Mi a véleményetek erről a titkosító eljárásról?
Ezek a fajta titkosítási módszerek NAGYON gyengék. Pl. a nyílt szöveg hosszából egyenesen következik a kódolt szöveg hossza. A dekódoláshoz és a kódoláshoz ugyanaz a "kulcs" van használatban. Stb. Stb.
Matematikusok dolgoznak titkosító eljárásokon, a matematikának van erre szakosodott tudományága. A ma használatos titkosítási eljárások prímszámokon és logaritmuson alapul többnyire.
Az ókorban tökéletes lett volna a módszered, ma ez már nagyon rövid idő alatt törhető titkosítást adna.
Hajszál pontosan ugyanezt az algoritmust találtam ki én is pár hónapja, és ugyanazon gondolkoztam, hogy ezt hogy a fenébe lehetne visszafejteni.
Iszonyú primitív algoritmus, de nem jöttem rá a gyengeségére, pedig nyilván valamiért nem használják.
Ismerheti az algoritmust, ami csak annyi, hogy egy betűhöz egy másikat (vagyis pontosabban másikakat) rendelünk, véletlenszerűen kiválasztva egy hozzá tartozó halmazból.
A kódolási kulcs nélkül szerintem visszafejthetetlen, kulccsal meg bármelyik titkosítás törhető.
Tényleg érdekelne a hátulütője ennek a dolognak, mert ez eddig így elég kevés.
"Ha sok kódolt szöveg áll rendelkezésre, sima szótár alapú ellenőrzéssel kinyerhetőek, hogy melyik számokhoz tartozik pl. az A betű. Túl nagy processzoridő sem kell hozzá."
Hogyan? Ha mindig egy szám rendelődne hozzá, akkor rendben lenne, de úgy, hogy ha több különböző, akkor hogyan?
Nehezítésképpen lehetne kompenzálni a betűk gyakoriságát, hogy ami ritka betű, pl 'Q' ahhoz csak egy szám rendelődik, ami gyakori, mint például 'A', ahhoz több, hogy kiegyenlítődjön a gyakoriság.
Lekódolom majd ezt a titkosítást, aztán ha gondoljátok kigeneráltatok vele akármilyen hosszú szöveget, aztán ha van rá programotok próbáljátok visszafejteni, kíváncsi lennék.
"A kulcs egész pontosan mit határoz meg? Azt, hogy az A betűt B, C v. D-vel helyettesíted?"
Kb igen.
De ha számoknál maradunk kb úgy képzelem a kulcsot:
A-> 350, 11, 5932, 48
B-> 997, 1943, 4
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!