Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Érdemes Delphit tanulni?

Érdemes Delphit tanulni?

Figyelt kérdés
C#-ot, Visual Basicet ismerem, nemrégiben kezdtem el foglalkozni a Delphivel és nagyon megtetszett, pontosabban szólva nekem jobban tetszik, mint a c#, vagy akármelyik .net-es társa. Szereztem 2 nagyon jó könyvet is.

2014. jún. 1. 22:22
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
Hát akkor hajrá. :)
2014. jún. 1. 22:23
 2/20 SimkoL ***** válasza:
100%
Bár nagyon sokan lenézik de igen. Nem kell neki semmilyen keretrendszer, mindent meg lehet csinálni benne mint amit a felkapott nyelvekben talán kevesebb mellébeszéddel. Azok nézik le akik nem értenek hozzá :) Írtam már benne mp3-as - és szinte minden formátum - lejátszót equlizerrel stb... 1 db. exe file egyedül, adatbáziskezelőt, képernyővédőt, stb... de mindenre alkalmas. Rengeteg komponens van hozzá egyik pl. az AlphaSkin ami a 'kinézetéről' gondoskodik, de pl. említhetném az AudioLab-ot is a hangokhoz. Ez a programom [link] is a fenti kettővel készült. Oldalaimon találsz egy pár jegyzetet is hozzá. Az oldalaimon található programok mind Delphi 'alkotások', ha kell szívesen segítek.
2014. jún. 1. 22:47
 3/20 anonim ***** válasza:
Igen.
2014. jún. 1. 23:12
 4/20 A kérdező kommentje:

Igen épp ezért szerettem meg én is, amit írtál.

C#-ban megvalósítottam egy POP3-on alapuló távoli parancsvégrehajtást(client-server). Csak engem idegesít/zavar a framework, megköti a kezem.

Delphiben, annak ellenére, hogy szinte semmit nem tudok még belőle :DD már a progi lelke kész, képes pop3as levelek lekérdezésére. És nagyon köszönöm előre is ha segítesz, valszeg szükségem lesz rá.

2014. jún. 1. 23:17
 5/20 anonim ***** válasza:
100%

Fura hogy még senki nem jött a piaci értékével:) Gyakorlatilag sehol nem használnak már Delphit, legfeljebb néhány régről maradt kódot kell karbantartani.

Szóval ha a saját projektjeidhez jobbnak találod, használd egészséggel.

2014. jún. 1. 23:32
 6/20 SimkoL ***** válasza:
100%

Nekem szinte csak mindig hobby volt a programozás. Ha 'fizetőset' készítettem nem kérdezték, hogy milyen nyelven készült, csak tudja ellátni a feladatát. Szerintem Delphi-ben is meg lehet szinte mindent alkotni amit C++-ban - Delphi helpje még sok helyen a C++ megfelelőjét is hozza :) -. Windows alá kiváló, a Kylix-et nem próbáltam. Töménytelen komponens van hozzá és elég sok 'friss' is tehát nem merült azért egészen felejtésbe. A legfőbb erénye, hogy nem kell hozzá semmi 'szemét' :)

Minden nyelvnek meg van az előnye, hátránya tehát illik többet is ismerni, de szerintem minden programozó preferál egy nyelvet ami a 'szíve csücske'.

2014. jún. 1. 23:52
 7/20 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos a Delphi tényleg nem elterjedt, ezért a piacon hasznosítani a tudásodat nem könnyű (de azért van, ahol használják). De én is szeretem, úgyhogy csak bíztatni tudlak, hogy igen, foglalkozz vele, ha másra nem is, de hobbinak mindenképpen jó.
2014. jún. 2. 00:42
 8/20 anonim ***** válasza:

Elárulnád a könyvek címét légy-szí?

Legutoljára úgy 6 éve dolgozott egy ismerősöm delphiben de már akkor sem használták sokan de szórakozásból kíváncsiságból és agy tornának nem árt megtanulni :) ki tudja mikor kapódik fel újra :).

Egyébként úgy tudom, hogy a Borland cég aki kifejlesztette ma már csak teszteléssel foglalkozik :(.

2014. jún. 2. 10:03
 9/20 anonim ***** válasza:

Én évekig dolgoztam Delphiben, sok mindent csináltam benne. De az informatika nem az a tudomány ahol érdemes lemaradni.

Sajnos hobbiból nem lehet megélni és a cégek már nem keresnek Delphi programozókat, illetve amelyik keres érdemes elkerülni.

A dotNet(C#), a Qt(C++), vagy a Java SE és általában minden keretrendszer semmiben sem másabb mint a Delphi volt anno. A pascal alapú nyelvek így az object pascal is letűnt, ez ellen nincs mit tenni.

Nem hinném hogy bármilyen programozói tudást ne lehetne kamatoztatni más fejlesztő környezetben is. Bár nem szép dolog, de én személy szerint nem tartom sokra azokat az embereket akik egyetem/főiskola után elfelejtenek tanulni, képtelenek haladni előre, vagy csak lusták.

tr;dr: Nem gond ha kitartasz egy régebbi eszköz/nyelv mellett amíg nem abból élsz meg.

2014. jún. 2. 11:14
 10/20 A kérdező kommentje:

Itt vannak a könyvek:

[link]

[link]

Egyébként még fősulis vagyok , programtervező informatikus, első éves. A Delphit mindenképp szeretném megtanulni, utána az Android/Java-t tűztem ki célul, úgy tudom azt a 2-őt jobb párhuzamban tanulni.

A Borland valóban megszűnt, már Embarcadero Delphi XE6-van.

2014. jún. 2. 12:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!