Assembly programozás mire jó?
Sziasztok ma olvasgattam egy prog.hu cikket és ott láttam,hogy Assembly és utána néztem és szerintem elég hülyeség ez a nyelv vagy csak szerintem?Alapvetően nem értek a programozáshoz,de olyan össze visszaság van a kódban,hogy az........
Alapvetően mire fejlesztették ki ezt a programozási nyelvet?
Mit lehet benne megírni könnyebben mint egy sokak által ismert nyelvből mondjuk c++ lehet nagyon buta kérdés,de kíváncsi vagyok a ti véleményetekre legfőbbként akik értik a programozást.
"Alapvetően nem értek a programozáshoz,de olyan össze visszaság van a kódban,hogy az...... "
Ez minden kódra igaz, ha szarul írják meg. Például, a legtöbb opensource projekt forráskódját ha az ember megnézi, a bele kifordul, olyan amatőr, primitív és ocsmány. Tisztelet a kivételnek (az a fél marék enterprise projekt).
Helyes hozzáállással assembly nyelven is lehet szép, jól érthető kódot írni; persze a szintaxis ismeretét ez azért feltételezi.
"Alapvetően mire fejlesztették ki ezt a programozási nyelvet?"
A nyelv akkor alakult ki, amikor még nem volt semmilyen alternatíva, és közvetlenül, gépi kódban programoztak. Jóval egyszerűbb a beszédes mnemonikokat és azonosítókat megjegyezni (pl. "JMP _operation_failed"), mint a gépi kódú megfelelőjével szórakozni (példánál maradva "EB2404C007" vagy neadj'sten bináris alakban, amit inkább ne is forszírozzunk).
Az assembly az egyetlen nyelv, amellyel a processzur tudását maximálisan kihasználhatod, illetve teljes kontrollod van a hardver felett. Emellett, a kézzel megírt assembly program jóval gyorsabb a magasabb szintű nyelven megírt megfelelőjénél (nem, még a compileres optimalizáció sem tudja megverni).
A Rodek-Diós-féle Assembly könyv alapszinten nagyon sok mindent elég jól megmagyaráz.
"legtöbb opensource projekt forráskódját ha az ember megnézi, a bele kifordul, olyan amatőr, primitív és ocsmány"
DE SZEMÉT VAGY!!! :D
De azért mégis csak valahogy szépen elfutnak azok az open-source programok lefordítva! :) [ld.: PAQ8 tömörítő variánsok]
Ahogy írták előttem, előbb volt. Ahogy fejlődik a technika egyre közelebb jött az emberi nyelvhez, és távolabb a gépitől.
VISZONT: Ha megírsz egy kódot c++-ban, akkor azt a fordító assembly-re is lefordítja, majd azt gép kódra (egyiket sem kell értened, még csak ránézned sem)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!