Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan lehet összehozni egy...

Hogyan lehet összehozni egy saját operációs rendszert? Az ötlet megvan, hogyan kell hozzákezdeni, ha még nem nagyon próbálkozunk ilyesmivel?

Figyelt kérdés
Én és barátom arra gondoltunk, hogy jó lenne egy saját op. rendszer, és ki is találtunk egy egész jót, hogyan lehetne összehozni?

2013. márc. 6. 16:58
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:

Exe-re az assambly kódot fordítanám. Assambly kódot nem szerkeszt át egy compiler sem. Gondoltam windows-on fog dolgozni az illető.

Amúgy egy kis google-zás után:

[link]

Íme a 1,92 megás boot loader ami tartalmazza a Hello World problémát. Ez tartalmaz minden szükséges programot a fordítéshoz. A kód mérete: 12 kbyte, a szükséges programok veszik ez a méret nagy részét.

2.) [link]

Ez alapján nyilatkoztam. Hogy szükség van exe2bin nevű programra. Kipróbáltam és működött. Tisztán assamblyben tényleg megoldható egy kiíratás, de nem hinném, hogy tiszta assamblyben akar valaki komolyan programozni. Fenti program általánosabb, de nem annyira mint a minix operációs rendszer vga, és billentyűzet kezelő része.

2013. márc. 8. 08:35
 32/38 iostream ***** válasza:
Hidd már el, hogy az alap szöveges kommunikáció (a billentyűzet -> képernyő kapcsolat) implementálva van a BIOS-ban. Azt felesleges újraírni, noha lehetséges. De ha az ember kezdő, és csak tanulgatni akar, elsőre felesleges.
2013. márc. 8. 09:59
 33/38 anonim ***** válasza:

Igen, igazad van, tudom hogy a BIOS mire való. El is hiszem, de még egyszer mondom, nem tudom nehezetekre esik elolvasni amit írtam?

XD

A számot nem hasra ütésszerűen mondtam, hanem tényleg ennyi volt a minix operációs rendszerben a billentyűzet és a monitor kezelése. Nem tudom mit nem lehet ezen megérteni.

2013. márc. 8. 10:27
 34/38 anonim ***** válasza:
én nem tudom megérteni, hogy miért írsz folyamatosan hülyeséget. hogy jön ide a minix? dos alapú pcs rendszerről beszélünk, nem neked kell megírni a pixelek kirakosgatását, mert az kb 30 éve benne van a BIOSban
2013. márc. 8. 11:17
 35/38 anonim ***** válasza:

zolex

1: igen, írtam. és a bios nem keres semmilyen állományt sehol, állományok a filerendszeren vannak, azt meg az os valósítja meg. az exe meg ms-dos futtatható formátum, semmi köze a bioshoz és nem is kell "csinálni".

2. egy sor bekérése és kiírása 12, de max 20 bájt x86 gép kódban, ennyi. hogy te miről beszélsz, az valóban zavaros.

3. igen, tévedtél.

2013. márc. 8. 11:20
 36/38 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, tudom, hogy mások is írtak rendes választ, de a Zolexét tartottam a legjobbaknak.Nem biztos, hogy hozzákezdek, mert még sokat kell hozzá tanulni, azt hittem ,hogy egyszerűbb. Majd írok még priviben, ha kérdésem van
2013. márc. 8. 17:46
 37/38 anonim ***** válasza:

#33:

Hiába van benne 30 éve a BIOS-ban, ha úgy szahar ahogy van. Nem véletlen, hogy a BIOS rutinokat ma már nem használja senki. Korábban (kb. 30 éve) is csak egy pénzéhes idióta vetemedett rá, őt Bill Gatesnek hívják, az oprendszert pedig, ahol használta a BIOS rutinokat, DOS-nak.

2015. febr. 19. 08:30
 38/38 anonim ***** válasza:

#35:

De igen, a BIOS állományt olvas be amikor bootol a gép (megkeresi a bootlemez (rendre a: vagy c: drive) első szektorát (512 byte), azt beolvassa a memóriába és ráadja a vezérlést. Innentől kezdve a többi a te dolgod. Vagy azé, aki tud oprendszert fejleszteni). Állomány nem csak file-rendszeren lehet.

2015. febr. 19. 08:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!