Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Melyik programozási nyelvet...

Melyik programozási nyelvet érdemes tanulni?

Figyelt kérdés

Először is elnézést kérek mert a kérdésemből kiderülhet hogy abszolút kezdő vagyok viszont kitartó és nagy lelkesedéssel is rendelkezem, ha valamit elkezdek legtöbbször végig is csinálom akkor is ha nehéz pl:

Francia idegenlégió, na de vissza..

Jelenleg angliában élek 34 éves vagyok, és tervezem hogy hamarosan hazaköltözök és szeretnék egy olyan tudást elsajátítatni amiben innentől kezdve el tudnék helyezkedni.

Egy programozási nyelvet szeretnék megtanulni de jelenleg nem tudom hogy melyik lenne a legjobb számomra. Amivel megprobálkoztam az a python itt nyilván hatalmas nagy segítséggel (ezelatt érsd youtube) megcsináltam a pong ot ami számomra annyiban nagy segítség volt hogy a 99%át nem értettem de legalább belekostoltam :) de ez valószínüleg az összes programozói nyelvre igaz lehet...

Olyan nyelvet szeretnék megtanulni ami hosszútávú és keresett vagyis ha megtanulom "mindig" lesz munkám.

Rengeteg akadémiát látok a neten ahol teljesen kezdő szinttől tanítják a különböző nyelvekete viszont elötte még magántanártól vennék órákat amikor csak 1/1 ben velem foglalkozik és egyáltalán meg tudjuk nézni hogy teljesen reménytelen vagyok vagy van értelme folytatnom.

Az M.I. miatt gondoltam a Pythont.

Ki szeretném kérni a véleményét annak aki "ért" is hozzá, melyik lenne a legjobb választás amit érdemes lenne elöször magántanárral , utána pedig certifikációt adó akadémiával tanulni?

Ami talán picit előny lehet hogy folyékonyan beszélek angolul és franciául persze programozásban sokra nem megyek a franciával :)

2023. aug. 21. 16:03
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

6#

Perspektívát nyertél azzal, hogy verilog házival szórakoztál és 5. félévben pedig VHDL-el.

Amúgy azért 1-2 nyelvben picit nagyobb betekintés is volt. C, C++, Java, C#.

Meg persze sokan a "Számítógépes Grafika" tantárgy kereteiben jönnek rá, hogy lehet nem akarnak játék fejlesztők lenni :D.

Fontos azért, hogy széleskörűen apró tapasztalatokat gyüjtsön az ember mielőtt eldönti mi akar csinálni.

------------------------------------------------------------

9# Nem kell durván semelyikbe sem belemélyedni, de fontos, hogy legyen perspektívája, egy alapműveltsége az embernek.

Sok kezdő interjún például tesznek fel olyan kérdéseket, hogy "Pár mondatban hasonlíts össze két programozási nyelvet." Emlékszem például Morgan Stanleyben nekem feltették, de más junior poziknál is találkoztam 1-2 ilyen kérdéssel.

2023. aug. 21. 18:41
 12/20 A kérdező kommentje:

Igen ezt teljes mértékben megértem és nagyon köszönöm a pozitív bíztatást ha csak 34 lennék és már "penge" :))) de ebből kb 37 évesen lehet valami ami némi értéket teremt és valaki fizetni is fog érte. Csak az akadémiai sima python 7 hónapos kurzus (drágább is mint a gyorsan lepörgetps képzések de jóval több óra is) A példa meg tökéletes volt ahogy mondtad is de azzal is tisztában vagyok hogy az eleje a legnehezebb viszont a Pythont azért írtam mert tényleg abszolút hülye vagyok aki még ott tart hogy azt se tudja mi mire jó és melyik irányba akar elindulni... Logikusan elnézve c vagy java lenne a legjobb kezédés ha tényleg az alapoknál akarom kezdeni hogy késöbb meg is értsem a többit...

Nyilván az informatika iránti érdeklődésem nagyon nagy de egy megélhetést szeretnék ebből késöbbre így beleinvesztálni sem vagyok rest hogy megtanuljam.

