Programozás elkezdése?
Konzol alkalmazásokkal érdemes begyakorolni az algoritmusokat, tervezést, objektumokat, az alapokat.
A C++ és Java is járható út (ha már említetted), én a Pythont ajánlom.
Minek olyan nyelvet tanulni, amit később nem fogsz használni, de "segít" valamit megtanulni, ami nem az. Ez olyan mintha azt mondanám: megtanulok előbb latinul, mert utána már baromi könnyű lesz megtanulni olaszul....
Ennyi erővel eleve tanulhatnál olaszul is.
Én is amondó vagyok, hogy olyan nyelvvel kezdj, amit már egyből tudsz használni.
Jó, hogy ezek a Pascal meg Python meg hasonló házifeladat-programnyelvek könnyebbek, cserébe viszont teljesen haszontalanok, szóval én a C++/C#/JAVA hármasból választanék.
"Minek olyan nyelvet tanulni, amit később nem fogsz használni, de "segít" valamit megtanulni, ami nem az."
Azért mert a tanulás fokozatos - nem egyből a mély vízbe dobják az embert, hogy "Nesze, tanulj meg úszni, kapálozzál már... Megfulladtál? Azért mert nem tudsz úszni..."
A programozás tanulása is ilyen folyamatokból áll. Általános iskola alsóbb osztályaiban - szerencsésebb helyeken - ezért használnak kezdetben "látványos" nyelveket - Logo, Sketch, KODU Gamelab, Lego Mindstorms,... (Ezekre példa egy észtországi projekt: [link] ) - hogy a gyereknek sikerélménye legyen, ezáltal motiváltabbá váljon, könnyebben megértse az alapvető struktúrákat. Nemhiába használják a code.org-on is a Sketch egy variánsát a kezdőknek: [link]
A Pascalt, illetve a Basicet is pont a programozás tanítására/tanulására fejlesztették ki, "mondatszerű" szerkezeteik könnyebbé teszi a programozás megtanulását.
Most felmerülhet a kérdés: "és ha programot akarok írni? Azt nem holt nyelveken teszem!"
Válaszként erre azt mondhatomm hogy a Pascalt nem azért tanítják (én is tanítottam) az általános iskola felsőbb osztályaiban/a középiskolákban, hogy programozókat képezzenek, hanem hogy az informatika iránt érdeklődő nebulónak egy könnyen elsajátítható biztos alapja legyen a programozás elméletéről.
Másrészt hobbiprogramozáshoz a Freepascal és a Lazarus révén egy teljesen alkalmazható a Pascalban szerzett jártasság.
Harmadrészt biztos alapokat felhasználva a migráció más nyelvekre könnyebb.
Negyedrészt vannak még nyelvek, amelyek még egy abszolút kezdőnek is nyújthat kezdeti sikereket - ilyen például a Python.
C++-al és Java-val kicsit vigyáznék - kezdőnek nagy falat lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!