Hol kellene tovább tanulnom ha érdekel a programozás?
Matek és infó fakon vagyok és ezekből a tárgyakból szeretnék emelten érettségizni is. Mindig is érdekelt a programozás és a játékfejlesztés. Az utóbbi talán kicsit közelebb áll a szívemhez csak nem tudom, hogy Magyarországon el tudnék-e helyezkedni. Abba sem vagyok biztos, hogy melyik egyetem és melyik szak lenne nekem a megfelelő.
Nektek mik a tapasztalataitok/tanácsaitok?
"ahogy nézem mást sem csinál, csak minden évben összerak egy NBA2K játékot"
Szokott mást is (WWE, vagy most volt a LEGO játék is), de lényegtelen.
Ha akar, akkor tud relatíve nagy címeken dolgozni itthonról.
"jellemzően azért nem olyan játék miatt akar valaki kreatív területen dolgozni aminek ha két részét egymás mellé teszed jó eséllyel nem tudsz különbséget tenni"
Jó ideje nem követek már sportot, de szerintem egy pankrátor játékot meg tudok különböztetni egy kosárlabdázós játéktól, ha akarod megtanítom neked is a különbségeket. :D
"Nem teljesen értem hogy mit mondasz, ha az egyetemről kijössz az arra elég, hogy junior pozícióba kerülj"
Arra pont nem elég. Te voltál mostanában interjún? Mármint aki interjúztatott entry level személyeket?
Ha az egyetem felkészítene junior pozícióra, akkor nem kellene interjút tartani.
Ezzel szemben a valóság az, hogy az egyetem erre bizony nem készít fel. Egyszerű példa, úgy jönnek ki egyetemről hallgatók, hogy nem tudnak git-et használni. Ez MSc-re járó ismerősöm mesélte, hogy egyik előadáson pont kiderült, hogy a hallgatók nagy része eljutott MSc-re git ismeret nélkül.
"onnan meg szorgalom és kapacitás kérdése, hogy az adott területen mennyi idő alatt jutsz el senior szintre - ezt a tudást nem az egyetemről hozod, a munkahelyen szerzed meg"
Nem. Ez egy lehetséges út, de a valóságban nem ez szokott a gyakori lenni.
Bizony a junior és senior között van tapasztalatbeli különbség is, viszont szemléletmódbeli is van és ez az, amit az egyetemről hoz az ember.
"Egyetemről kikerülve nem vagy senior szinten, ha ott lennél, akkor az lenne a junior szint."
Nem ez volt az állításom, olvasd újra, ha gondod van felfogni.
A senior szinthez és afölé kell egy nagyobb rendszerben szintű gondolkodással rendelkezz. Ezt tapasztalatból nem fogod elsajátítani. Ezt egyetem nélkül nagyon nehezen, kínkeservesen tudod csak magadra szedni, viszont ez az, amit az egyetem ad.
"Ha átmész máshova ugyanúgy tanulnod kell hogy senior szintre juss"
Nem. :)
Jó, attól függ, hogy milyen drasztikus váltásról beszélünk. Ha nincs drasztikus váltás, tehát nyelv, főbb technológiák ugyanazok, akkor te senior leszel mindkét helyen, mert a szemléletmód az, ami azzá tesz.
Erre is van példám ismerősi körben, ahol kb. a két állás között csak a programozási nyelv volt ugyanaz és ugyancsak senior pozícióba került.
"kivétel nélkül mindenhol bsc VAGY releváns munkatapasztalat az elvárás"
Persze, amiatt amit mondtam. Van valószínűsége annak, hogy valaki diploma nélkül képes lesz senior szintig, illetve afölé jutni, csak ez kb. 5%, miközben diplomások között ez lényegesen magasabb.
"mindenképp érdemes egyetemre menni, mert az fogja megnyitni a kaput az első tapasztalatszerzési lehetőség felé"
Csak az a helyzet, hogy ez kevés, mert nem ez a tudás kell junior szintre, viszont elengedhetetlen magasabb szintre.
