Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Te miért szereted a Javát?

Te miért szereted a Javát?

Figyelt kérdés
30 éve tudok programozni, sok nyelvet használtam már, és most ismerkedem a Javával, de szörnyen terjengősnek és modorosnak találom. Elég csak egymás mellé tenni egy helloworldöt Pythonban meg Javában... (Tudom, hogy nem ugyanarra valók!) Belenéztem valaki másnak a programjába, egymillió forrásfile, mindegyiknek a fele import. Mi ebben a jó? Az egyszer OK, hogy a JVM révén nagyon hordozható, de mitől lesz ez a nyelv szerethető?

2014. márc. 15. 19:46
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
6%

Én úgy tudom mindenki gyűlöli, legalábbis amit eddig tapasztaltam a környezetemben :D

És az még egy dolog, hogy milyen a fejlesztői oldalról, de hogy a felhasználói oldalon is vagy működik vagy nem... szvsz szemétre való a flash-el egyetemben.

2014. márc. 15. 20:03
 2/29 anonim ***** válasza:
100%

Nem terjengősebb a legtöbb nyelvnél. Nyilván a Phyton relatív tömörnek számít, de mi a terjengős egy Java-s hello worldben? Nyilván mert objektumorientált, ezért kell egy osztály, amibe egy statikus main-t teszel be, ami a belépési pont, de az esetek 99%-ában ezzel a gyakorlatban nem foglalkozol, hiszen ha már akármilyen keretrendszert használsz, akkor más belépési pontod van.

Az importálással mi a baj, vagy talán mindent látni kellene minden forrásfile-ból? Egy modern fejlesztőkörnyezetben ez egy kettő klikk, nem kell beírogatni, és fent van, nem zavaró.

Hogy mi a jó benne? Ez relatív, nem gondolom, hogy különösen jónak kellene lennie, alapvetően C szerű szintaxis, erős típusosság, garbage collection, teljes objektumorientáltság. Hogy ezek előnyök vagy hátrányok, azt mindenki döntse el maga. Amiért meg érdemes használni az szerintem a rengeteg library, keretrendszer, ami elérhető hozzá, szinte mindenre találni megoldást. Nyilván a C# nyelvi szempontból fejlettebb, mert amióta az Oracle kezében van a Java, azóta nem fejlesztettek rajta semmi lényegeset, de talán épp ezért szereti annyira a bankszektor, ahol eleve óvatosan kell bánni a váltásokkal.

1:

Te nem kevered a JavaScript-el? Csak azért kérdezem, mert a Flash-el együtt rühelled, ami jellemzően böngészőben fut, míg Java esetén az appletek futnak böngészőben, de az manapság igencsak ritka.

2014. márc. 15. 20:16
 3/29 anonim ***** válasza:

Milyen okai lennének, hogy valaki ne szeresse?

Én kezdő Java-s vagyok, nem munkaszinten hanem hobbiszinten idő és kedv fügvényében ismerkedem vele.

Halottam még Android képzés alatt, hogy Java kód 10%-a saját 90% import, de nem látom, hogy ez miért lenne baj?

Se ellenző se pártoló csak simán érdekel, hogy mi az a fent említett utálat.

2014. márc. 15. 20:19
 4/29 anonim ***** válasza:
Én kimondottan utálom a Javát. Lehet viszonynag normálisan használni, de ritkán sikerül. :)
2014. márc. 15. 21:03
 5/29 anonim ***** válasza:
Könyörgöm mi az, hogy normálisan használni?
2014. márc. 15. 21:13
 6/29 A kérdező kommentje:

Biztos, hogy nem utálja mindenki, pl. én sem, csak még egy kicsit idegenkedem.

De persze vagy tud programozni az ember, vagy nem, mindegyikkel meg lehet oldani a feladatot, csak az érdekel, hogy mitől válik szerethetővé.

Van egy ismerősöm, aki kifejezetten csak a Javára esküszik, igaz, elég jól meg is él belőle.

2014. márc. 15. 21:31
 7/29 anonim ***** válasza:

A terjengősség relatív dolog, a Python egy tömör kis scriptnyelv, míg a Java egy objektum orientált programozási nyelv.

Nem terjengősebb, mint a C#, vagy akár egy C++-os kód.

Vannak hülyeségei ez igaz, de elég jól lehet vele dolgozni, ha az ember tényleg rendesen megtanulja használni.

Sőt, igazából nem is feltétlenül az adott nyelvet kell megtanulni, hanem ugyebár magát az OOP szemléletet. Sok ember már ennél elvérzik.

2014. márc. 15. 21:40
 8/29 A kérdező kommentje:

A Python annyira objektumorientált, hogy a Javával szemben még primitív típusai sincsenek, mert azok is objektumok. :-)

Igaz, hogy lehetővé teszi a vegyes paradigmát.

A Java az első, amivel találkoztam, ami tisztán OO, de ez nem zavarna.

2014. márc. 15. 21:53
 9/29 anonim ***** válasza:
50%

"Könyörgöm mi az, hogy normálisan használni?"

pl. nem UI-t csinálni Javában. Nem 100 millió osztályból álló szörnyet összerakni, ami percek alatt indul csak el, hogy aztán egy sima adatrögzítő/feldolgozó rendszer legyen belőle, amit 10 ügyintéző használ...

van még sok példám. :D

2014. márc. 15. 22:06
 10/29 anonim ***** válasza:
83%

A Python-t ne keverjük bele, eléggé más az egész filozófiája és felépítése.

@22:06: Hát nem tudom te mit csináltál, de egy viszonylag egyszerűbb adatrögzítő programot elég kevés osztályból is meg lehet oldani.

Kb ablakonként 1 osztály, esetleg ha több custom panel van egymásba ágyazva azokat érdemes kivinni egy közös osztályba, plusz az adatok tárolására és feldolgozására cuccok.

Annyira nem brutálisan sok és cserébe lehet hordozni más platformokra.

2014. márc. 15. 22:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!