Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mi a hiba ebben a a kis...

Mi a hiba ebben a a kis Pascal programban?

Figyelt kérdés

unit Unit1;

{$mode objfpc}{$H+}

interface

uses

Classes, SysUtils, FileUtil, Forms, Controls, Graphics, Dialogs, StdCtrls;

type

{ TAlapablak }

TAlapablak = class(TForm)

AtirGomb: TButton;

RandomSzov: TLabel;

Atir: TButton;

Label1: TLabel;

procedure AtirClick(Sender: TObject);

procedure FormCreate(Sender: TObject);

Function Vszov (): String;

procedure AtirGombClick (Sender: TObject);

private

{ private declarations }

public

{ public declarations }

end;

var

Alapablak: TAlapablak;

implementation

{$R *.lfm}

{ TAlapablak }

function TAlapablak. Vszov ():String;

Var i:Integer;

Begin

for i:=1 to Random(12)+1 do Vszov:=Vszov+Chr (Random (100)+60);

end;

procedure TAlapablak.FormCreate(Sender: TObject);

begin

Randomize;

end;

procedure TAlapablak.AtirClick(Sender: TObject);

begin

end;

procedure TAlapablak.AtirGombClick(Sender: TObject);

begin

RandomSzov.caption:=AnsiToUTF8 (Vszov());

end;

end.

Youtube-on láttam egy ilyen lazarus videót, és meg a akartam csinálni csak ezt írta ki: unit1.pas(41,43) Warning: Function result variable does not seem to initialized

Project "project1" successfully built

Szóval, pont, ami a feladata lenne, azt nem tudja megcsinálni. Lehet valami elírás, csak most kezdem tanulni, szóval köszi előre is a segítséget:).

2013. szept. 26. 15:09
 1/9 anonim ***** válasza:

A hibaüzenet azt írja, hogy a 41. sorban levő függvény visszatérési értéke nincs megadva.

És valóban, leszámoltam a 41. sort, megnéztem az ott levő függvényt, tényleg nem böfög vissza semmit.

Találd ki, mi a szerepe a függvénynek, mi használja, és annak megfelelően adj vissza egy értéket, persze olyan típusút, amilyet a függvény visszaad a függvényfej szerint.

2013. szept. 26. 15:42
 2/9 anonim ***** válasza:
Bár, jobban megnéztem, lehet mégiscsak visszaad. Én return vagy result kulcsszót kerestem és az tényleg nincs (régen volt már Pascal az életemben:)), de a függvény nevének ad értéket. Szóval nemtom mi lehet. :)
2013. szept. 26. 15:47
 3/9 anonim ***** válasza:

A "Vszov" szimbólumot nem használhatod úgy, mint egy változót, nincs induló értéke sem. Egy külön stringben rakd össze a vissztérő értéket, és a végén csak egyszer add ki ezt:

Vszov := valami;

Tehát

var valami:string;

valami:="";

for i:=1 to Random(12)+1 do valami:=valami+Chr (Random (100)+60);

Vszov=valami;

2013. szept. 26. 15:55
 4/9 coopper ***** válasza:

Szia.

Szerintem van ott egy felesleges szóköz a függvénynél : function TAlapablak. Vszov ():String; helyett próbáld meg ezt : function TAlapablak.Vszov ():String;

Sok sikert.

Üdv.

2013. szept. 26. 16:53
 5/9 A kérdező kommentje:
3: mi az a visszatérő érték? a "valami" helyére kell megadni, vagy mit jelképez a "valami"?
2013. szept. 26. 17:10
 6/9 SimkoL ***** válasza:
Mivel függvényről beszélünk és nem eljárásról :) van visszatérő érték: Egy függvény visszatérő értéke lehet bármi de a függvény befejezésénél ügyelni kell arra hogy a Result, visszatérő érték olyan típusú legyen, mint amit a deklarálásnál meghatároztunk. A te esetedben string típust kell visszaadnia a Vszov függvénynek. Az 'AnsiToUTF8 (Vszov()); '-nak semmi értelme sincs, mivel a Vszov függvény paramétere Nil azaz semmit sem adtál meg. Javaslom ne a Youtube-ról tanulj programozni :)
2013. szept. 26. 17:23
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm:)

Mit ajánlasz honnan tanuljak programozni? Tudsz valami jó könyvet, vagy bármit(és egy programot pl. az én esetemben a lazarus), amivel egészen jól meg lehet tanulni a Pascalt, Phytont, Perlt?

2013. szept. 26. 17:28
 8/9 SimkoL ***** válasza:

Nagyon jó a prog.ide.sk oldal, ha elakadsz szívesen segítek - bár még tart felénk a szüret, így sok időm nincs novemberig -

Az én világom a Pascal és Delphi de az életben sz@rt sem érsz velük mivel C alapú minden felkapott nyelv. Nagyon jó tanulásra a Pascal, hogy megértsd a programozás lényegét, de azon túl semmi. Delphi-ben is szinte minden megvalósítható, de a legtöbb kritikus forráskód C-ben található. Ezért 'illik' több nyelvet is ismerni ha valamire jutni akarsz.

2013. szept. 26. 18:10
 9/9 anonim ***** válasza:

:D lusta voltam vegigolvasni, nem kerestem a hibat de csak ovatosan a pascal unitokkal, mert mindig van veluk valami baj(legalabbis miota elvault). Javaslom a Lazarus-t pascal irasra, de inkabb C-t kezdj el. Iskolaba nekem is pascalt tanitanak de semmire sem lesz jo :D

Pascal=didaktikus nyelv, kezdo programozonak a legjobb hogy megertse mi es miert

Tovabbi sok sikert.

2013. szept. 26. 18:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!