Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Programozás! OKJ vagy Egyetem...

Programozás! OKJ vagy Egyetem ebből a szakból? SOS Bővebben lent

Figyelt kérdés

programozói szakon szeretnék tanulni jövőre, viszont utána csak diákmunkaként érdekelne (utána ELTE ÁJK szakon szeretnék tanulni, a programozás meg fedezné a megélhetésemet a 6 év alatt...)

Kapnék diákmunkát OKJ végzettséggel? Mert akkor nem mennék 6 félévnyi egyetemi szakra. Érdekel az informatika, de humán beállítottság is , így ha a programozás bejönne, lehetséges hogy letennék mellé ebből diplomát. Szerintetek?:(

2013. jan. 11. 17:37
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Az informatika oktatás az egyetemen kezdődik.

OKJ-val sem esélytelen munkát találni, de a cégek többsége inkább olyanokat keres, akik értenek is ahhoz amit csinálnak.

DE, ha ÁJK-ra akarsz menni, amellett nem biztos, hogy annyira sok időd lesz, hogy el tudj menni dolgozni, illetve a diákmunkákhoz valószínűleg igazán végzettség sem fog kelleni.

Összegezve: az OKJ-t inkább felejtsd el és azt kezdj tanulni ami igazán érdekel.

2013. jan. 11. 21:26
 12/21 A kérdező kommentje:

Utolsó:

Igen, ezért szeretnék jól fizető munkát, mert ÁJKon triplaennyit kell tanulni (most is gyorsan tanulok, de tudom hogy a gimnáziumi követelés iszonyú kicsi.), heti 3 napot kapásból nem tudok dolgozni (most 1-et a szombatot... egyéni tanrenden vagyok, mert a tanárok szerint felesleges végigszenvednem az órákat, kb 5 perc alatt elsajátítom az ott 45 percben leadott anyagot.) Nem a szüleimmel élek,így valamit dolgoznom kell! Most vagyok 760-as bruttó bérben, plusz havi kajautalvány.... és heti 5x megyek, egyetem mellett tudnék menni 3x... azmár elég rossz lenne.... mielőtt írnátok, hgy keressek lakótársat: van a barátom, és a 76 ezres svájcifrankot nyögjük ( ő 4 évvel idősebb nála, 21 éves.)... Muszáj ÁJK mellett dolgoznom, különben nem tudom milesz:S

2013. jan. 11. 21:40
 13/21 anonim ***** válasza:
Igazából ha tényleg van tehetséged a programozáshoz akkor szerintem semmi értelme utána a joggal vesződni :) Csak még évekig pluszban tanulnál és a végén nem keresnél jobban, ha az ELTE IK-val kapcs esetleg kérdésed van dobj üzenetet vagy gyere el 25-én nyílt napra!
2013. jan. 11. 23:15
 14/21 A kérdező kommentje:
Írtátok többen is, hogy itthon kezdjem el tanulni, mert egyeetemen csak logika, elméleti szinten tanítják. Itthon mennyire eredményes ez a fajta tanulás? (Igazából HTML, CSS kódokat ismerem, a programozásba még csak bele-bele nézegettem.)
2013. jan. 11. 23:21
 15/21 anonim ***** válasza:

Elsőéves BSc hallgató vagyok a DE-IK Programtervező Informatikus képzésen, úgyhogy viszonylag friss tapasztalatokkal rendelkezem...

Amikor felvételt nyertem a ~250 pontos ponthatárral (nekem 327 volt), azt hittem, hogy eléggé komoly tudással rendelkezek informatikából és nem lesz nehéz (12 éves korom óta programozok most vagyok 19). 2 előadás után rájöttem, hogy ez egyáltalán nem így van.

Elmondom, mire számíts, ha ide jössz:

Tárgyak (első félévben):

- Számítógép architektúrák

- Bevezetés az informatikába

- HTML, XML

- Bevezetés az informatika logikai alapjaiba

- Diszkrét matematika 1

- Kalkulus 1

Számítógép architektúrák

A számítógép architektúrák a számítógép "lelki világával" foglalkozik. Eleinte megismerkedsz a kettes számrendszerrel és elkezdtek foglalkozni a HLA nyelvvel (magas szintű Assembly). Elméleten a számítógép működése, digitális logika a téma. Megtanulod, hogy minek köszönhető az, hogy a processzor egyáltalán két számot össze tud adni, hogyan kezeli a gép a meghajtókat, a memóriát, mi a virtuális gép stb. Gyakorlaton pedig kettes számrendszerbeli műveletek, papíron pedig különböző Assembly kódokat kell kiérzékelni, pl:

MOV($1345, EAX);

MOV(%11_1011, EBX);

SUB(EBX, EAX);

Mennyi lesz az AX értéke 16-os számrendszerben?

