Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Ha programozó szeretnék lenni?

Ha programozó szeretnék lenni?

Figyelt kérdés

általános után hova menjek tanulni?

- milyen középiskolába

- vagy szakközépiskolába

- milyen főiskolára

- milyen egyetemre

- ( Ha tudtok a konkrét nevét is írjátok le! )

menyit keres egy programozó?

- Magyarországon

- külföldön

- Amerikában

- hol keres a legjobban

Egy kicsit sok egy kérésnek , de nem akartam külön félóránként 20 kérdést kiírni.

A válaszokat előre is köszönöm!

2012. márc. 13. 14:51
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
35%

Ha programozó akarsz lenni

- Menj valami infós illetőségű szakközépbe (normáli gimi felejtős, az túúúúúl humán irány)

- Jól gondold meg, hogy érdemes-e elpocsékolni egy csomó időt az egyetemen egy sz*ros papírért, mikor a programozó tudás nagy részét egyetemen kívül szeded magadra.

- Fejlessz saját projecteket, open source-ba, aztán mikor már van mit felmutatni, menj ki külföldre, vissza se gyere.

Itthon, ha végig kínlódsz egy PTM vagy mérnökinfó szakot, akkor Budapesten (vidéken esélytelen) kereshetsz nettó 300-350 ezret, mint programozó (több év talpnyalás után persze, junior fejlesztőként max 150 nettó).

Külföldön, ha értesz a dolgokhoz, alsó hangon nettó 600 ezernek megfelelőt kereshetsz, határ pedig a csillagos ég.

2012. márc. 13. 15:06
 2/19 A kérdező kommentje:
Tudsz "infós jelegű szakközép" -et mondani Debrecen vagy Hajdú-Bihar megyében vagy inkább egy jobb "infós jelegű szakközép" -et bárhol az országban?
2012. márc. 13. 15:12
 3/19 iostream ***** válasza:
61%

Első elég nagy sületlenségeket mondott. Nagyon sok normális gimiből jött programozó van (többek között én is), kezdőfizu max 150 elég nagy badarság, jól átverték ha ennyiért vették fel, 200 alá nem is érdemes menni nagyon (Budapesten legalábbis, itt drágább az élet), a későbbi felső határ pedig a csillagos ég. Persze ahhoz tudni is kell.

Szóval tökmindegy, milyen középiskola, ami neked fekszik. Úgyis otthon fogsz megtanulni programozni. Az nem árt, ha matekot jól megtanítják, de erre ugyanannyi esélyed van humán vagy infós gimiben is.

Felsőoktatásnál hamar rájön az ember, hogy végülis mindegy. Én ELTE IK-n végeztem, jó papír ez is, BME-s papírt is szeretik, de végső soron mindig van szakmai interjú.

Legjobban szerintem Dániában keres, meg a hasonló helyeken.

2012. márc. 13. 15:35
 4/19 anonim ***** válasza:
88%

Nem feltétlen kell infós szakközép, bármi jó, csak mellette tanulni kell.

(Bárhova mész úgysem fognak rendesen megtanítani semmit a középiskolában...)

Egyetemre pedig azért a papírért érdemes szenvedni, ugyanis bár nem programozni tanítanak meg, hanem gondolkodni és kap az ember egy szemléletmódot, ami elég hasznos tud lenni.

2012. márc. 13. 15:35
 5/19 anonim ***** válasza:
69%

Plusz papír nélkül elég kevés a lehetőséged mint alkalmazott elhelyezkedni.

Matekra feküdj rá nagyon, jó ötlet az infó szakközép is, én is arra járok, mellette persze egy másik nyelvet is kell tanulni(általában Java,C++) és azzal már lehet menni.

Mellékesen, ha jól tudsz programozni mire elsőéves leszel, akkor elég szép pénzt hozhat egy-egy beadandó program megírása.

2012. márc. 13. 15:44
 6/19 anonim ***** válasza:
53%

Infós szakközép azért jobb, mert ott inkább vannak hasonszőrű emberek. Aki programozónak készül, általában nem érzi jól magát egy csapat humán emberke között. Nekem legalább is minden barátom reálos.

Programozni nem a suliban fogsz megtanulni, az fix. Az egyetemen is a matekot fogják kőkeményen nyomni (más kérdés, hogy abból mennyit fogsz ténylegesen használni - mgsúgom: keveset), ahhoz idegzet kell. Ha komolyan gondolod a programozást, akkor abból az egyetemen sem fognak neked sok újat mondani, mert akkorra már rég túl leszel azon a szinten.

