A programozók ún hackerek feltétlenül iskolában szerezték a tudásukat?
programozó =/= hacker
az informatika egyetemi szak, a legtöbb programozó ezt végzi vagy programozó matematikusi vagy matematikusi vagy vmilyen mérnöki szakot
de a jó programozó magától is tanul (folyamatosan)
vannak olyan programozók is, akik sose tanulták egyetemen, csak gyakorlatban elsajátították a szakmát (ez ma már kisebbség)
16 évesen se nem késő, se nem túl korai belevágni
Miért ne lenne? :)
Nos, én 10 éves koromban kaptam egy c64-et, 12 évesen basic-ben tanultam rajta "programozni" magamtól egy könyv segítségével. 15 évesen kaptam meg életem első igazi számítógépét(bár nem én kaptam, családé volt, mégis mindig én használtam), egy 486dx2-est, ekkor a programozást abbahagytam, és játékokkal, meg a windows megismerésével töltöttem el 1-2 évet. Majd 16 évesen 1 nyarat végigdolgoztam, hogy kaphassak teljesen saját gépet, meg is vettem, celeron 300-as. Ekkor kezdtem el win98 alól crackerkedni. wdasm, és egyéb debugger programok (softice pl asszem) segítségével.
Ebben a korszakban rengeteget tanultam. Utána jött az xp, és sajnos a régi debuggerek már nem működtek alatta, így a crackerkedést abbahagytam, jött viszont az internet, és elkezdtem először html-el, css-el, utána php-val, és mysql-el ismerkedni.
Most 25 éves vagyok, és voltam rendszergazdától kezdve, számtech bolt eladóján át, webprogramozóig minden. :)
Mindezt úgy, hogy soha nem jártam semmilyen iskolába. S közép-iskolában rendszeresen ellógtam a számtech órákról, mert nekem nem tudott ujjat mutatni a tanár. (az elején, mikor még bejártam inkább én tanítottam őt, ami persze nem tetszett neki, a lógások és a tanártanítás miatt minden évben csak 3-as lettem számtechből, de 5-ösre érettségiztem).
Tavaly vettem részt először számtech képzésen. 2 éves rendszergazda okj tanfolyam. Hát, 3 hétig bírtam. Mindent tanítottak, csak igazán lényeges dolgokat nem. S hogy őszinte legyek, iszonyatosan elgem lett pl a matek mátrix részéből, soha nem fog kelleni, de anélkül meg megbuktatnak, így otthagytam a sulit.
Most jelenleg más munkakörben területen dolgozok, de hobbiként megmaradt a számtech, és mellékkeresetért magánszemélyeknek, kis cégeknek gyártok weboldalakat.
Sajnos viszont a munkaerőpiac nagyon telített, és ha most akarnék elhelyezkedni rendszergazdaként pl, akkor nehéz dolgom lenne papírok nélkül. Manapság a papírt nézik, és nem a gyakorlati tudást. Hisz aki felvesz, csak egy nyomorult PR-es, nem tud kérdezni semmit a szakmával kapcsolatban, csak vizsgálni a papírokat, nem ért hozzá.
Nekem viszont nincs erőm felesleges dolgokat tanulni egy papír-ért, így valószínűleg hivatásosan nem leszek többé az IT szakmában. :P
Szépen leírtam a történetemet, bocs. :D A lényeg amire ki akartam térni ezzel: Szerintem iskola nélkül is rengeteg gyakorlati, használható dolgot tudsz tanulni, csak érdekeljen a téma, s váljon a hobbiddá. Ha érdekel, vágj bele. :)
"Sajnos viszont a munkaerőpiac nagyon telített, és ha most akarnék elhelyezkedni rendszergazdaként pl, akkor nehéz dolgom lenne papírok nélkül. Manapság a papírt nézik, és nem a gyakorlati tudást."
Értelmes munkaadó a tapasztalatot is nézi, sőt.
Természetesen nézik a tapasztalatot is, csak szerinted kit fog felvenni, olyat aki elvégzett xy+1 iskolát, és dolgozott már itt-ott, vagy olyat aki soha nem végzett el semmit, de dolgozott itt-ott? :)
Egyértelmű, hogy az elsőt. S abból is van bőven.
Vágj bele, de ne Pascallal :)
A hackelés meg onnan jön, hogy nagyon értesz valamihez. Ehhez csak egy dolog kell: sok-sok ráfordítás.
én 7évesen keztem és mosz én vok 13évesen RaZoR1911 :D
tudtátok h RaZor1911 magyar :) mindent tudok csak kell egy gép meg nett :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!