A webes frontend tényleg a szakma legalja?
Nem tudom ki találja ki ezeket a hülyeségeket.
A wordpress önmagában egy tartalomkezelő rendszer, amely nem tartozik sem a szoftverfejlesztés, sem a webes frontend kategóriába. Úgy, ahogyan a Microsoft Word használata sem a szofterfejlesztő szakma legalja... semmi köze hozzá. A Wordpress egy eszköz, amellyel egyszerű brochureware honlapokat lehet létrehozni.
Ami viszont a valódi frontend, az először is egy meglehetősen nagy ismeretet és folyamatos önfejlesztést kívánó dolog, másrészt meg nem tudom, hogy ki és miért nézné le, de nagyon tévúton jár.
Most elkezdhetem sorolni a rengeteg webes technológiát, könyvtárat és keretrendszert -- csak egy pár példa a teljesség igénye nélkül: JavaScript, TypeScript, HTML, HTMX (!), CSS, Tailwind, Bootstrap, React, Vue, Angular, Svelte, stb. stb. stb. stb.
A frontendnek is van architektúrája, vannak bonyolultabb részei, optimizációja stb. Egy jó frontend fejlesztő nagyon sokat tud és nagyon sokat ér.
Már csak azért sem, mert a végfelhasználó (aki végül is pénzt fizet a rendszerért) alapvetően a frontend-en találkozik a rendszerekkel. Ha az nem jó, akkor bármilyen brilliáns technológia dolgozik mögötte, a summás vélemény a felhasználó (a finanszírozó, ha valaki nem értené) szájából elég sommás lesz.
Nem a technológia a lényeg (vagy legalább is nem kizárólag). Mondhatod te a megrendelődnek, hogy a legfaszább hipszter technológiával készült terméket tartja a kezében, ha nem érzi azt, hogy neki készült úgy, hogy ő tudja használni jól, és minden annak van alárendelve. Ebben az esetben bszhatod a mögöttes infrastruktúrát.
Csak nézzük meg mi plussz kell a Frontendhez…
- Html
- Css, Scss, Less
- TypeScript ES6
- keretrendszer Vue, Angular vagy React
- Algoritmus elmélet
- Patternek ismetete
- Architecturális ismeret MicroFrontend, Nx
- npm package ismetet
- node.js
- Test Jasmin karma, Jest, Cypress, Playwright(ezt lehet rosszul írtam)
Backend pl .Net C# EF Core 8
- C#
- .Net Keretrendszer
- EF Core ismeret
- NuGet packages ismeret pl. Json serializer stb
- Test Xunit Nunit Mstest
És ez még igencsak karcsú…
Nem degradálnám le se az FE se a BE oldalt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!