Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mi a véleményetek erről a...

Ozmium42 kérdése:

Mi a véleményetek erről a titkosító eljárásról?

Figyelt kérdés
A lényeg ugyanaz, mint a sima behelyettesítésnél, tehát mondjuk mindegyik karaktert egy neki megfelelő számkódra cserélünk, de itt egy karakterhez többféle kód is tartozik, és a szövegben minden azonos karakternél véletlenszerűen kerül be az egyik kód a lehetségesek közül. Kicsit olvastam a titkosításokról, konkrétan ilyet nem találtam, pedig ez kézenfekvő megoldásnak tűnik a gyakoriság analízis ellen. Hogyan lehetne egy ilyet fejteni?
2014. szept. 14. 23:29
1 2 3
 1/30 A kérdező kommentje:
*visszafejteni
2014. szept. 14. 23:30
 2/30 anonim ***** válasza:
100%

Ezek a fajta titkosítási módszerek NAGYON gyengék. Pl. a nyílt szöveg hosszából egyenesen következik a kódolt szöveg hossza. A dekódoláshoz és a kódoláshoz ugyanaz a "kulcs" van használatban. Stb. Stb.

Matematikusok dolgoznak titkosító eljárásokon, a matematikának van erre szakosodott tudományága. A ma használatos titkosítási eljárások prímszámokon és logaritmuson alapul többnyire.

Az ókorban tökéletes lett volna a módszered, ma ez már nagyon rövid idő alatt törhető titkosítást adna.

2014. szept. 14. 23:34
 3/30 A kérdező kommentje:
Na jó, de akkor sem értem, hogy ha valakinek nincs meg a kulcsa, akkor honnan találja ki, hogy egy 3000 karakteres kód leolvasási kerete az éppen 2, 3, 5 vagy 6 stb. legyen, és még ha tudná is, hogy azonosítja be, hogy különböző kódok mind az "a" betűnek felelnek meg.
2014. szept. 14. 23:51
 4/30 anonim ***** válasza:
100%

Hajszál pontosan ugyanezt az algoritmust találtam ki én is pár hónapja, és ugyanazon gondolkoztam, hogy ezt hogy a fenébe lehetne visszafejteni.

Iszonyú primitív algoritmus, de nem jöttem rá a gyengeségére, pedig nyilván valamiért nem használják.

2014. szept. 14. 23:55
 5/30 anonim ***** válasza:
78%
A kódolásban nem az a nagy dolog, hogy egy adott adatot nehezen visszafejthetővé tegyél, hanem az, hogy úgy legyen baromi nehéz visszafejteni, hogy valaki ismeri a pontos titkosító algoritmust.
2014. szept. 15. 08:15
 6/30 anonim ***** válasza:
66%
Ha sok kódolt szöveg áll rendelkezésre, sima szótár alapú ellenőrzéssel kinyerhetőek, hogy melyik számokhoz tartozik pl. az A betű. Túl nagy processzoridő sem kell hozzá.
2014. szept. 15. 08:57
 7/30 anonim ***** válasza:
50%

Ismerheti az algoritmust, ami csak annyi, hogy egy betűhöz egy másikat (vagyis pontosabban másikakat) rendelünk, véletlenszerűen kiválasztva egy hozzá tartozó halmazból.

A kódolási kulcs nélkül szerintem visszafejthetetlen, kulccsal meg bármelyik titkosítás törhető.

Tényleg érdekelne a hátulütője ennek a dolognak, mert ez eddig így elég kevés.

2014. szept. 15. 08:59
 8/30 Tengor ***** válasza:
100%
A kulcs egész pontosan mit határoz meg? Azt, hogy az A betűt B, C v. D-vel helyettesíted?
2014. szept. 15. 09:06
 9/30 anonim ***** válasza:
52%

"Ha sok kódolt szöveg áll rendelkezésre, sima szótár alapú ellenőrzéssel kinyerhetőek, hogy melyik számokhoz tartozik pl. az A betű. Túl nagy processzoridő sem kell hozzá."

Hogyan? Ha mindig egy szám rendelődne hozzá, akkor rendben lenne, de úgy, hogy ha több különböző, akkor hogyan?

Nehezítésképpen lehetne kompenzálni a betűk gyakoriságát, hogy ami ritka betű, pl 'Q' ahhoz csak egy szám rendelődik, ami gyakori, mint például 'A', ahhoz több, hogy kiegyenlítődjön a gyakoriság.

Lekódolom majd ezt a titkosítást, aztán ha gondoljátok kigeneráltatok vele akármilyen hosszú szöveget, aztán ha van rá programotok próbáljátok visszafejteni, kíváncsi lennék.

2014. szept. 15. 09:07
 10/30 anonim ***** válasza:

"A kulcs egész pontosan mit határoz meg? Azt, hogy az A betűt B, C v. D-vel helyettesíted?"

Kb igen.

De ha számoknál maradunk kb úgy képzelem a kulcsot:

A-> 350, 11, 5932, 48

B-> 997, 1943, 4

2014. szept. 15. 09:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!