Segítség kéne a Pascal programozási nyelveben?
Hogyan kell kiadni a ciklus végén, pl. a második legkisebb szám sorszámát?? Hogyan kell azt beírni a program ba,hogy kiadja annak a sorszámát? :D
Előre is köszi a segítséget! :)
WriteLn(i);
Amúgy a cikluson belül vagy, vagyis nem értél végig a tömbön, nem tudod még a valódi legkisebbet, tehát értelmetlen kiírni.
leírom akk a feladatot, amelyet a tanár tőlünk kért, az egész feladatot meg tudom csinálni és működik is csak nem tudom,hogyan kell kiíratni a sorszamot, a feladat így szól:
megkeresni és kiadni n szám közül a második legkisebb számot, majd kiadni annak a sorszámát
nem ighazán értem XD
ha nem gond, akk vki leírja nekem egy példán keresztül, hátha könyebben megértem :)
Vagy ha a struktúrákat még nem ismered, akkor két n elemű tömböt kell létrehoznod: egyet amiben az értékeket tárolod, egyet pedig feltöltesz 1-től n-ig az egész számokkal.
Az első tömböt rendezed, de közben a másodikat is ugyanúgy módosítod, így folyamatosan megőrzi az adott pozícióba mozgatott értékeknek az eredeti sorszámát.
Már nagyon belebonyolódtatok :)
program masodik;
const max = 100;
var i, n : integer;
min, min1 : byte;
tomb : array[1..max] of byte;
begin
Randomize;
for i := 1 to max do tomb[i] := Random(255) + 1 ; //Feltoltjuk a tombot
for i := 1 to max do Write(tomb[i]:5); //Kiirjuk
min := tomb[1];
for i := 1 to max do if tomb[i] < min then min := tomb[i]; //Megkeressuk a legkissebbet
min1 := tomb[1];
for i := 1 to max do //Megkeressuk azt a legkissebbet ami min-tol nagyobb
if (tomb[i] < min1) and (tomb[i] > min) then
begin
min1 := tomb[i];
n:=i; //Megjegyezzuk a sorszamat
end;
WriteLn;
WriteLn('A masodik legkisebb szam : ',min1, '. Sorszama a tombben : ', n);
end.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!