Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » A programozásnak milyen ágai...

9opal kérdése:

A programozásnak milyen ágai vannak, milyen szakmák vannak ezen ágon belül?

Figyelt kérdés

Napot mindenkinek!

A kérdésemet azért írom ki, mert egyáltalán nem tiszta a pályák lehetősége számomra.

ELTE-n tanulok programtervező informatikus szakon, tervezés szakirányban.

Azon kívűl, hogy az előadók/gyakvezek leadják a tömény anyagot, nem nagyon beszélnek ezekről a dolgokról.

Szeretnék képben lenni, hogy milyen lehetőségeim lehetnek.

Minden lehetőségre kiváncsi vagyok.

Tudnátok ezzel kapcsolatban segíteni?

Például : Front-end, Back-end, Fullstack, xyz(nyelv) programozó

Illetve, ezeken belül is vannak irányok?

Ha esetleg késöbb úgy döntök, hogy szeretnék egy MSC-t is végezni, akkor milyen lehetőségeim lesznek?

Azért is írom ki ezt a kérdést, mert ahogy fent említettem, a sötétben tapogatozók, s kedvem veszi a tény, hogy az éjszakákba tanulok egy olyan ambició kedvéért, ami nem is tudom hova fog vezetni a későbbiekben.

Nagy a téma tudom, de minden választ megköszök, mind segít. :)

Ha esetleg tudtok könyvet csatolni az adott ághoz fűzve, az is egy nagy help.

2022. jún. 21. 17:51
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
23%
Azért az is mutatja, hogy mekkora itt a probléma az oktatási rendszerben, hogy naponta jön ide egy egyetemista, aki "programozónak" tanul, és egy ilyen jellemtelen, huszadrangú oldalon teszi fel a kérdését, hogy tulajdonképpen mi a francot is tanul valójában. Félelmetes. Na EZÉRT nem kell már sehova diploma IT-n belül.
2022. jún. 21. 17:57
 2/21 anonim ***** válasza:
69%

Frontend: A weboldal/webalkalmazás tartalmának stílusával, megjelenésével, elemeivel, felépítésével, interakcióval foglalkozik. A backendtől kapott API-n keresztül jövő adatokat használja.

Backend: A weboldalhoz, webalkalmazáshoz az adatbázist (elő)készíti, az adatokat feldolgozza, teszteléseket folytat, API-t készít, az adatáramlásért felelős, hogy eljusson az adat a frontend fejlesztőhöz, általában egy API-n keresztül.

Fullstack: A frontend és backend keveréke, ezzel is, azzal is foglalkozik, bár picit alacsonyabb szinten, mintha külön külön csinálná valaki az egyiket-másikat.

Gyakori frontend irányok: Angular fejlesztő, React fejlesztő, Vue.js fejlesztő vagy ezek keveréke.

Gyakori backend irányok: Java fejlesztő, C#/.NET fejlesztő, PHP fejlesztő stb.

Ja és, Én aki válaszolok olyan buta vagyok, hogy SOHA nem fogok egyetemnek még a közelébe sem jutni, én csupán egy mezei Angular fejlesztő vagyok, és még junior is ráadásul.

És egy kis OFF: Olyan egyetemistát is láttam már, aki egy full alapvető szónál nem tudta helyesen leírni, hogy pontos J vagy LY. Vicc azért, hogy itt tart már ez a csodálatos színvonal.

2022. jún. 21. 18:16
 3/21 anonim ***** válasza:
78%

"És egy kis OFF: Olyan egyetemistát is láttam már, aki egy full alapvető szónál nem tudta helyesen leírni, hogy pontos J vagy LY."

És? Attól függetlenül még lehet kiváló szakember. Vagy akár lehet angolból perfekt. Magyar nyelvet manapság nem sok értelme van tanulni, főleg nem IT téren, ahol kb. minden angol.

A J és LY megkülönböztetése pedig a régi kor miatt ragadt ránk, ennek sincs túl sok értelme, ez valahogy a "nyelvújításokból" kimaradt. Mai szemmel ez inkább csak felesleges bonyolítása az amúgy is nehéz nyelvünknek.

2022. jún. 21. 18:47
 4/21 anonim ***** válasza:
19%

"Azért is írom ki ezt a kérdést, mert ahogy fent említettem, a sötétben tapogatozók, s kedvem veszi a tény, hogy az éjszakákba tanulok egy olyan ambició kedvéért, ami nem is tudom hova fog vezetni a későbbiekben."

Ezen segíteni könnyű. Valami inspirációd csak volt, amikor páylát válaszottál. Nem mondom, hogy kizárólag a te felelősséged, hogy itt tartasz most, ahol, de neked is van részed a dologban.

Adott a lehetőség tájékozódni, akárkit megkérdezhetsz, a szüleid, rokonaid segítségét kérheted, az évfolyamtársaid, a környezeted is nyilván tud informálni téged ha akar és nem utolsó sorban ott az internet.

A profok azt vallják, hogy aki átlépi az egyetem küszöbét, de nem képes feltalálni magát, tehát nem tudja lokalizálni az előadótermeket, a titkárságot, a büfét vagy a női hugyozót, az mit is keres ott? És mi tagadás, van némi igazuk.

Nem vagy lemaradva semmiről.

