Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Napjainkra már véget ért az...

Napjainkra már véget ért az akkor amikor csak egy sima érettségivel is össze lehetet hozni egy jó féle it karriert?

Figyelt kérdés
2023. nov. 7. 11:04
 1/6 A kérdező kommentje:
*az a kor
2023. nov. 7. 11:06
 2/6 anonim ***** válasza:
90%
Mit ertesz pontosan "jó féle it karrier" alatt?
2023. nov. 7. 11:21
 3/6 anonim ***** válasza:
73%

A kérdés azért ennél árnyaltabb.

Szaktudás mindig is kellett hozzá, az érettségitől 30 éve sem lett senki informatikus. Volt persze két nyilvánvalóan nagy különbség: 1. magas szintű, szervezet informatikaoktatás nagyjából csak olyan 25 éve létezik, bár ez akkoriban sem jelentette szükségszerűen azt, hogy érettséginél nem volt magasabb végzettsége a legtöbb szakembernek. 2. 20-30 éve sok területen az igények és elvárások is alacsonyabbak voltak. Csak egy példa: 2000 környékén egész komoly összegeket össze lehetett lapátolni olyan statikus weboldalakból, amit ma egy tehetségesebb középiskolás is pár délután alatt összedobna. Ma ezzel már labdába sem lehetne rúgni.

De alapjaiban a lényeg ugyanaz maradt: ha nem arról beszélünk, amikor aládtolnak egy IT céget, vagy netán "jókor vagy jó helyen", akkor 20-30 éve is, meg most is kell, hogy magas szintű tudásod legyen, ha valamit el akarsz érni. Ezt el lehet érni egyetem nélkül is, de azért nagyban segít, ha nem magadnak kell összekanalaznod azt a tudásanyagot, amit intézményi rendszerben szinte készen megkapnál. És sok olyan dolgot is tanul ott az ember, aminek lehet, hogy éppen akkor nem látja hasznát, de sokat segít abban, hogy hosszabb távon is sikeresen a szakmában tudj maradni.

2023. nov. 8. 08:52
 4/6 krisztian2 ***** válasza:
84%

Üdv!

Rendszerüzemeltetőt végeztem suliban érettségi után, aztán 2évre rá nettó 700.000 FT-os a fizum Szabolcs megyében. Attól függ milyen tudásod van.

Nekem CCNA tanúsítványom is van, illetve fejlesztek openbankingtól kezdve ügyviteli rendszereken át a mobil alkalmazásokig. Mellette az egyetemet is elkezdtem. De én bújtam az Udemyt, CBTNuggetset stb...

2023. nov. 8. 22:04
 5/6 anonim válasza:
39%
Attól függ, ki az apukád. Ha valami NER-es orbanista, akkor dől a lé még érettségi nélkül is.
2023. nov. 10. 11:11
 6/6 Senior Séf ***** válasza:
0%
Ha ücsörgős, gombnyoomogatós karrierre gondolsz, akkor bizony azok az idők elmúltak. Amúgy viszont van egy jó pár szakma, ahol egy jó szakember akár érettségi nélkül is kincset ér.
2023. nov. 12. 16:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!