Íme, itt van az első és a második ZH mintája, pontosan ezek vannak a ZH-kon is, csak más számokkal (egy oldal-egy ZH):

[link]

[link]

Nem kell tőle megijedni, elmagyarázzák neked, mi fán terem a dolog. 40-40%-ot kell teljesíteni a sikeres ZH-hoz, viszont a kettőből összesen 50% kell az aláíráshoz. Mindkét ZH-m sikerült, az aláírás is megvan. 5 beadandó feladat lesz HLA-ból, mégpedig C kódot kell átírni HLA-ra (kérdem én: és aki az életben nem tanult C-t? ugyanis bevinfóból később kezdtük el), de elég 30 pontot összegyűjteni a beadandókból, egyet simán ki lehet hagyni.

Bevezetés az informatikába

Itt először a számrendszerek fogalmával indultunk, megtanultuk, hogy mi is a szám, hogyan épül fel. Megtanulunk bármilyen számrendszerbe átváltani 10-es számrendszerből és fordítva, megtanultunk összeadni és kivonni bármilyen számrendszerben. Ezt követte a lebegőpontos számábrázolás, az IEEE 754 szabvány és a karaktertáblák, főleg az UTF-8 karakterkódolás. Ezután megismerkedtünk a Windows operációs rendszerrel, a Microsoft Word szövegszerkesztővel, majd ezt követte az Excel, mint programozási nyelv, persze ezt is papíron (amire szükséged lesz: min, max, ha, hiba, szum, átlag, szöveg.keres, bal, jobb, index, hol.van és semmi más, a többit felejtsd el, viszont ezt kívülről kell fújni). C-ben programozni novemberben kezdtünk el. Ezt a tárgyat 3-as eredménnyel teljesítettem.

Minta-ZH-k:

[link]

[link]

HTML-XML

Az egyik leghasznosabb tárgy, amit tanultunk, ez minden programozási nyelvben jól fog jönni majd. Mégis ez éri a legkevesebb kreditet, ugyanis 2 kredites tárgy (az összes többi 5). Mikor már beléptünk a terembe, a táblára a gyakorlatvezető elkezdett írni mindenféle "értelmetlen" jeleket (persze nekem nem volt újdonság, mivel már használtam XML-t):

<tantárgy>HTML-XML</tantárgy>

<kredit>2</kredit>

Megismerkedsz az XML jelölőnyelvvel, a DTD-vel, az XSLT-vel (na ez nekem új dolog volt), valamint a CSS-sel és az XPath lekérdezésekkel. Egyedül az XSLT nem lesz ZH-n számon kérve, viszont a többit eléggé mélyen kell ismerned a ZH-ra. Mikor megláttam a ZH-kat, a szemem is kettéállt, olyan szintű volt (20 pontból 10-et kell elérni). Ebből a tárgyból gyakorlati vizsga van, ami úgy néz ki, hogy kapsz egy XML fájlt, és egy papírt, hogyan kell kinéznie a böngészőben. Ezt kell a megtanult technológiákkal kivitelezni.

Ebből nem tudok neked minta ZH-t mutatni, viszont a ZH-k nehézsége miatt lettem kettes belőle.

Bevezetés az informatika logikai alapjaiba

Ennek a tárgynak egyelőre nem látom hasznát. Megismerkedsz az ítéletlogikával és az elsőrendű logikával. Az ítéletlogikában az "és, "vagy", "nem", "implikáció" logikai műveletekkel (rendre: konjunkció, diszjunkció, tagadás, implikáció), és ezekből képzett formulákkal kell foglalkozni. Az elsőrendű logikát én úgy értettem meg, hogy valami olyasmi dolog, mint egy programozási nyelv. Mindkét ZH-n 70%-ot kell teljesíteni, nekem csak a második lett meg, úgyhogy ezt a tárgyat elbuktam.

