Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Assembly programozás mire jó?

Assembly programozás mire jó?

Figyelt kérdés

Sziasztok ma olvasgattam egy prog.hu cikket és ott láttam,hogy Assembly és utána néztem és szerintem elég hülyeség ez a nyelv vagy csak szerintem?Alapvetően nem értek a programozáshoz,de olyan össze visszaság van a kódban,hogy az........

Alapvetően mire fejlesztették ki ezt a programozási nyelvet?

Mit lehet benne megírni könnyebben mint egy sokak által ismert nyelvből mondjuk c++ lehet nagyon buta kérdés,de kíváncsi vagyok a ti véleményetekre legfőbbként akik értik a programozást.

2012. dec. 21. 18:53
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:
Értem köszönöm a kielégítő válaszokat :)
2012. dec. 22. 10:07
 12/27 anonim ***** válasza:
Akkor érdemes használni, ha nagyon hardverorientált dolgokat írsz vagy nagyon sokat számít a sebesség.
2012. dec. 23. 12:23
 13/27 anonim ***** válasza:

"Alapvetően nem értek a programozáshoz,de olyan össze visszaság van a kódban,hogy az...... "

Ez minden kódra igaz, ha szarul írják meg. Például, a legtöbb opensource projekt forráskódját ha az ember megnézi, a bele kifordul, olyan amatőr, primitív és ocsmány. Tisztelet a kivételnek (az a fél marék enterprise projekt).

Helyes hozzáállással assembly nyelven is lehet szép, jól érthető kódot írni; persze a szintaxis ismeretét ez azért feltételezi.

"Alapvetően mire fejlesztették ki ezt a programozási nyelvet?"

A nyelv akkor alakult ki, amikor még nem volt semmilyen alternatíva, és közvetlenül, gépi kódban programoztak. Jóval egyszerűbb a beszédes mnemonikokat és azonosítókat megjegyezni (pl. "JMP _operation_failed"), mint a gépi kódú megfelelőjével szórakozni (példánál maradva "EB2404C007" vagy neadj'sten bináris alakban, amit inkább ne is forszírozzunk).

Az assembly az egyetlen nyelv, amellyel a processzur tudását maximálisan kihasználhatod, illetve teljes kontrollod van a hardver felett. Emellett, a kézzel megírt assembly program jóval gyorsabb a magasabb szintű nyelven megírt megfelelőjénél (nem, még a compileres optimalizáció sem tudja megverni).

A Rodek-Diós-féle Assembly könyv alapszinten nagyon sok mindent elég jól megmagyaráz.

2013. máj. 12. 22:34
 14/27 anonim ***** válasza:
"EB2404C007" - Helyesbítenék, az első bájt "EA", csak már esteledik...
2013. máj. 12. 22:35
 15/27 anonim ***** válasza:

"legtöbb opensource projekt forráskódját ha az ember megnézi, a bele kifordul, olyan amatőr, primitív és ocsmány"

DE SZEMÉT VAGY!!! :D

De azért mégis csak valahogy szépen elfutnak azok az open-source programok lefordítva! :) [ld.: PAQ8 tömörítő variánsok]

2013. jún. 12. 01:19
 16/27 anonim ***** válasza:
Az lehet, hogy elfut, de a kódja akkor is hulladék. CSODA, hogy fut egyáltalán. Majd nem fog. Jó példa ide a wordpress. Trágya, hullik is szét, ahogy illik. Annak, hogy egy program "működik", viszonylag kevés köze van a kódminőséghez.
2013. jún. 13. 12:49
 17/27 anonim ***** válasza:
OFF: mi a gond a Wordpress-szel?
2013. jún. 13. 13:16
 18/27 anonim ***** válasza:

OpenSource : [link]

Na, akkor kezdheted a kódfikázást itt is.

OPEN-SOURCE

2013. jún. 13. 14:01
 19/27 anonim válasza:

Ahogy írták előttem, előbb volt. Ahogy fejlődik a technika egyre közelebb jött az emberi nyelvhez, és távolabb a gépitől.

VISZONT: Ha megírsz egy kódot c++-ban, akkor azt a fordító assembly-re is lefordítja, majd azt gép kódra (egyiket sem kell értened, még csak ránézned sem)

2017. jún. 27. 20:27
 20/27 anonim ***** válasza:
Nem az a lényeg, hogy milyen a forráskód, hanem, hogy hatékonyan és jól működjön a program. Kit érdekel, hogy a kód primitív -e vagy nem? Ha jól működik, akkor mi itt a probléma? Akit érdekel a kód, az úgyis megfejti, akinek meg nem tetszik, az így járt és ennyi, keressen másikat.
2018. szept. 18. 21:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!