Tapasztalt programozok/szoftverfejlesztok mit tesznek ilyenkor?
Gyakorlaton vagyok egy cegnel, gyakorlatilag en vagyok a "szoftverreszleg", mivel a cegnel nincs mas, aki desktopszoftverrel foglalkozna. A szoftver (C#, nehany egyszerubb feature, adatok lekerdezese es adatbazisba mentese kulonbozo embedded eszkozokbol egy sajat wireless protokollal, ill. az eszkozok teljesitmenyenek tuningolasa) kb. 15 ezer LOC a Visual Studio szerint, abszolut semmilyen dokumentacio (pl. UML) es forraskodkommentar nincs hozza, van viszont rengeteg bug es beepiteni kivant feature.
Milyen modszerekhez folyamodtok ilyenkor?
1. Nem a kódról volt szó, hanem a szakkifejezésekről.
2. A kínai nem tud angolul. Akkor sem, ha látszólag angolul kommunikál. Nem is fog tudni, felesleges erőltetni. Ha ott dolgozol, neked kell meghajolni.
Átérzem a helyzeted kérdező, én szerencsére nem egy kódon, de dolgozom együtt mindenféle kelet-ázsiai nemzet fiaival (és lányaival), és brutál mit tudnak produkálni, mind kód/egyéb munka mind kommunikáció szinten.
Hát az nagyon a fizetéstől függ, hogy mihez folyamodnék. Ezek alapján, amit elmeséltél, első körben elmennék a bosshoz, és megkérdezném, hogy hajlandó-e nekem havi másfél millát fizetni ezért a trágya melóért, ha nem, akkor index-ezek/facebook-ozok egész nap, amíg ki nem rúgnak.
Ha hajlandó ennyit fizetni, akkor:
1. Megkeresem azt a figurát, aki kitalálta ezt az egészet(mert valaki nyilván kitalálta, és az tudni is fogja, hogy minek hogyan kell működnie), és addig faggatom, aki ki nem szedem belőle a teljes és részletes specifikációt, egyúttal ezt le is dokumentálom, mint termék-specifikáció, és jóváhagyatom a közvetlen főnökömmel, h. védjem a seggem
2. Rászánok pár napot, hogy átnézzem a kódot, hogy van-e esély arra, hogy megértsem, mi történik, illetve eléggé strukturált-e egyáltalán ahhoz, hogy tesztelni lehessen
3. Ha úgy ítélem meg, hogy gyorsabb javítani, mint újraírni, akkor írok rá teszteket
4. Lefuttatom a teszteket, kiderül, hogy mi nem működik, mi az, ami egyáltalán nincs is még kész, mi az, ami kész van, csak sz*rul működik
5. Csinálok egy hibalistát időráfordítás-becsléssel, ahol lehet, priorizálom impact alapján, nyilván a nem fontos funkciókat érintő, sporadikus hibák a lista aljára kerülnek, a komoly problémákat okozó, determinisztikusan előidézhető hibák az elejére, ezt megint jóváhagyatom a főnökömmel
6. Elkezdek dolgozni a hibákon
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!