Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Nix technikai interjun milyen...

Nix technikai interjun milyen kérdések lehetnek?

Figyelt kérdés

Egy .NET pozira hívtak be annyit tudok hogy 1-2 óra közötti hosszúságú.

Saját projektet mutatok be?

Vagy objektumelvűségről lehetnek kérdések?

Esetleg előttük kéne valamit debugolnom?

Azt tudom hogy kell hozzá majd gép.

2023. nov. 28. 11:46
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

"nem is lehet mindent megtanulni, az IQuarable és az IEnumarable is entitys, csak azért kérdezett bele, mert megemlítettem, hogy használtam entitiyt az egyik projektemben, de ez nem jelenti azt hogy akkora én az entity 100%át ismerni fogom, valószínűleg az interjúztató se ismeri."

Nem, vélhetően nem ismeri az Entity Framework 100%-át de ezek olyan alapvető interfacek, ha ezekkel életedben nem találkoztál / azt sem tudod hogy mik abból nagyon jól le lehet szűrni, hogy milyen szinten állsz, milyen komplexitású projekteket valósítottál meg. Másfelől senkitől nem elvárt, hogy tisztában legyen a nyelv minden egyes sajátos elemével, de az azért elvárt, hogy tudja az alapokat. Esetleg a ciklusokról, "if" feltételről hallottál már vagy a projekteken amikkel dolgoztál ott sosem találkoztál velük?

"A JS jelenleg támogatja az OOP paradigmát, nem az volt a kérdés, hogy X évvel ezelőtt mi volt"

Az hogy támogat valamit nem azt jelenti, hogy definíció szerint objektumorientált nyelvnek tekinthető, mint például a C# vagy Java. Ezáltal, hogy implementálták a Prototype design patternt nem lett klasszikus értelemben OO nyelv.

" Amit eddig megírtam abból tanultam és amit én csináltam ott odafigyeltem az OOP elvekre és figyeltem rá, hogy betartsam mindet. Innentől kezdve nem mindegy, hogy nem ismerem az elmélet 100%át"

Nem az elmélet 100%-át nem ismered, hanem az alapvető ismereteiddel vannak komoly problémák. Az pedig, hogy a tudásod mire elég kiderül, hogy hány cégnek fogsz kelleni (spoiler alert: a jelenlegi tudásszinteddel nem túl soknak).

2023. nov. 30. 19:41
 22/25 A kérdező kommentje:

Mert nem ismerek bizonyos osztályokat?

Az alapvető fogalmakkal tisztában vagyok, mint pl az OOP alapelvek, ahogy a funkcionális és procedúrális paradigmákat is ismerem.

IQuarablel is találkoztam, használtam is, de hogy az IEnumarablet nem használtam, máris nem ér semmit a projektem?

Nyilván az if az amivel először találkozik mindenki. Kb 8 éve tanultam el programozást tanulni suliban, de csak a funkcionális és procedúrális programozást tanították, ne kérdezd miért, nem tudom. Az OOP alapjait magamtól tanultam meg leginkább, meg internetet használva, de ettől függetlenül sikerült összeraknom a projektjeimet, úgyhogy annyira mégsem csinalhattam rosszul, bár kitudja.

2023. nov. 30. 19:51
 23/25 anonim ***** válasza:

"de hogy az IEnumarablet nem használtam, máris nem ér semmit a projektem?"

De használod (csak sajnos nem tudsz róla), mivel az IEnumerable az egyik legfontosabb és legalapvetőbb interface. C#-ban minden egyes gyűjtemény típusú objektum aminek az elemein végig lehet iterálni foreach használatával az implicit módon megvalósítja az IEnumerable interfacet => egyszerűen fogalmazva gyakorlatilag ez az interface biztosítja azt a tulajdonságát a gyűjteményeknek, hogy az elemein egyesével végig lehet iterálni. Épp ezért ez nem csak egy "random" interface akit az ismer aki bizonyos projekteken dolgozott, hanem ha ezt Te nem ismered gyakorlatilag azt sem tudod, hogy hogyan és miért működik a nyelv...

