Ha programozó szeretnék lenni?
általános után hova menjek tanulni?
- milyen középiskolába
- vagy szakközépiskolába
- milyen főiskolára
- milyen egyetemre
- ( Ha tudtok a konkrét nevét is írjátok le! )
menyit keres egy programozó?
- Magyarországon
- külföldön
- Amerikában
- hol keres a legjobban
Egy kicsit sok egy kérésnek , de nem akartam külön félóránként 20 kérdést kiírni.
A válaszokat előre is köszönöm!
Na elnézést, pont a kérdésre nem válaszoltam :)
A válaszaim:
1. Rendkívül sok dologtól függ a fizetés, de különösen az alábbiaktól:
- régió
- tapasztalatod
- tudásod mennyire keresett (Turbo Pascal senkit nem érdekel már)
- nyelvtudásod (mármint emberi nyelv ;))
Budapesten pályakezdőként nettó 200-250 abszolút nem elérhetetlen, bár talán inkább a 200. 3-4 év tapasztalattal ez felmehet 350-400-ig. Ezután már nem olyan egyértelmű a dolog, minél jobban specializálódni kell egy kurrens és keresett területre, abban jól elmélyülni, és akkor mehet fel akár nettó 500-600-ig is, ennél magasabb fizetéshez szerintem már kell a szerencse vagy kapcsolatok, esetleg kivételesen tehetségesnek kell lenni - viszont ebbe nem látok bele már annyira, így ebben nem tudok hitelt érdemlően nyilatkozni.
2. Szintén nagyon függ az országtól, pl. Londonban banki területen Java-sként akár évi bruttó 100k font is lehet, de bevándorlóként is meglehet az 50-60k simán. Nézegess külföldi Monster oldalakat.
3. Igazán jó fejlesztők fizetése nagyságrendileg bruttó 90k-120k USD körül van (nem feltétlenül Texasban), évente. Ennél feljebb már nagyon képzettnek/tehetségesnek kell lenni.
4. Mit értesz "hol" alatt? Ország vagy maga az ipari szektor, ahol dolgozol? Nyugati országok mind jól fizetnek, különösen Németország és UK, meg persze USA is. Ha az ipari terület érdekel, akkor pl. banki infót mondanám különösen kedvezőnek, relatíve kevés természettudományos ismeret kell hozzá, sokkal inkább technológiai képzettség kell, főleg Enterprise Java (JEE), bár egy idő után unalmas lehet.
Ja, még egy utolsó dolog: a NYELVTUDÁS, különös tekintettel az angolra, nagyon magas prioritásként kezelendő. Enélkül komoly cégnél szóba sem állnak veled, külföldön sem lesz semmi esélyed, bár remélhetőleg ez evidens számodra :)
Iskolakérdéshez pedig:
1. Középsikola: sajnos nem tudom. Nagyon nem egyértelmű a dolog, mert egy erős gimi kiváló matek/fizika alapot adhat, egy jó szakközép pedig a szakmai tárgyak megértését könnyíti meg. Talán egy nagyon jó szakközép lehet a jó választás, ahol a matekot is komolyan veszik és a szakmai dolgokat is.
2. Főiskola/egyetem: infó témakörben hagyományosan az ELTE-IK és BME-VIK vetélkedik. Az előbbi nagyon kemény volt régen, még most sem könnyű, de a BSc után egyszerűbb lett. Ezzel együtt tudni kell, hogy NAGYON SOK a matek még így is, és nem az egyszerűbb fajtából. Ha van hozzá gyomrod, akkor hajrá. A BME-vel sem jársz rosszul, matek ott is van azért elég, sőt még fizika is.
Gyűjts ismerősöket mindkét karról, kérdezd ki a véleményüket, összegezd, aztán hozz egy döntést.
BME-nél egy fokkal könnyebb az OE-NIK. Ha a BME/ELTE nem úgy megy, ahogy szeretnéd, túl nehéz, akkor még oda át lehet menni, ezt több ember is csinálta amikor én jártam, és ott már tudtak teljesíteni, szóval mint "fallback mechanizmus", működőképes lehet.
Köszönöm a válaszokat!
Igen, programozni otthon kell megtanulni, mert iskolában nem fognak.
Már el is kezdtem (C++ a 24 órás könyvből).
Jöhetnek még az értelmes válaszok ( eddig mind az volt ).
A gond az,hogy kikerülsz az egyetemről a vakvilágba,egy céghez és fingod nem lesz arról,hogy akkor hogy is megy ez.
Szóval az egyetem gyakorlatot nem ad.
Hát nézzük, középiskolára két dolgot tudok ajánlani: vagy informatikai szakközép vagy informatika /matek informatika tagozat gimnáziumban, az utóbbit akkor javaslom, ha alapvetően jó tanuló vagy, én is ezen az úton indultam annak idején.
Amikor nagyon figyelj középiskolában az a matek, az angol meg persze az informatika. Nem hátrány, ha érettségiig szerzel angol nyelvvizsgát.
Utána jöhet az egyetemi rész. Egyes programozók ezt nem tartják fontosnak, de szerintem helytelenül gondolják, én rengeteg olyan dolgot tanultam meg az egyetemen, amit nélküle jó esélyjel soha nem tanultam volna meg, meg aztán a cégeknél is egész máshogy néznek rád, ha rendelkezel diplomával. Szóval ami az egyetemet illeti, a programtervező informatikus (esetleg mérnök informatikus) szakon lesz a helyed. Van ilyen Szegeden, Debrecenben, az ELTE-n, a BME-n illetve még rengeteg helyen, de az előbb felsoroltak a nevesebbek.
Ami a fizetést illeti az nagyon sok mindentől függ, de MO-n 200 és 800 között jellemző, míg külföldön ennek kb a duplája.
Debrecen : Mechwart. De mellette sokat kell magadtol tanulni, mert kozepiskolat egyet sem tudok, ahol korrekten megtanitananak programozni.
Egyetem : ELTE-IK, BME
Londonban bevandorlokent nem nagyon fogsz tul sokat keresni (eleinte), nekem junior .NET-eskent 22k GBP a fizum (bar nem Londonban, de az agglomeracion belul dolgozok).
Hol keres a legjobban?
Tapasztalataim alapjan a bankszakmaban, esetleg ha van politikus ismerosod :P De komolyan, a bankszakma asszem a legjobb, meg a tozsdei fejlesztes, csak nehez bekerulni (soksok tapasztalat es/vagy ismeros szukseges).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!