem tudsz kiabálni, ha nem értesz valamit, viszont előnye, hogy a saját tempódban tudsz haladni, és senki sem erőlteti rád, hogy valamit csak és kizárólag egyféleképpen szabad megoldani(ami programozásban pláne baromság).

Viszont pascalt tanulni abszolúte semmi értelme, ha egyszerű nyelvet akarsz, akkor python(amúgy is érdemes ezzel kezdeni, sok jó szokás rögzül vele - pl az olvasható kódolás a legtöbb nyelvben opció, itt elvárás). Ez pl egy nagyon-nagyon jó könyv, ingyenes, magyar nyelvű, és minden fontos dologra kitér, közérthetően(én 16-17 évesen olvastam, egy hello worldnyi tapasztalattal, és másfél hétre rá már össze tudtam rakni egy egyszerű, grafikus felületű játékot - nem azért, mert akkora király vagyok, hanem mert tényleg jó könyv). Egyetlen hátránya, hogy régi pythonról van benne szó(2.6 ha jól emlékszem), 3.x ban már változott néhány dolog, de nem lehet túl nehéz átállni rá, ha oda kerül a sor.

[link]

Ha a python nem szimpatikus, akkor csak az a fontos, hogy objektum orientált nyelvet tanulj, a programozás menete nem változik nyelvről nyelvre, csak a szintaxis(jó, többnyire). Kivétel ha webfejlesztéssel akarsz foglalkozni, de feltételezem, hogy nem erről van szó, ha a turbo pascalra esett a választásod. Sok sikert!

2015. jan. 12. 14:04
 6/15 anonim ***** válasza:

Természetesen meg lehet tanulni, a nem pedig totálisan lényegtelen. Ha akarod, és van kitartásod (meg némi logikád) akkor menni fog.

Viszont, hacsak nem célzottan elvárás a pascal tanulás (amit kétlek) akkor szerintem is hülyeség egy teljesen holt nyelvet tanulni. Python jó, vagy ha még használhatóbb nyelvvel akarod kezdeni, akkor C# vagy Java. Ezeknek értelmük is van, pascalt soha nem fogod semmire tudni használni.

2015. jan. 12. 14:48
 7/15 A kérdező kommentje:

TURBO PASCAL-ban, de a basic egyszerűbbnek tűnik. Lehet nem a TURBO-val kellene kezdenem.

Erről a könyvről írtam.:

[link]

2015. jan. 12. 14:52
 8/15 SimkoL ***** válasza:
Anno Turbo Pascal-t könyv nélkül, a TP 6.0 magyar helpjéből tanultam meg. [link] Bár ezen a vonalon csak a Delphi a továbblépés, mondjuk az is tud mindent [link] [link] de inkább valami C-hez hasonló fejlettebb nyelvet ajánlanék. Ha maradsz a Pascal-nál szívesen segítek akár mintaprogramokkal akár úgymond személyre szóló magyarázatokkal. Ajánlanám továbbá ezt az oldalt [link] nagyon jó magyar leírás van szinte mindenhez.
2015. jan. 12. 15:18
 9/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2015. jan. 12. 15:19
 10/15 tabaki ***** válasza:
100%

Nincs a pascallal semmi baj, ha megmaradsz hobbiszinten, de nehogy már Turbót használj. A naprakész (és ezért egy fokkal kevésbé életképtelen) változat a Free Pascal. Tudatosan az idejétmúlt Turbo Pascal helyettesítésére hozták létre, de eleve 32/64 bites rendszerekre. Amit a Turbós könyvekből tanulsz, az gyakorlatilag mind futni fog Free Pascalban is, továbbá ennek is van Delphi-szerű továbbvitele, a Lazarus, amelyben grafikus felületű, objektumorientált programokat is fejleszthetsz, vagy néhány beállítás megváltoztatásával akár nyithatsz is a Delphi felé. A Free Pascal és a Lazarus ezenkívül még ingyenes is, és több platformon is fut, én például a magam amatőr nívóján elég bonyolultnak számító programokat minden változtatás nélkül le tudok fordítani úgy linuxra, mint Windowsra.

Ha viszont a későbbiekben valamivel komolyabb programozói pályafutásról ábrándozol, szerencsésebb, ha eleve valami C-szerű nyelvvel indítasz, indulásnak talán tényleg a python a legjobb.

2015. jan. 12. 16:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!