Szoftverfejlesztő informatikus szeretnék lenni . Tanácsok? [ Bővebben lent ]
10. osztályos vagyok , van 2 évem érettségiig .
Angolból emelt szinten érettségizek , míg informatikából egyenlőre középszintet jelöltem . Szeretnék jövőre elő érettségizni infóból , és utána szintemelést kérni . A probléma igazából az ,hogy utoljára 9. osztályban tanították az informatikát ráadásul programozást egyáltalán nem tanították ,csak az Office programok használatát.
Önszántamból elkezdtem CodeBlocks-ban tanulgatni a C nyelvet oktató videókból , de sajnos sok olyan dolog van amit nem értek.
Esetleg valaki tudna adni olyan honlapot , ahol részletesen levan írva minden , a legalapabb dolgoktól ?
Illetve szerintetek van esélyem ,hogy 2 év alatt megtanulom annyira a C nyelvet, hogy letudjak emelt szinten érettségizni , és az egyetemen ne bukjak ki 1. évben ?
Előre is köszi a válaszotokat .
1. Igazából én a helyedben fizikából érettségiznék, nem infóból. Az infó érettségi inkább az ECDL-hez hasonlít, mint hogy fejlesztőnek szükséges tudást adjon.
2. Az egyetemen nem a programozás miatt fogsz kibukni, ha kicsit is érdekel a téma. Ezen nem aggódnék, és főleg nem C-t tanulnék, hacsak nem villamosmérnök akarsz mégis lenni.
2 év alatt érettségi szintre fel tudsz készülni.
De nem a C nyelv a lényeg, hanem a logika, a gondolkodásmód.
Egyébként azért én más nyelvet is néznék a helyedben, mondjuk Python-t, ha lehet abban írni az érettségi feladatot, akkor talán könnyebb dolgod van.
Egyetemen meg inkább a matek miatt buknak első évben, szóval azt is tornáztasd. :)
Én érettségiztem közép és emelt szinten is informatikából (programtervező informatikára járok). Így külön Szoftverfejlesztő informatikus szak nincs, max OKJ-n. Ha mérnökinfóra mész, akkor éri meg a fizika érettségi (de oda is bőven kell az informatika, programozás stb), de ha mondjuk a programtervező informatikát választod, akkor hanyagold a fizikát, az infóra menj rá (mert itt abszolút nincs fizika).
Középszinten nincs programozás, csak baszakodni kell office-ba, aminek nincs sok értelme. Emelt szinten van programozás, mindig fájlból kell beolvasni adatokat és azokkal kell dolgozni. Ezért nem ajánlom a Python nyelvet (mert ott bonyolultabb beolvasni 3 oszlopot a szöveges fájlból). Én a C nyelvet támogatom, mert ott eleve egy sorba el tudod intézni, hogy mondjuk integerként olvass be 3 külön oszlopot (nem kell stringet vagdosni). Sokkal könnyebben meg lehet oldani az olyan szintű feladatokat. Én pascalba írtam, amit nagyon megbántam. Szóval szerintem folytasd a C-t.
Illetve legyél jó matekból. Az kb. ugyanannyira fontos mint az informatika (ha nem fontosabb). Eléggé lehet vele szívni az egyetemen. Szerintem járj matek fakultációra is, hogy megtanuld az integrálást/deriválást (még akkor is ha nem fogsz emeltezni matekból, jól fog jönni). Persze az se gáz ha nem tanulod meg, az egyetemen is tanulni fogjátok, csak jóval gyorsabban adják az anyagot és jóval többet. Elég szorgalmasnak kell lenned, hogy felvedd a tempót.
2 év alatt simán meg lehet tanulni a C-t az emelt szintű feladatokhoz. Nekünk 3 hónap alatt adták le úgy elejétől a végéig, de az már több volt mint az emeltes feladatok. Olyan másfél hónap alatt lehetséges ha komolyan rágyúrsz - ezzel azt akarom mondani, hogy nyáriszünet alatt megtanulhatod.
