Hogyan lehet megállapítani egy számról, hogy prímszám-e?
Kb 10^33 nagyságú számról van szó.
És a fordítottja is érdekelne, vagyis hogyan lehet véletlenszerűen generálni egy hasonló méretű prímszámot?
Sehogy. Illetve egy módszer van rá, de az baromi hosszú: meg kell nézni, hogy osztható-e nála minden kisebb prímszámmal. Ha akár eggyel is, nem prím, ha eggyel se, prím :)
Generálni prímszámot nem lehet, mivel gyakorlatilag semmi szabályszerűség nincs bennük, se az egymás közötti különbségekben, stb.
Nem véletlenül ilyen nehéz "kezelni" őket.
Meg kell egyenként vizsgálni oszthatóságát összes prímszámmal, ami négyzetgyökénél kisebb.
Második kérdésre a válasz analóg. Egyenként ki kell zárni prímszámok szorzatait. Az eljárást Eratoszthenész szitájának nevezik. [link]
Nagy számok esetén meglehetősen számítás igényes feladat.
Első vagyok:
Tényleg, igaz, amit az előző írt, bár nekem eszembe se jutott hogy ekkora számnál a szitás módszert használjuk. De ha van türelmed... :D
négyzetgyököt akartam írni... :D
köszke a linket
utolsó: ez nagy FAIL válasz, ha megnézed pl:
3*5*7 +1 = 106, ez márpedig nem prím.
tehát állításod hamis. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!