Nem csak a programfejlesztés ilyen szerte ágazó. Az építészek sem tudják első félévben, hogy hova merre, ha vége a bulinak, de vannak humán területen még gázabb helyzetek is. Hadd ne soroljam, mert ott még az is fennáll, hogy azért tanul valaki -jó esetben- öt évet, hogy aztán munkanélküli legyen három éven át és végül átképezze magát egy teljesen más területre. A jogászok úgy szivarkáznak, hogy azt el sem hiszed, ugyanis hat-hétszer annyian vannak, mint kellenének, pedig még náluk is van lejjebb. Sokkal lejjebb. Neked legalább már most biztosított az állásod.

Egy jó ismerősöm két humán diplomával a zsebében, remek íráskészséggel, brilliáns irodalmi vénával, négerkedik és használati utasításokat fordít, aprópénzért, kényszervállakozóként.

Neked még bőven van időd feltérképezni a lehetőségeidet, bekalibrálni magadat, amellett, hogy tényleg régi, megoldandó gond az, hogy a legtöbb pályaválasztó komoly információs deficittel kénytelen dönteni és emiatt a legtöbb, bizony rossz utcába fordul be.

2022. jún. 21. 19:42
 5/21 anonim ***** válasza:
93%

#1: Ha egy végzett informatikus feltenné ezt a kérdést, akkor azt mondanám, hogy részben igazad lenne a diplomát becsmérlő kijelentéseddel.

De itt egy tanuló kérdezi, aki gyanítom, nem idén végez. ;-) Ez inkább a középiskolai oktatásról ad egy nagyon jó látleletet. De csodálkozunk? Mióta a jelen kormány van hatalmon, azóta üldözik ezt a tantárgyat. Ahol tudják, ott vágják meg az óraszámát. Jelenleg ott tartunk, hogy a középiskolai kötelező informatikai óramennyiség: két éven át heti egy tanóra. Jobb esetben, főleg reál irányultságú helyeken ezt fel szokták tornászni heti kettőre a szabad órakeret terhére, de még az sem valami acélos. Az épp ahhoz elég, hogy az alapokat megtanulja. Ha nagyon nagy szerencséje van, akkor lehetősége lesz utolsó két évben fakultációra menni, ahol vagy esik szó a különböző területekről, vagy nem. De például a "beágyazott rendszer" kifejezést a gimis, infó faktós tanulóknak kb. a 10%-a ha ismeri. És nem az ő saruk, hogy sok mindenről nem hallottak.

2022. jún. 21. 19:59
 6/21 anonim ***** válasza:
16%
Ezek a műszavak pedig, hogy front- meg backend, fullstack, devops, stb., nem hivatalosak, a szakmai szleng része, ráadásul a jelentéstartalmuk is elég homályos. Jószerivel, ahány cég, annyi sajátos értelmezés, akad hely, ahol ezek a fogalmak nem is léteznek.
2022. jún. 21. 20:00
 7/21 anonim ***** válasza:
83%

6 nem hivatalos? Mit jelent az, hogy nem "hivatalos"? Nem szerepelnek a 2003-ban kiadott eltés / bme-s jegyzeteidben? Angolul (az info tech nyelvén) hogy nevezed akkor a szerveren futó kódot írót, a kliens oldalon futó kód íróját, vagy a cloud rendszerek / belső rendszerek karbantartóját? Kitalálsz rájuk valami újat? Vagy szerinted mi a hivatalos?

"akad hely, ahol ezek a fogalmak nem is léteznek."

Igen: Kertalja u. 2 - Pillangó Általános Iskola poros rendszergazda fészekben tényleg nem léteznek ezek a fogalmak.

2022. jún. 21. 20:10
 8/21 anonim ***** válasza:
19%

Hogy nem hivatalos, azt jelenti, hogy hazánkban senki nem kap olyan oklevelet, amiben ezek a szavak szerepelnének, képesítés gyanánt.

Az hogy front-end-es valaki, nem szakmai képesítés, hanem egy tevékenység megnevezése, egy bizonyos feladatkör.

De ha történetesen olyan a cég hogy nem foglalkozik web-es fejlesztésekkel, akkor ott nem lesz sem front- sem backendes tevékenységet végző, de még a full stack is egészen más tartalmat fog kapni, már ha egyáltalán kap.

2022. jún. 21. 20:20
 9/21 anonim ***** válasza:
31%

8 ebben igazad van, egy C++ban vagy haskelben légkondit programozó cégeknél valóban nincs ilyen, de ez a piac nagyon csekély százaléka. Nem igazán erre gondolunk manapság, amikor programozásról beszélünk.

Amúgy most esik le, hogy te Papó vagy, a programtervezőt elkezdő, de befejezni nem tudó, bukott rendszergazda, aki szerint senki nem programozó akinek nincs diplomája :D Megint beléd szaladtam apó.. de ez most az én hibám volt.

2022. jún. 21. 20:26
 10/21 anonim ***** válasza:
6%

Scrum master. Ilyen is volt, amíg volt.

Ezek a műszavak csak olyan képzetlen, gyengeelméjű, alultájékozott emberek számára bírnak extra jelentőséggel, mint pl. te.

2022. jún. 21. 20:27
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!