Hogyan lehet számígép által vezérelt zárat készíteni?
14. Éves vagyok, és érdekelne hogyan lehetne készíteni egy olyan zárat amelyet a számítógépemről mondjuk usbn keresztül tudnék vezérelni programozni. És a programozást honnan tudnám megtanulni( szívesen megtanulnék azon a nyelven programokat írni ha valaki tudná melyikben érdemes ezt csinálni és tudna linket hozzá ahonnan akezdők is elsajátíthatják) később ha megtanultam komolyabban azt a nyelvet fejleszteném odőzítés stb.
Tudna ebben nekem segíteni valaki?
Előre is köszi!!
Hát vannak ilyen interfészek amik ezt lehetővé teszik, de elég bonyulult összehozni ami kell hozzá:
- Egy kártya/ujjlenyomat olvasó vagy valami szám panel vagy esetleg egy sima vonalkód olvasó (conrad.hu-n szokott lenni általában mindegyik)
-Egy összerakott zár ami akár USB-n akár valami egyéb porton át kapja a jelet. (Na igen, ha ilyet látsz valahol szólj nekem mert ez ritka mint a fehér holló) De házilag is tudsz csinálni am, csak bonyulult. (Anno megoldottam valahogy ha kell leírom ezt is)
-egy iFIX (gyárakba ilyet használok legjobb az egészre)
-és sok-sok évnyi C# vagy C++ vagy Basic nyelv tudás.
Megírsz először is egy interfész kezelő programot iFixben... (egybe teheted a kettőt de írhatod külön külön is a ki és a bemeneti portokat) na ezt nem írom le de nagyon-nagyon hosszú :)
Aztán jöhet a lényeg megírsz egy másik programot ami az elötte megírt és útközbe futattott programokat kezeli.
BASICben valahogy így nézne ki
If port_be.acces_granted then
port_ki.jel = True
LED_zold.value = 1
LED_piros.value = 0
'Wait x sec then close
WAIT_MS(1000)
LED_zold.value = 0
port_ki.jel = False
Else
LED_zold.value = 0
LED_piros.value = 1
End If
Na itt ugye mindent deklarálsz és mükdöni is fog :DD remélem segített
A programozás szerintem elég kicsi része a dolognak. Lényeg hogy a gép USB-n adjon ki általad szabályzott jelet, ez utánaolvasással (angol) legfeljebb egy hetet vehet igénybe.
Ezután jön a mechanikai része a dolognak. Legegyszerűbben talán egy reteszt lehetne alkotni elektromágneses kapcsolással. Ha fontos a zár, így első nekifutásra ékszíjas/fogaskerekes + motoros megoldásnak állnék neki.
Ez főként elektronika azért.
Olvasgass, hátha találsz hasonló projektet ötletnek: [link]
Én személy szerint úgy állnék neki, hogy vennék egy elektromos zárat (lehet kapni), hogy ezzel már ne keljen szórakozni, rákötnék egy arduinot, majd írnék az arduinora és a gépre egy vezérlő szoftvert és kész. (Ez maga lenne kb összesen 10 sor.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!