Mi a véleményetek erről a titkosító eljárásról?
Azt még tegyük hozzá, hogy a konkrét megvalósítás nem a leghatékonyabb, mert a kódoknak csak 3 változata van. Meglehetősen sok az a 7 jegy, és feleslegesen fedi le a teljes unicode táblát. Úgy lenne az igazi, ha csak annak a ~100 karakternek lenne kódja, amit mi használunk, de azokhoz nem 3, hanem jóval több, 3-4 számjegyű kódot rendelnénk. Így minimálisra lehetne csökkenteni az ismétlődést.
(Amikor a progit csináltam, inkább a karakterkódolásokat tanulmányoztam, és ez volt nagyobb kihívás, azért lett pont ilyen)
Az a gáz, hogy hiába random választod ki az egyes kulcsokhoz a kódot egy halmazból, de ezek a halmazok végesek.
Vagyis statisztikai módszerekkel, megfelelő mennyiségű szövegre meg lehet állapítani a halmazokat és onnantól kezdve borul az egész.
Ahogy akkor is borul, ha kiderül a kódolási eljárás, aminek részét képezik a halmazok.
Igaz. Bár a gyakoriságelemzés nem hoz rögtön eredményt, mivel az egy betűhöz tartozó lehetséges kódok halmaza véges, messze van a feltörhetetlentől.
De javaslom, szájkarate helyett inkább törjük fel! :)
Otthon jó lehet a homofónikus helyettesítés alkalmazása, de másra nem használható. Hasonló rejtjel, mint teszemazt az Enigma esetében, csak itt nem lépteted a kulcsot, hanem egy fix halmazból választod.
Differenciál-kriptoanalízis segítségével törhető.
Szintén olvashatsz a kifektetés egy módjáról itt:
Látom nem mostani a téma, de hozzászólnék:
Ha egy 5 szavas mondatot kódolsz le, akkor valszeg használható.
Ha viszont hosszú szöveget, akkor már nem.
Nyilván egy betűhöz nem több száz variációt használsz, de ha igen, akkor se a feltörés esélyét, hanem csak a feltörés hosszát húzod el egy kicsit.
Ahogy én tenném, igaz nem vagyok kriptográfus:
Kiválasztanék olyan szavakat vagy szórészeket, amiket valószínűleg nagyon gyakran használsz. Főleg rövideket. (az, még, val, és stb, akár pár karakterrel hosszabbakat is)
A törő algoritmusba beállíthatóvá tenném, hogy hány karakter egy kód, mivel látom, csak számokat használsz, ezért minimum 2 karaktered egy kód, de inkább 3, a leírásod alapján.
Ezt figyelembe véve, elkezdeném behelyettesíteni a kis szólistám alapján a betűket és figyelné a rendszerem, hogy melyik próbálkozásra milyen gyakori találatokat dob ki a gép.
Így készítenék több lehetséges kulcstöredéket.
A kulcstöredékeket egyenként kipróbálnám. Itt szintén elemezném az eredményt, persze lehetne önműködő dekódert is írni ami megcsinál mindent, de az már másik téma.
Tehát kipróbálnám a kulcsokat, behelyettesítem őket, és szavakat próbálnék keresni a részlegesen "feltört" szövegben. Ha úgy érzem, hogy valahova beillene egy szó, akkor hozzáadnám a kulcshoz a betűit a kódokhoz rendelve és újra futtatnám a teljes szövegben. Ha sikerrel járok, megint újabb szavakat találnék így. Addig variálnék ezzel, míg ki nem tudnék valahol Íratni egy értelmes mondatrészt, később egy értelmes mondatot. Ahogy bővül a kulcs, egyre több részleges mondat jönne létre ahova be tudnék helyettesíteni szavakat, és ezzel is bővíteném a kulcsot.
A végén már pörögne az egész.
A betűnként többféle kód csak annyit csinál, hogy többet kell próbálkozni az elején.
Persze javítson ki valaki ha tévednék.
ahogy elnézem, ez 27622 darab számjegy a google doksiban. ha tényleg ez a teljes és ennyi, akkor mégis csak 2 számjegyű egy kód. mivel ez nem osztható 3-al.
Közben visszanézve, írtad, hogy 7 szám kódol egy idézőjelet, és 7-el osztható, szal oké, 7 karakter egy betű.
7x lesz hosszabb a szöveged az eredetinél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!