Minta ZH-k:

[link]

[link]

Diszkrét matematika 1:

Ebben eléggé sokrétű dolgokat tanulsz meg, úgyhogy inkább bemásolom a Neptunból:

"Halmazok, halmazalgebra, relációk, függvények. Ekvivalencia és rendezés. A számfogalom felépítése. Természetes számok, műveletek, rendezés, teljes indukció. Egész számok, racionális számok, valós számok, számosságok. Komplex számok, kanonikus, trigonometrikus és exponenciális alak, gyökvonás, egységgyökök. Irracionális, algebrai és transzcendens számok. Az algebra alaptétele és következményei. Polinomok, racionális törtfüggvények, parciális törtekre bontás. Kombinatorikai alapfogalmak. Összeszámlálási alapfeladatok: ismétlés nélküli és ismétléses permutációk, kombinációk, variációk. Binomiális tétel, polinomiális tétel. Véges halmazok unióinak, metszeteinek és a metszetek komplemenseinek számossága (szita-formulák)."

Az két ZH-t ezt is buktam, viszont a javító ZH-m nagyon jól sikerült, így az aláírás már megvan. Szóbeli vizsga van belőle.

Kalkulus 1:

A tantárgy célja, hogy megtanulj függvényeket elemezni. Itt is a nulláról, azaz a halmazoktól kezdtek. Jönnek a sorok, sorozatok konvergenciája, majd a függvények konvergenciája. Megtanulod, mi a limes, megtanulsz deriválni, és majd ezt követi a teljes függvényvizsgálat. Eléggé kemény dolog, én elbuktam ezt a tárgyat, a két ZH-ból egyik sem sikerült, a javító ZH pedig 10-szer nehezebb volt (ha nem sikerült elsőre, akkor nehogymár' a pót ZH sikerüljön...).

Minta ZH-k:

[link]

[link]

Programozásról akkor beszélhetünk, ha teljesítetted a "Bevezetés az informatikába" tárgyat. A "Magas szintű programozási nyelvek 1" tantárgyból a C nyelvet fogjuk tanulni. Ha a tárgyat sikerül elvégezni, akkor a harmadik félévben a "Magas szintű programozási nyelvek 2"-ben lesz Java és/vagy C# (ezt még nem tudom pontosan, és attól is függ, ki lesz a gyakorlatvezető).

Ami pedig az IK épületében lévő informatikai rendszert illeti:

HULLADÉK!!! Az infrastruktúra úgy néz ki, hogy a hallgatók vékonyklienseken dolgoznak. Több, mint száz vékonykliens van az épületben kb. 6-10 szerverre. Ez annyira kevés, hogy múltkor csak arra kellett 3 percet várni, hogy a gép megnyissa a start menüt. Rendesen dolgozni rajta lehetetlen. Ha ide jössz te is tanulni, egy laptopot hozz magaddal!

2013. jan. 12. 02:37
 16/21 A kérdező kommentje:

Utolsó:

Csak gyorsan átfutottam amiket írtál, majd holnap belebonyolódok, szerinted, hogyha egyáltalán nincs programozási tapasztalatom ne vágjak bele? Ill akkor hol kezdjem, más suli, otthon?:S

2013. jan. 12. 03:25
 17/21 anonim ***** válasza:
Eléggé bajban vannak azok az ismerőseim, akiknek sejtelmük sincs a témáról, szóval nem érdemes teljesen 0 tudással odaállítani. Én pedig matekból vagyok így.
2013. jan. 12. 09:56
 18/21 anonim ***** válasza:

Meg lehet ezt 0 tapasztalattal is csinálni, legalábbis ELTE IK-n szépen elmondták az alapokat is már amennyire.

Nem mentek bele részeltekbe, de hamar átfutották.

2013. jan. 12. 11:32
 19/21 anonim ***** válasza:
Lehet menni nulla tudással! Azért van az egyetem, hogy megtanítsa. Én pórul is jártam az "elő tudásom" miatt, mert nem jártam előadásokra, mert én ezt tudom, de hiába tudod, a gyakorlatot, ha elméletet kérnek számon, vagy egy-két apróbb trükköt, amit pont nem tudtál...
2013. jan. 12. 12:20
 20/21 A kérdező kommentje:

Annyira kedvesek vagytok, köszi!:)

Az, hogy nehéz, meg nagy a követelmény igazából nem probléma, ha elmagyarázzák rendesen, csak az volt a baj eddig, hogy ha ott nem tudnám megtanulni, akkor hol?... De így szerintem megpróbálom!:)

2013. jan. 12. 17:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!