Ha valami kérdésed van nyugodtan írj.
"Ezért nem ajánlom a Python nyelvet (mert ott bonyolultabb beolvasni 3 oszlopot a szöveges fájlból). Én a C nyelvet támogatom, mert ott eleve egy sorba el tudod intézni, hogy mondjuk integerként olvass be 3 külön oszlopot (nem kell stringet vagdosni). Sokkal könnyebben meg lehet oldani az olyan szintű feladatokat"
Ezt ugye nem mondtad komolyan? Hogy C-ben _bármit_ könnyebb megoldani, aminek nincs köze a teljesítményhez. Persze, nincs scanf, de van egyéb. Stringmanipulációban a C fájdalmasan gyenge, szinte minden scriptnyelv veri benne, már csak ott, hogy van string típusuk.
Hogy okosodj is, itt egy téma: [link]
Csak azért, mert _te_ nem tudod megoldani, még nem jelenti, hogy nem megoldható.
És ha feltesszük, hogy igazad van, és tényleg nehéz beolvasni Pythonban számokat fájlból, akkor is ott van, hogy minden más viszont milliószor egyszerűbb és kényelmesebb. A beolvasást meg begyakorolja a kérdező.
"Ezért nem ajánlom a Python nyelvet (mert ott bonyolultabb beolvasni 3 oszlopot a szöveges fájlból). Én a C nyelvet támogatom, mert ott eleve egy sorba el tudod intézni, hogy mondjuk integerként olvass be 3 külön oszlopot (nem kell stringet vagdosni). Sokkal könnyebben meg lehet oldani az olyan szintű feladatokat"
Ezt ugye nem mondtad komolyan? Hogy C-ben _bármit_ könnyebb megoldani, aminek nincs köze a teljesítményhez. Persze, nincs scanf, de van egyéb. Stringmanipulációban a C fájdalmasan gyenge, szinte minden scriptnyelv veri benne, már csak ott, hogy van string típusuk.
Hogy okosodj is, itt egy téma: [link]
Csak azért, mert _te_ nem tudod megoldani, még nem jelenti, hogy nem megoldható.
És ha feltesszük, hogy igazad van, és tényleg nehéz beolvasni Pythonban számokat fájlból, akkor is ott van, hogy minden más viszont milliószor egyszerűbb és kényelmesebb. A beolvasást meg begyakorolja a kérdező.
Kedves iostream!
Először is leszögezem: egy szóval sem mondtam, hogy nem lehet megoldani vagy hogy nem tudom megoldani. Látszik, hogy nem érettségiztél informatikából emelt szinten, nem tudod milyen típusú feladatok szoktak lenni. Azért ajánlom a C-t a Python helyett, mert az OLYAN TÍPUSÚ feladatokat jóval gyorsabban és könnyebben meg lehet valósítani. De szerintem ezt a válaszomban le is írtam. És épp itt van a buktató a kritizálásodban (nevezzük okoskodásnak - mert ugye nem vagy tisztába az érettségis sablon feladatokkal), mert jó eséllyel nincs szükség stringmanipulációra. Így nem tagadom, valóban gyenge ebből a szempontból a C, de kit érdekel, ha nincs is rá szükség?
És az is tény, hogy C-ben nincs alaptípusként string, de van karaktertömb, amit (szerintem) ugyan olyan könnyű kezelni.
Itt most el kell tekinteni attól, hogy a programkód mennyire lesz hatékony. Az emelt érettségin igazából mindenki örül ha be tudja fejezni az összes feladatot (ezt a saját bőrömön tapasztaltam - pedig így utólag visszagondolva elég könnyű). A lényeg, hogy a program azt csinálja amit kell. És minek gépelne többet, ha C-ben rövidebb idő alatt tudna végezni?
Azért vedd észre, hogy a válaszaim kimondottan az érettségis feladatokra van kihegyezve, nem pedig arra, hogy melyik a jobb programnyelv. Ennyi erővel mondhatnám a Java-t is, de minek, ha oda teljesen felesleges az objektum orientált nyelv?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!