Jelenleg pont az a baj a piacon, hogy azt hiszik a diploma elég és akkor beállítanak egy papírral, ami mögött nincs kellő tudás a pozíció betöltéséhez, mert pl. nem tudnak git-et használni.
Nem rég mesélték kollégáim, hogy nagyon örültek először, mert olyan CV-t kaptak, hogy csak na. Mindent tudott - a CV alapján -, git, bash, python, linux, a házit is nagyon jól megírta.
Interjún meg nem tudta módosítani a kódját, amikor ezt kérték. Nem tudta, hogy mik azok a unit tesztek, a git-et úgy használja, hogy 1 parancsot adott ki életében, amikor a bash-hez jutottak, akkor rákérdezett, hogy google-ben rákereshet-e.
"de külföldön, hacsak nem egy MIT vagy hasonló, senkit nem fog érdekelni a suli neve, ugyanaz a computer science bsc mint bármelyik másik."
Nem teljesen. Kelet-Európa alapvetően eléggé megbecsült a szakmában, mivel világszinten is erős környéknek számít.
"Pl egy BME-n szinte mindenki vérbeli infós lesz, határozott terveik lesznek a jövőre nézve és erős alap tudással fognak rendelkezni"
Mint volt BME-s, elég egyértelműen tudom állítani, hogy ez nem igaz.
Nincs erős alaptudás és sokan nem határozottak. Volt ismerősöm, aki első félév után inkább lépett és masszőrnek ment.
"mert a magas ponthatár megszűri a jelentkezőket"
Lol
Azt modnta "magas". :D
"de ha becsületesen tanulsz egy kis vidéki egyetemen és négyesekkel meg ötösökkel végzed el, akkor elhanyagolható különbség lesz már csak tudásban."
Erről is van egy jó story-m.
Az első félév után az egyik ismerősöm átment a BME-ről a DE-re, mert "hát ő nem akart ott szívni".
Párszor még beszéltünk váltás után és mesélte, hogy a BME-s első féléves matek elég volt a DE-n az 5. félévig.
Ezt a hátrányt nem fogod behozni, akkor sem ha 4-es, 5-ös vagy a vidéki egyetemen.
"A senior szinthez és afölé kell egy nagyobb rendszerben szintű gondolkodással rendelkezz. Ezt tapasztalatból nem fogod elsajátítani. Ezt egyetem nélkül nagyon nehezen, kínkeservesen tudod csak magadra szedni, viszont ez az, amit az egyetem ad."
Ezen meg jót röhögtem. Az egyetem rendszerszintű gondolkodást ad. Haha :D
"Ezen meg jót röhögtem. Az egyetem rendszerszintű gondolkodást ad. Haha"
Jó, bocs, úgy értettem, hogy ha tanulsz. Ha végigcsalod, akkor nyilván nem, de ha bármilyen képzést végigcsalsz, meg chatGPT-vel iratod a házid, akkor az se ad semmilyen tudást.
Ha tanulsz az egyetemre, akkor ezt eléred.
"ÖSSZES hazai egyetem egy rakás szemét"
Ez amúgy már rangsorok alapján sem igaz. Itt jó pár egyetem a legjobb 5%-ban van a világon.
Mondjuk az igaz, hogy inkább szakot kell nézni, mert egyetemen belül is nagy különbség van a szakok színvonala között.
"Szóval külföldön kb kiröhögnek az összes magyarországi IT diplomáddal."
Tekintve, hogy a világon az egyik legerősebb IT régióról beszélünk, így nem igazán.
Kelet-Európa az egyik legerősebb ilyen területen átlagban, beleértve a magyarokat is.
Szóval a helyzet az, hogy a valóságban itt egy aránylag erős országról beszélünk, így ha valaki tanul és egyetemet végez, akkor elég jó ismeretei lesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!