Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Van valami nagyobb összefoglal...

Van valami nagyobb összefoglaló arról, melyik programnyelv mitől előnyös, illetve milyen felhasználási területen javasolt, hatékony?

Figyelt kérdés
2012. aug. 21. 11:32
 1/7 anonim ***** válasza:

Én még nem láttam ilyet.

De néhány példa a teljesség igénye nélkül:

Assembly/C : harware-közeli programozás, driverek, vírusok/vírusírtók, beágyazott rendszerek.

C++ : általános célú, de manapság leginkább performancia-kritikus részeit írják alkalmazásoknak ebben

C#/JAVA : általános célú, webprogramozástól kezdve mobile application-ök, desktop app.-ok, sőt, egészen komoly ipari szoftver-rendszerek is.

PHP és társai : webes script-nyelvek

SQL : relációs adatbázisok

MDX : OLAP adatbázisok

Ezek a népszerűbb program-nyelvek, de ezen kívül van még kismillió. Szerintem célszerűbb lenne úgy feltenned a kérdést, hogy :

1. Milyen programnyelvet akarsz tanulni, és akkor felsorolnak neked hozzá x felhasználási területet

vagy

2. Ha egy adott terület érdekel, akkor azt is megmondják majd, hogy ott melyek a leggyakrabban használt programnyelvek.

2012. aug. 21. 12:23
 2/7 anonim ***** válasza:

Egyetértek elsővel és az általa felsorolt listát is helyesnek találom.

Általában a feladat és a programozó tudása (bár ennek nem kellene) szokta megszabni a választott nyelvet.

Illetve maga a programozási nyelv csak egy eszköz csupán a feladat megvalósításához.

Egy programozónak nem elég egy adott nyelvet ismerni (ha erre menne ki a kérdés, hogy választanál egy nyelvet magadnak tanulni), sőt a programozás sem programnyelvek ismeretéről szól, hanem adott technikák és megvalósítási módok ismeretéről. Ezeket aztán már bármilyen nyelven a gyakorlatba lehet ültetni.

Illetve általában 1-1 feladathoz egy nyelv nem is elég.

Például akár egy (komolyabb, dinamikus) weboldal elkészítéséhez is kapásból kell PHP, mellé akkor SQL is az adatbázis kezeléséhez és esetleg javascript is a felhasználói élmény növeléséhez.

(Plusz ehhez jöhetnek még esetleg specifikusabb dolgok is akár, például, bár nem szép, de lehet bármilyen programot is futtatni a PHP-ból, stb...)

Ilyen összefoglalóról én sem tudok, de válassz az első válaszában található 2 kérdésből és biztos arra is lesznek reakciók és ötletek.

2012. aug. 21. 16:10
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ. Hasonló formában tettem már fel kérdést, de egyrészt már csak érdekességből is olvasnék hasonlót, másrészt a most tanult programnyelvben (C) való elmélyedés éppen eléggé elvonja mindenféle programozás iránti motivációmat. :)

Azonban akkor kérdezhetek ilyet, ha már felvetetted:

1. Milyen területen használhatja egy - hétköznapi - ember a LISP nyelvet?

2. Milyen programnyelvet tartasz a legmegfelelőbbnek szövegek feldolgozására?

2012. aug. 21. 16:10
 4/7 A kérdező kommentje:

Most látom, hogy kommentem küldése előtt, jött még egy válasz, amit szintén köszönök.

Azért is merült fel bennem a kérdés, mert rövidebb ismertetőket már olvastam neten, de azok tényleg csak nagy általánosságban írtak, mi a népszerű, stb., inkább szubjektív véleményeket írtak le, melyik a jobb. Ugyanakkor olvastam valahol, hogy "egy programozónak igazából nem sok nyelvet kell tudnia, hanem sok programnyelvről kell tudnia". (nem vagyok egy műfordító, ezért lett ilyen döcögősen magyar az angol eredeti)

És kíváncsi voltam, honnan lehetne ezt a tudást megszerezni azon kívül, hogy minél több programnyelvbe belekostolok egy kicsit.

2012. aug. 21. 16:20
 5/7 anonim ***** válasza:

Tetszik ez a fordítás, igazából körülbelül ezt írtam le én is.

Sokan szidják az egyetemeket, de az ilyen jellegű átfogó tudást ott szokták megtanítani, tehát ha komolyan érdekel a dolog és ezzel akarsz foglalkozni, akkor érdemes lenne egy jó egyetem informatika karán egy BSc képzést kijárni. (Például ELTE IK.)

Sok olyat tanítanak meg, amit magadtól a netről vagy nagyon nehezen és lassan, vagy soha nem tanulnál meg.

Be lehet sok dologba olvasni, lehet sok könyvet olvasni (amúgy ez utóbbit ajánlom, ugyanis sok akár C/C++ könyv is elég jól kitér a fontosabb dolgokra az adott nyelv ismertetése mellett!).

Az 1. kérdést inkább átugranám, illetve adok egy wiki linket, itt elég jól leírják, hogy mire használt. A mindennapokban nem annyira elterjedt. (Ahogy egyébként a funkcionális nyelvek sem annyira elterjedtek talán még, mivel elsőre kicsit bonyolultabbak és nyakatekertnek tűnnek a kezdők számára.)

[link]

A 2. kérdésre pedig ez attól függ, hogy mit szeretnél csinálni vele.

Én ha nem több százezer szavas szövegekről van szó, vagy mondjuk van idő rá, akkor Pythonnal össze szoktam dobni ami kell. Ezzel viszonylag könnyen lehet szövegeket feldolgozni (könnyebben mint mondjuk C-vel), de ha egy adott programot akarsz, amit a felhasználók kezébe akarsz adni, akkor nem célszerű annyira, mivel ugye kell az interpreter hozzá és ugye ez nem minden gépen van ott, ha pedig mellé teszed, akkor a program mérete nő meg jelentősen.

2012. aug. 21. 16:32
 6/7 Srapnel ***** válasza:

Nem csak programnyelv kérdése az, amire kíváncsi vagy, hanem a futtatás körülményeié is (platform). Ugyanis a nyelv önmagában semmi más, mint egy absztrakció egy modellhez, ami egy adott problémát (vélhetőleg) megold, ha egy megfelelő platformon futva realizálódik.

Ha jó akarsz lenni és mély tudásra vágysz, akkor sajnos elkerülhetetlen, hogy sokféle nyelvet megtanulj, legalább megértés szintjéig és jónéhányat gyakorlatban.

Más egy kissé scriptnyelvvel dolgozni, más ipari nyelvvel. Más valamit SQL-ben megfogalmazni, vagy XSLT-vel. Más a statikus és dinamikus típusosság. Más az interpretált és compilált futtatás. Más egy explicit destrukción alapuló programozás, mint egy garbage collectoros. Más objektumorientáltan programozni, mint mondjuk valamilyen assemblyben. Rengeteg szempontot lehetne találni, ezért egy összefoglalás, ha el is készülne, lehet, nem segítene rajtad, mert elvesznél benne. Komolyan!

2012. aug. 21. 21:13
 7/7 anonim ***** válasza:

A Lisp nyelv elég jó, csak el ne vessz a zárójelek között.

Nemcsak a mesterséges intelligenciára jó.

2012. aug. 22. 15:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!