Nagyon érdekel a programozás. Szerintetek jó döntés, ha Free Pascal-al kezdem el az alapokat?
Hát inkább valami barátságosabb nyelv jobb lenen, mondjuk Python.
Vagy ha mindenképpen C-s vonal, akkor C++.
Pascal-al nem érdemes kezdeni.
Javaslom, hogy kezdj párhuzamosan Python-al, és C++-al.
C++-al természetesen ne objektum-orientáltan kezdj. A C++-t használhatod úgy is, mint egy jobb C. Pár dolgot egyszerűbben meg tudsz csinálni, ezért kezdőbarátabb. Az ELTE-n is például C++-al kezdtünk.
Szia!
Valóban nem ajánlom a C alapú nyelveket kezdőnek, sokkal alkalmasabbak második nyelvnek, persze előbb-utóbb mindenképpen meg kell ismerkedni velük.
A Pascalt gyakorlatilag már csak iskolákban használják, nagyon jó kezdő nyelv, de nem igazán platformfüggetlen, és sok mindent nem tud, ami ma már nélkülözhetetlen. Például az objektumorientált gondolkodás elsajátítására nem igazán alkalmas, és az adatszerkezetei is szegényesek. Egy előnye van, hogy könnyű vele DOS-os képernyőn grafikát előidézni. :-)
Kezdő nyelvnek ma mindenképpen a Pythont ajánlom, ahol az első programod, a bizonyos Helló, világ tényleg csak EGYSOROS, mert nem kell mindenféle varázsszavakat beírni előtte, hogy elinduljon a program és tudjon írni a képernyőre, rendelkezik azzal a didaktikai előnnyel, amivel a Pascal, a képernyőműveletek kivételével teljesen platformfüggetlen a három nagy oprendszert tekintve, és egy modern, velejéig objektumorientált, rugalmas adatszerkezeteket használó nyelv. És nem utolsósorban barátságos a kezdőkhöz és könnyen kínál sikerélményeket.
Még egy dolog: a Free Pascallal elég sok embernek voltak telepítési problémái is a környezetemben, míg a Python esetén soha nem hallottam ilyenről. Persze ez nem alapvető érv, ezen egyszer kell túlesni, de egy kezdőnek fontos a gyors sikerélmény.
Azt meg teljesen fölösleges idekeverni, hogy az egyetemeken mivel kezdik a programozást, ezt már többször kifejtettem ebben a rovatban. (Az előző vagyok.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!