Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Megállapítani egy számról,...

Megállapítani egy számról, hogy prím-e?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Kaptam egy olyan feladatot, hogy meg kell állapítanom egy számról, hogy Prímszám-e.

A kérdésem az lenne, hogy ezt milyen módszerrel csináljam meg? c#-ban dolgozom. Nem kell leírni a programot, elég csak az elvet.

Gondolok ilyenre: átlagszámítás: tömbbe bekéred az adatokat, foreachel kiolvastatod, egy osszegbe osszeadod és elosztod a tömb elemeinek számával.

Remélem tudtok segíteni, köszönöm!

2012. jan. 14. 10:06
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
Megnézed, hogy osztható-e 2-vel. Aztán 3-tól kettesével lépkedve egy ciklusban elmész a szám négyzetgyökéig, és minden egyes számmal megnézed, hogy osztható-e vele. Ha bármelyikkel is osztható (akár a 2-vel, akár a páratlan számok valamelyikével), akkor nem prímszám. Ezt legegyszerűbben úgy tudod számon tartani, hogy a 2-vel való osztás előtt egy logikai változónak true értéket adsz, ha valamivel oszthatónak találod, akkor meg ennek false értéket adsz. A végén meg ha true maradt, akkor prím, ha false, akkor nem prím. Gyorsíthatod a tesztet, ha a ciklusból azonnal kilépsz, amint oszthatóságot találsz.
2012. jan. 14. 10:13
 2/19 anonim ***** válasza:
Végigmész a számnál kisebb számokon, és mindíg ellenőrződ, hogy ha az adott számmal elosztod ( az eredetit ) 0-át kapsz-e.
2012. jan. 14. 10:13
 3/19 A kérdező kommentje:
Köszi szépen, remélem siker.
2012. jan. 14. 10:26
 4/19 anonim ***** válasza:

A fentiek is eredményhez vezetnek, de egy pl 100 számjegyű számnál már valszeg nem elég hatékonyak.

Itt találsz egy pár prímtesztet.

[link]

Ezek alapján már el tudsz indulni. Én a Miller Rabin tesztet használnám!

2012. jan. 14. 10:28
 5/19 _Jessy_ ***** válasza:
"...választásra igaz a fenti állítás, akkor n nagy valószínűséggel prím." Ezért nem választanám a Miller-Rabin-t :) Lehet, hogy statisztika tantárgy esetén elfogadható, de matematikailag nem nagyon :D
2012. jan. 14. 10:36
 6/19 _Jessy_ ***** válasza:
Egyébként a feladat lényege sztem nem a programozás, hanem hogy megtaláld a megfelelő algoritmust, ezt kellett volna egyedül csinálnod. Leprogramozni egy kész algoritmust nem egy nagy dolog.
2012. jan. 14. 10:39
 7/19 zsomkovacs ***** válasza:

#5: ha mondjuk 200 különböző alappal megcsinálod a Miller-Rabint, és mindig azt adja ki, hogy prím, akkor már jelentősen nagyobb az esélye annak, hogy a számítógép hardver szinten elront valamit, mint hogy a szám mégsem prím.

Ez a prímtesztek nagy részére nem igaz (pl. kis-Fermat esetén a Carmichael-számok), de a Miller-Rabin éppen ilyen, ezért is használják igen elterjedten.

Más kérdés, hogy valószínűleg a kérdezőnek nem pont erre van szüksége.

2012. jan. 14. 10:46
 8/19 anonim ***** válasza:
Igen, a prímtesztek csak nagy valószínűséggel mondják meg a számról, hogy prím-e, de az a helyzet, hogy tetszőlegesen nagy számokra a számokkal való osztás nem hatékony. Próbáld ki 2-300 esetleg 2-3000 számjegű számra. Biztos vagyok benne, hogy a program futási ideje, memória használata jelentősen több lesz, mint bármelyik prímteszté
2012. jan. 14. 10:49
 9/19 _Jessy_ ***** válasza:
"...nagyobb az esélye annak, hogy a számítógép hardver szinten elront valamit..." Ne haragudj, de ez mit is jelent pontosan? Ha elrontja, hibás a hardver :) Esetleg lebegőpontosnál elronthatja, de általában prímtesztet egészre végzik. Másfelől pedig nálam a valószínűleg igen nem igent jelent :) Én már csak ilyen földhözragadt vagyok :)
2012. jan. 14. 10:55
 10/19 _Jessy_ ***** válasza:

A szimpla osztásos módszernél 2-3 ezer jegy esetén a proram futási ideje tényleg nagyon nagy lesz, de a memóriahasználat nem annyira. De mindegy, gondolom itt azért nem az a lényeg, hogy ilyen nagy számokra csináljunk prímtesztet.

2012. jan. 14. 11:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!