"Az OOP alapjait magamtól tanultam meg leginkább, meg internetet használva, de ettől függetlenül sikerült összeraknom a projektjeimet, úgyhogy annyira mégsem csinalhattam rosszul, bár kitudja"

Igen az látszik, hogy magadtól tanultál, mivel olyan fundamentális alapokkal nem vagy tisztában, amit egy informatikus BSc szakon már az első évben leoktatnak. Értem én, hogy sikerült projekteket összeraknod, de az még nem jelenti azt hogy a tudásszinted megugorja egy fejlesztő pozíció betöltéséhez szükséges tudásszintet. Másfelől attól, hogy egy működő projektet hoztál létre az nem jelenti azt, hogy a kód is megfelelő minőségű. Lehet ha egy senior fejlesztő reviewelné a falat kaparná olyan felesleges memóriazabáló, sérülékenységekkel tarkított megoldásokat használsz benne (nagy valószínűséggel nem írsz valami magasröptű kódokat, ha azt sem tudod, hogy miért lehet egyes gyűjtemények elemein végigiterálni...)

Ezeket nem azért írtam le, hogy megsértselek, csak segítő jelleggel a jövőddel kapcsolatban, de erősen javaslom, hogy vagy olvass el egy könyvet a C# programozási nyelvvel kapcsolatban vagy szedd össze a szükséges információt az internetről, de így hogy fingod nincs mi-miért működik és mi történik a motorháztető alatt nagyon nehéz lesz olyan céget találnod ahol továbbjutsz a technikai interjú részen.

2023. nov. 30. 21:05
 24/25 A kérdező kommentje:

De nem az éles projekteknél szokás megtanulni ezeket a dolgokat?

Elkezdek elméletet tanulni és egy megfoghatatlan katyvasz lesz az egész, ha nem tudom azonnal leírni őket, ha dolgozom, debugholgatok, akkor látom, hogy milyen komponenseket megy végig a program és jobban meg tudom érteni.

Szívesen elolvasok egy C# könyvet, nem arról van szó, de tudom hogy én úgy tudok tanulni, ha csinálom, nem pedig ha beszélek róla. Előre tudom, hogy nekiállok majd a könyvnek, végig is olvasom a végén még ott leszek hogy semmi használhatót nem fogok csinálni belőle, egyszerűen csak tudni fogom az elméleti fogalmakat. Biztos vagyok benne, hogy mindent meg lehet tanulni, csak több időbe fog telni, most kb 2-3 hónapja foglalkozom objektumelvű programnyelvekkel, megpróbálok mélyebben belemenni, de a C# annyira nagy, hogy tudom nem lehet mindent megtanulni. Ha elmennék pénztarosnak vagy valami más munkákra, programozásra lenne kevesebb időm, ha viszont találnék junior pozit, akkor tanulhatnék munka közben is...

Talán nem lehet munka közben megtanulni, hogyan lehet hatékony kódot írni? Főleg hogy procedurális programnyelvekben nagyon sokat foglalkoztam vele, tanultam matematikát is és elég hosszan tesztelgettem a hatékonyságot, ami tényleg bevált a különböző matematikai kereséseknél.

2023. nov. 30. 21:35
 25/25 anonim ***** válasza:
Sajnálom, és köszi, hogy leírtad a tapasztalataidat, ezt manapság már nem szokás megtenni a gyakorin. A kérdéseid alapján úgy sejtem, hogy ez volt az első interjúd. Tudom, hogy nem egyszerű eddig sem eljutni, de tekints erre úgy mint bemelegítésre, néhány alkalom után teljesen rááll az ember agya, és megszűnik a stressz is. Csak így tovább!
2023. dec. 2. 18:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!