Ti is tapasztaljátok az álszent képmutatást az iparágban?
Vezető fejlesztőmérnök vagyok egy multiban kicsit kevesebb mint ~20 éve.
Ahogyan telnek az évek, egyre több farmernadrágos-pólós hipsztert látok, akik a megjátszott innovációról papolnak.
Ez a tipikus Zuckerberg-szindróma: Minden második szavuk az, hogy "innováció", úgy tesznek, mint ha az innováció fontosabb lenne a profitnál. Üzleti érzékük nulla. Természetesen, a szakmai tudásuk sem valami nagy.
...de ez kit érdekel? ők "innovatívak", csak ez számít. Vagyis csak úgy tesznek.
Megkérdeztem a HR-es emberünket, hogy mi a véleménye a dologról: Azt mondja, hogy ő is látja és -velem ellentétben- örül neki: Könnyebben le tudja tolni a Junior mérnökök torkán a marhaságot, hogy
- "nem a pénz számít",
- "innováció a lényeg, nem a fizetés",
- "tudásodat a társadalom és a cég szolgálatába kell állítani, olcsón",
- "hivatásból dolgozz, ne pénzért".
...eközben pedig a munkát az olcsó és naív munkaerővel el tudjuk végeztetni.
Ti is látjátok ezt az álszent folyamatot, vagy csak nálunk van ez?
Hát, sz*r helyen dolgozol, erre csak ennyit tudok mondani. :)
Amúgy pedig a világ (még mindig) átalakulóban van, az általad "lenézett" (?) innováció az, ami hozza a pénzt és bizony emögött jóval több üzleti érzék van, mint hinnéd.
Ha már Zuckerberget hoztad fel. A facebook honnan indult?
Egy kis egyetemi szobából és mégis új volt, olyat nyújtott és úgy, ahogy még akkor semmi. Nem a profit volt az elsődleges cél (eleinte csak egyetemisták is léphettek be), mégis befutott és hatalmas összegeket kaszál.
Plusz a valóban innovatív megoldásokat nyújtó cégnél a fejlesztőket meg is fizetik. (Nem kell messzire menni, ott az ustream, prezi stb... Nem fillérekkel szúrják ki az emberek szemét.)
Nálunk is megfordultak hasonló alakok, egyfolytában nyomták az indie meg az Apple istenítő dumát, hogy "innováció" meg "make whole widgets". Megállás nélkül "user experience"-ről beszélnek, de eszükbe sem jut, több szálon futó GUI-t csinálni, persze a kerek gomb nekik nem "jól" kerek.
Nem is álszent képmutatásnak hívnám ezt, csak egyszerű butaságnak, és önteltségnek. A jelenség általános és könnyen felismerhető. Fura módon mindegyik egy saját startup-ról álmodik, de a diákhitelüket sem tudják managelni. A maguk kis kreatív ötleteit akarják sikerre vinni, de a munkát netes példaprogramok bemásolásával próbálják megcsinálni. Nem tudom miért, de a tapasztalat szerint verziókövetést mindegyik utálja, gondolom nem fér be az egójukba, hogy mással dolgozzanak.
A Zuckerberg-szindróma egy nagyon jó kifejezés erre kedves kérdező. Köszönöm, hogy megosztottad :)
Szerencsére a cégen belül, a HR-esek megkímélnek minket ezektől. Összesen volt, vagy 3 ilyen gyakornokunk, meg egy srác, akit valahonnan felvettek, de próbaidő alatt ő is kipergett. Egyszer próbáltam vele kezet fogni, nem tudta mit akarok, szóval első perctől kezdve rezgett a léc alatta. Az az igazság, hogyha valódi pénzről van szó, egy cég sem tűri meg őket. Pedig dolgozik nálunk nem egy kollega 2-3 éves tapasztalattal, és rugalmas, alapos munkaerőnek számítanak. Mint minden ez is hozzáállás kérdése.
Én még csak 6 éve dolgozok az iparágban, de nekem már rég tele lett a tököm az ilyen okoskodó f@s.z.karikákkal. Nem elég, hogy a manager-ektől, felsővezetőktől, ügyfelektől, meeting-eken ezt a bullshit-et kellett hallgatni, már a kollégák is ezt nyomták.
Elegem is lett, már saját vállalkozásom van, igy nem kell a sok kretén hülye szövegelését hallgatnom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!