Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » A heightmap az micsoda az...

A heightmap az micsoda az informatikában?

Figyelt kérdés

Kerestem róla az interneten de nme találtam sok mindent.

Eltudnátok magyarázni?Pls.

2013. márc. 21. 15:14
 1/6 anonim ***** válasza:
79%

Ha ilyen jól megy az angol (pls) akkor nem tudom, a wiki cikke miért nem elég.

A hegihtmap, magyarul magasságtérkép, egy olyan mátrix, aminek az egyes értékei azt mutatják, hogy az adott értékhez rendel pont milyen magasan van egy viszonyítási ponthoz képest.

2013. márc. 21. 15:23
 2/6 A kérdező kommentje:

Látod a te válaszodat magyarul kaptam meg és mégsem értem.

Részletesebben nemtudnál mondani róla valamit?

Mire használják?

2013. márc. 21. 15:28
 3/6 A kérdező kommentje:
Csak segítsetek megértni hogy mi is az mert nem értem.
2013. márc. 21. 15:48
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Van egy téglalap alakú területed, aminek a magasságtérképét kell elkészítened.

Elosztod két merőleges oldalát felosztod 10-10 egyenlő részre, így az osztások alapján felosztottad 100 részre a területet. Fogsz egy kockás füzetet, kijelölsz egy 10x10-es területet rajta. Elindulsz a valódi területen, veszed az első téglalapod. A közepén megméred a magasságt (mondjuk a tengerszinttől, mondjuk egy GPS-sel) a kapott számot beírod a füzeted első téglalapjába. A másodikat szintén leméred, szintén leírod. Mire végzel lesz egy kezdetleges magasság térképed.

Ezt általában normálni szokták, erre több módszer is van. Ha pl 8 bites (0-255-ös értékek) képen akarod látni viszont, akkor az értékeket úgy kell belőni, hogy a legkisebb 0 legyen, a legnagyobb 255.

[link] << ez a kép kb így készült, cska nem téglalap volt a terület, hanem geoidfelszín, és nem 10x10-esre osztották, hanem 5400x2700 (valószínűleg még többre, de a képre ennyi fér)

2013. márc. 21. 16:42
 5/6 anonim ***** válasza:

A heightmap minden egyes pixele egy magasságot ad meg. A fehér pontok a magas pontok, a feketék pedig az alacsony pontok. Ha egy bájton tároljuk a színeket, akkor a fekete 0, és a fehér 255 értéket fog fölvenni.

Használata: pl. számítógépes grafikában egy felület domborzatának definiálására, vagy pl. egy adott 3d modell részleteinek kiemelésére.

2013. márc. 21. 20:16
 6/6 A kérdező kommentje:
Kösz tetszettek a válaszok.
2013. márc. 22. 00:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!