Mindazonáltal ha itthon akarsz dolgozni, akkor kell a papír, mert sajnos itthon abszolút papírorientált a munkaerőpiac. Külföldön az számít, mit tudsz, itthon akkor is a diplomást veszik fel, ha egyébként hülye hozzá (van ilyen, aki végig magolja az egyetemet, de sz*rt se ért ahhoz, amit csinál). Ez van. Sajnos nagyon túl van értékelve a diploma, ezért is akar mindenki szerezni, ezzel párhuzamosan pedig lenézik azt, akinek nincs (pedig lehet, hogy jobban dolgozik). A papír sajnos nem feltétlen tükrözi a tudást, sokkal inkább a magolási képességet.

Az pedig, hogy az egyetemen gondolkodni tanítanak meg, bődületes baromság: az egész oktatási rendszer arra épül, hogy MAGOLD be mechanikusan az anyagot és még véletlenül se próbálj meg magadtól, logikusan kikövetkeztetni valamit, mert hiába jó az eredmény, "nem úgy csináltad, ahogy kell".

Én azt mondom: menj külföldre, többet érsz el.

2012. márc. 13. 16:04
 7/19 anonim ***** válasza:

6.

A csoportos projectek és hasonlók azért elég jó és kreatív módokat biztosítanak a programozásra, főleg, hogy mellette a Magyar egyetemekre jellemző, hogy mindenféle szakkör és klub van.

2012. márc. 13. 16:10
 8/19 anonim ***** válasza:
94%

@16:04: Hát, akkor (ha voltál) nem igazán figyeltél oda, mert egyetemen bizony tanítanak ám hasznos dolgokat.

Igen, tanítanak olyan technikákat is, ami sokat fog segíteni.

2012. márc. 13. 17:40
 9/19 anonim ***** válasza:
16%

Utolsó:igaz,hogy tanítanak pár technikát,de azok fenn vannak neten,könyvben.

Válaszoló:azt ajánlom külföldre menjél(mint én).

2012. márc. 13. 21:19
 10/19 anonim ***** válasza:
79%

"Az pedig, hogy az egyetemen gondolkodni tanítanak meg, bődületes baromság"

Nem tudom, hogy jártál-e valaha is főiskolára vagy egyetemre vagy csak "hallottál valamit" és úgy írtad ezt ide. Színvonalban sok különbség lehet a magyarországi főiskolák és egyetemek között, de az biztos, hogy egy normális műszaki vagy természettudományi karon igenis nagyon komolyan számon kérik a főbb tárgyakat. Én még 2006-ban a NIK-en végeztem (azóta ÓE), nem voltam már akkor sem hasra esve a szakmai oktatók tudásától, de az analízist, diszkrét matekot, digitális technikát és villamosságtant elég korrekten megkövetelték, és a programozási tárgyak nagy részét is (ez már tanárfüggő volt). Tanulni kellett rá nagyon, ha ellazsáltad, garantált volt a bukta. Magolással semmire se mész ilyen tárgyaknál, ZH-kon és vizsgákon pedig figyeltek, nem tudtál sokat másolni!

Az absztrakt gondolkodás kialakításában nagy szerepe van az ilyen tárgyaknak, főleg a mateknak, én határozottan éreztem a főiskola után, hogy a problémamegoldó készségem fejlődött, egyszerűen képes vagyok bizonyos dolgokat magasabb szintről látni és hamarabb felismerem, ha valami nehéz és esetleg kevés vagyok hozzá (most nevethetsz, pedig ennek a felismeréséhez is szükséges tudás).

Másrészt, igen, programozni valóban nem ott tanítanak meg. Milliárdnyi cikk van, sokezernyi könyv, amit megvehetsz vagy lewarezolhatsz netről. Csakhogy ez elképesztő mennyiségű információ, amit tudni kell feldolgozni! Azért az nem úgy van, hogy leszedsz a könyvet, elolvasod, és te vagy a király, mert vagy megérted, vagy nem. Az információ gyors feldolgozásának a képességét is tanulni kell, fejleszteni, és ekkor leszel igazán jó szakember.

Ha új melóhelyre kerülsz, és új technológiákkal kell elkezdened foglalkozni, akkor sokszor pár napot kapsz, hogy adott dolgot kiismerj, és ezután bizony alkotnod kell benne valamit. Akkor hiába van nálad 1000 oldalas könyv, azt nem tudod 2-3 nap alatt végigvenni. Gyorsan, hatékonyan el kell kezdened tudni használni, a kollégákat pedig csak lényegre törő kérdésekkel zargatni és lehetőleg nem 3 percenként. És egy komolyabb egyetem, ahol sok tárgyra kell felkészülni egy 1 hónapos vizsgaidőszakban, az ilyen képességek fejlesztéséhez nagy löketet adhat.

2012. márc. 13. 22:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!