Segítség kéne a Pascal programozási nyelveben?
Hogyan kell kiadni a ciklus végén, pl. a második legkisebb szám sorszámát?? Hogyan kell azt beírni a program ba,hogy kiadja annak a sorszámát? :D
Előre is köszi a segítséget! :)
teljesség igénye és pascal ismerete nélkül:
legkisebb := tomb[0] (vagy tomb[1] lényeg első eleme)
legkisebbsorszama := 0
masodiklegkisebbsorszama := 0
for i:=2 to n {
if(tomb[i] < tomb[i-1]) {
legkisebb := tomb[i]
masodiklegkisebbsorszama := legkisebbsorszama
legkisebbsorszama := i
}
}
valami ilyesmi, szépítsd ki gondold át csináld meg, indexeléssel ügyesen
ja ifbe hülyeséget írtam:
if(tomb[i] < legkisebb)
Máshová is :) Ha a tömb véletlenül rendezett akkor a feltétel soha nem teljesül tehát kiinduló érték:
legkisebbsorszama := tömb első elemének sorszáma
masodiklegkisebbsorszama := tömb második elemének sorszáma
Szerintem..
nagyon szépen köszönöm a segítséget :D
csak egy gond van, amit elfelejtettem megemlíteni, mi még nem értünk a tömbökig, és nekem még a ciklusoknál kéne kiíratni a sorszámot xD
"még nem értünk a tömbökig, és nekem még a ciklusoknál kéne kiíratni"
(1) És a ciklussal akkor mit vizsgálsz meg, miben keresel minimumot? Fájlban? Vagy billentyűzetről kérsz be ciklussal számokat és on-the-fly keresed a legkisebbet?
(2) Akár vettetek tömböt, akár nem, ciklust biztosan vettetek. Az algoritmust többször is leírták fentebb, csak cseréld ki a tömböt belőle arra, amit vizsgálsz. A kiíratás meg nem kéne, hogy problémát okozzon.
(3) "még nem értünk a tömbökig" - és nem is akarsz egyedül továbbmenni az anyagban? (Tudom-tudom, költői a kérdés...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!