Internetes alkalmazásfejlesztő OKJ-vel mennyire könnyű elhelyezkedni?
#20 "Már a követelményeknél is elvárják hogy "felsőfokú szakképzés". Hiába tudsz programozni, ha ők be se hívnak, hogy megmutasd mit tudsz."
Ha nem tudsz mellette felmutatni semmit, akkor nem fognak behívni. De akkor a diploma sem segítene. Releváns tapasztalat kell.
iostream
az a gond, hogy hiába van tapasztalat, vagy gyakorlatod vagy bármid, ha egyszerűen OKJ vizsga a végzettséged lapoznak addig, amíg nem látnak egy felsőfokú szakképzett végzettségest.
"Állítólag" statisztikailag az informatikusként végzettek (OKJ-n és Diplomán egybevéve), csak látomásból ismerik a munkanélküliséget, ugyanis Magyarországon jelentős hiány van még mindig belőle. - idézve a KSH-tól.
Közben a valóság: "Diplomások prioritást élveznek, így OKJ-soknak esélyük sincs elhelyezkedni, tapasztalatoktól függetlenül".
Most nem arról beszélek, hogy kinek mi a referanciája. Ugyanis az úgyis kiderül még próbaidőn is, ki milyen, hanem arról, hogy behívnak-e vagy sem.
#24: nézd, én nem vagyok egy diploma-sznob, nagyon jól tudom, hogy a jó programozót nem a diploma teszi. De sajnos az is tény, hogy a diplomát adó képzés segít abban, hogy kevésbé legyen rossz az a programozó. Te otthon, magadtól, saját erőből is lehetsz jó programozó, ha folyamatosan képzed magad. A baj az, hogy nincs fogódzkodód, hogy mégis mire érdemes figyelmet szentelni. Azért kérdeztem az OKJ-vel kapcsolatban, hogy mégis mit tanítanak, mert egy nyelv vagy egy technológia betanulása nem tesz jó programozóvá. Miképp szinkrontolmács se leszel attól, hogy jól tudsz egy idegen nyelvet. Kell a körítés (nem minden munkához, de általában kell), amit - ha nem is megtanítanak a főiskolán - legalább megmutatnak neked. A többi rajtad múlik ugyanúgy, mint mikor főiskola helyett akarsz programozást tanulni önerőből.
Ez már nem a 60-as 70-es évek, itt nagy programok fejlesztéséről beszélünk komoly cégeknél, különböző policy-k vannak amikhez ha legalább hallomás szinten nincs lövésed akkor aránytalanul nagy befektetés a munkáltató részéről, hogy betanítson. Ezért írja oda az álláshirdetésbe, hogy diploma kell. Ott is tudják, hogy csak a diploma nem tesz jó programozóvá.
1. A diploma tényleg hasznos (lehet!). Adhat olyan tudást, ami nem szokott meglenni a nemdiplomásoknál, de nem garantált, végig lehet lébecolni egy egyetemet.
2. Én több embert is ismerek, aki diploma nélkül dolgozik programozóként, és nem csak kis cégeknél. A tapasztalat sokkal fontosabb, mint a végzettség, csak pályakezdőknél lényeges nagyon a papír.
"végig lehet lébecolni egy egyetemet"
Megfelelő helyeken nem. :)
(BME, ELTE, SZTE pl, itt még ha valaki csak 2-esekkel is csúszik át a vizsgákon, akkor is elég szép ismeretanyagot szerez.)
De valóban, a gyakorlat is nagyon fontos.
Én mindeddig azt hittem az ELTE a legnagyobb informatikus suli, mármint a legelkönyveltebb, közben kiderült hogy a BME és utána még van a Neumann.
Az is fontos hol szerzed, mert pl. egy Gábor Dénes nem biztos hogy sokat ér.
""végig lehet lébecolni egy egyetemet" "
"Megfelelő helyeken nem. :)
(BME, ELTE, SZTE pl, itt még ha valaki csak 2-esekkel is csúszik át a vizsgákon, akkor is elég szép ismeretanyagot szerez.)"
A kettő nem függ össze. Sokat kell tanulni néhány tárgyból a kettesért is, de ettől függetlenül nem lesz ennyitől jó szakember senki, mert pont azok az információk, amik kellenének nagyon, könnyen kihagyhatók. Persze, matekből be fog seggelni egy rakás infót, amit másnapra el is felejt, de programozáselméletből hülye marad.
"az ELTE egy tudományegyetem, ahogy a nevében is benne van. 2003-ig nem is volt informatikai kar, mérnöki kara pedig jelenleg sincs. Mitől lenne jobb az informatikai képzés mint egy műszaki egyetemen?"
Programtervező képzése elég régóta van, csak a TTK-n volt eddig. Mérnöki kara meg nyilván nincs, hiszen tudományegyetem. De mi az összefüggés ezen információk és aközött, hogy melyik egyetemen jobb a képzés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!