Az elektromos programozas hogy mukodik?
Itt arra gondolok, hogy pl egy liftet beprogramoznak, hogy ha mar meg van nyomva a gomb, akkor a kovetkezo megnyomast mar ne vegye figyelembe, vagy pl a szalagon ha a gep eszleli hogy a termek nem megfelelo, akkor kiloki.
Ezek milyen nyelven vannak megirva? Hogy van a mechanikus gep es a programkod osszekotve? stb...
Ez tokre erdekel. Vagy pl lattam egy videot, ahol a csavo a taviranyitos kocsira tett egy kamerat, azt a monitorra kototte, es kormannyal meg pedallal vezette wifin keresztul. Elkepeszto
Ezek is tejesen úgy vannak megírva mint bármely más program. Lehet C, Assembly vagy bármilyen más nyelv. Ezek a programok nagyrészt szenzorok bementére reagálnak, bizonyos kimeneteiken elektromos "impulzust" adnak le. Például motorokat hajtanak meg, kivillantanak egy ledet, stb...
"Vagy pl lattam egy videot, ahol a csavo a taviranyitos kocsira tett egy kamerat, azt a monitorra kototte, es kormannyal meg pedallal vezette wifin keresztul. Elkepeszto"
Nem olyan bonyolult. Egy Arduinoval nem nehéz, főleg, hogy ahhoz van wifis kiegészítő.
Nos igen, az ipari vezérléseket rendszerint PLC intézi.
A nyelv célorientált és legtöbbször teljesen más mint az általános célú programozási nyelvek (pl. C).
Itt találsz pár screenshotot, hogy lásd milyen.:
Jah! A lifttel kapcsolatban: Ugyanitt van egy példa ami épp ilyesmivel foglalkozik:
Persze különböző gyakorlati okokból liftet nem szoktak ipari PLC-vel vezérelni, ahogy közlekedési lámpát sem, ez csak példa feladat.
Suliban nagyon keveset tanítanak erről. Az alapismereteket max.
Szimuláció van. Több fejlesztői környezet is tartalmaz szimulátort. Ám ez alatt a program futtatását kell érteni és nem a környezet szimulációját (a végrehajtó egységet szimulálja és nem magát a berendezést amit a végrehajtó egység vezérel).
Kezdetleges környezet szimulációk a fentebb hivatkozott oldalon is vannak.
koszi a segitseget!
Arrol az Arduniorol vagy mirol mar hallottam, de igazabol sose ertettem a lenyeget. Ennek kulon utasitaskeszlete van? Es a szamitogepes kormannyal megis hogy lehetne osszekotni? Ezek nekem kicsit tul bonyolult dolgok igy elsore, de nagyon erdekelnek :D
Az arduinonak nincs úgy külön "nyelve", C-ben lehet vele dolgozni, amihez adnak egy halom könyvtárat, ami megkönnyíti vele a munkát.
Kisebb dolgokat pillanatok alatt meg lehet vele csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!