Érdemes Delphit tanulni?
Elsőévesként felejtesd e a Delphi-t.
Megvan rá a lehetőséged, hogy új nyelveket technológiákat tanulj, ne lődd el, soha nem lesz ennyi idd tanulni mint most.
Ha 4-5 év múlva ha végzel, már nem úgy fogsz gondolni a Delphire mint most, hidd el nekem ugyan ebbe a cipőben jártam én is.
"A pascal alapú nyelvek így az object pascal is letűnt, ez ellen nincs mit tenni."
Azért én drukkolok neki, hogy újra divatba jöjjön, a Pascal egy ritka szép és olvasható nyelv, a Delphi osztályszerkezete meg átgondolt és jó, összességében egy elég ütős kombináció.
Kérdező: szerintem annyit mindenképp érdemes vele foglalkozni, hogy egyszerűbb alkalmazásokat tudj vele készíteni, ha megérted, és átlátod, az csak segíteni fog más nyelvek és rendszerek megtanulásában, semmiképp nem elfecsérelt idő.
Mindenkinek van kedvenc nyelve, és úgy általában ízlése.
Van akinek a pascal a szép, van aki a C-s szintaktikát szereti, sőt van akinek a Python indentálása tetszik valami fura oknál fogva. Nyilván egy jó szakember igyekszik minél több nyelven érteni.
De amikor a piacon vagy mint munkavállaló, akkor átértékelődnek ezek a dolgok. Szerencsés esetben pont a kedvenc nyelved a keresett. De már most ebben a pillanatban is 1% alatt van a Delphis állások száma szoftverfejlesztő kategóriában. Mi lesz ha a kedves kérdező végez a tanulmányaival? Egy biztos, a programozási nyelvek nem élnek reneszánszt, esetleg készül belőlük újabb szabvány.
Valóban nincs sok delphi-s állás, én is utánanéztem. De maga a nyelv érdekel. Sok felsőbbévestől hallom, hogy kimaradtál a Delphi korszakból, uuuu, és picit idegesít ez is, meg az is, hogy csak a .net keretein belül vannak ismereteim, szóval többre vágyom. Jó, vagy nem jó de én a Delphit néztem ki magamnak, mint tudásbővítésnek.
Később vagy Androiddal/C++ - al szeretnék foglalkozni, lehet én vagyok hülye, de az utóbbi jobban érdekel. Később aztán valszeg muszáj lesz egy kicsit belekóstolnom az előbbibe is.
Rendben van, hogy lépett. De őszitén szólva nem érem fel épp ésszel, minek a .NET keretrendszer. Miért nem lehetett azt a hű de jó C#-t megcsinálni úgy, hogy natív exet generáljon, akkora hülyeségnek tartom, hogy az hihetetlen, Microsoft mindenhol ott akar lenni, Nokia telógyártó részlegét is megvette -_- Na de sebaj, minél magasabb a ló annál nagyobbat lehet esni.
Más: Net tömve van VB-ben C#ban megírható keylogger kódokkal. Kíváncsiságból megírtam egyet...és csak lestem, mikor több antivírus sem riasztott be rá, (NOD,Avast,KIS,Vipre,Norton,Panda). Ez volt tavaly, a YOUTUBE-on!! fellelhető kódok van hogy 2006-osak. Szánalmasnak tartom az antivírusuk önajnározó reklámját is, szégyen....Sztem ez így nagyon nem jól van, de mindegy.
> De őszitén szólva nem érem fel épp ésszel, minek a .NET keretrendszer.
Minek, minek? Backdoornak.
Én 1987 óta verem a billentyűzetet. Ez idő alatt az a tapasztalatom, hogy a delphi-hez fogható hatékony, kényelmes fejlesztőrendszert még nem írtak.
A delphi messze nincs értékén mérve és ebben a microsoft keze is vastagon benne van. Azzal, hogy a delphit használod kevesebb nem leszel, csak több. Ha később úgy alakul, hogy más fejlesztőeszközt leszel kénytelen használni, akkor is jól fog jönni, ha kisebb segédprogramjaidat meg kell hogy írd. Azt meg be se mondom, hogy nem csak alkalmazotti státuszban egzisztálnak a fejlesztők. Elég sok közülük maga fejleszt mint freelancer vagy mint projektgazda. A delphi RAD, tehát meglehetősen rapid eszköz. Ez a tulajdonsága igencsak kidomborodik, amikor határidőre kell az asztalra borítani a holmit. Szóval én csak azt tudom javasolni, hogy hajrá és egy linket tudok biztosítani, ha még nem ismernéd: torry.net Üdv., R.R.
Ne értsetek félre imádom a Delphi-t, azon tanultam meg programozni. De nem tekintem jó szakembernek azokat akik - szépen fogalmazva -lemaradnak. Az IT szakma egyik alappillére a tanulás képessége, hogy bármikor új dolgokat tanulj, épezd magad, ne maradj le. Itt szögezzük le, hogy hobbi téren ilyen igény nincs. De a piacon verseny van, üdv a valóságban.
Ez nem azt jelenti, hogy minden rendszerprogramozó tudásodat fel kell adnod és mobil/web fejlesztőnek kell menni, meg agyonhypolt cuccokat csinálni. De például egy C++ expert igenis tanulja meg a C++11 szabványt, ha már kijött, főleg, hogy lassan minden framework támogatja már. Ez a dolgok rendje. Ha pedig elévül egy nyelv akkor igenis lépni kell, még ha nem is könnyű. Nekem sem volt, az anno egyetemen már Java, C# vonal volt nekünk, én pedig még 2. évben is Delphiben csináltam a saját dolgaimat.
Felnézek a keménykalapos régi mesterekre, és tisztelem őket. De azokat jobban tisztelem aki keménykalapos létére is C++11-ben kódol, mert van tőle mit tanulni. Ellenkező esetben csak a tisztelet marad és tanulni már nem lehet tőlük, max csodálni amit csinálnak.
Ez az életrendje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!