Az itteni beszélgetésből kiindulva jobban belegondolva nem azt kell kitalálnom hogy mit tanulok hanem azt hogy mi mire jó és miben szeretnék elhelyezkedni... már itt gondok vannak mert ezeket sem tudom , mármint nem azt hogy miben akarok elhelyzkedni hanem hogy egyáltalán mi mire használatos..

Én is egy hasonlatot fogok mondani hogy azért látszódjon a tudás ami bennem van: úgy nézek most mint kb Bartos Cs. István [link] ha a repülés irányításnál le kellene tennie egy repülőt biztonságosan :) na ennyire alap de legalább tiszta lapról kezdhetem az építkezést.

2023. aug. 21. 18:44
 13/20 anonim ***** válasza:
37%

Nem akarom a kedvedet szegni, de nem valószinű, hogy lesz ebből bármi is.

Aki ebben a közegben szeretné megvetni a lábát, az a legjobban akkor tesz, ha első lépésben felméri néhány tudás-teszttel, hogy megvannak e a szükséges képességei.

Ha ezen a néhány teszten jól teljesít, akkor vegyen egy alkalmas könyvet, vagy keressen egy olcsóbb oktatói programot, hogy valamennyire képet kapjon annak mibenlétéről, ami rá vár.

Még két észrevétel:

Programozás tanulására a python nem igazán alkalmas. A python hobby szintű programozgatás tanulására alkalmas csak.

Arról már most le is mondhatsz, hogy téged AI fejlesztési közegben bármire is alkalmazzanak. Ez a terület ugyanis olyan mély, magabiztos tudást és matematikai ismereteket igényel, amit csak MSc + postgrad + több év gyakorlati közeg képes nyújtani.

2023. aug. 21. 18:48
 14/20 A kérdező kommentje:

13/

Le nem fogok mondani de minden szavaddal egyetértek hidd el én amúgy is eléggé kicsi önbizalommal rendelkezem így nem élem bele magam sose semmibe de ahogy mondtad is és ahogy írtam is a kérdésben le akarom teszteltetni magam hogy egyáltalán a gondolkodás módom megfelelő e rá.

"viszont elötte még magántanártól vennék órákat amikor csak 1/1 ben velem foglalkozik és egyáltalán meg tudjuk nézni hogy teljesen reménytelen vagyok vagy van értelme folytatnom."

Elkezdeni mindenképp elszeretném és igyekezni is fogok, de lehet hogy igazad lesz és az MI-s részbe meg bele se tudok kötni ... igaz ...

2023. aug. 21. 19:00
 15/20 anonim ***** válasza:

14# Mondjuk most 34 éves vagy, tehát van még nyugdíjik 31 éved.

Ebbe lazán belefér még egy egyetemi képzés, főleg ha pénzügyileg megengedhetsz magadnak mondjuk 1,5-2 év csak egyetemre fókuszálást, utána már úgyis el tudsz helyezkedni diákmunkában.

Ellenkező esetben meg levelező.

Az a baj, hogy ha te otthon tanulsz és ne adj isten különféle túlárazott tanfolyamokra is befizetsz, csak évek múlva lesz munkát és kb ugyan ott leszel, mintha egyetemre mentél volna, csak persze diploma nélkül, így picivel kevesebb lehetőséged lesz a munkapiacon.

2023. aug. 21. 19:12
 16/20 A kérdező kommentje:

Maga a probléma ennél súlyosabb persze nem lehetettlen. 2 féle embernek mondanám magam: 1 aki nagyon elszurta és későn kapcsolt, 2 aki mindig előre szeretne haladni és rájött hogy a tanulás az egyik legjobb dolog.

34 éves vagyok 5+2 én idegenlégióval és a vele járó kiképzésekkel így c1-c2 es szinten beszélek franciául és c1-c2 szinten beszélek angolul miközben egy 8 osztályos senki vagyok szóval sajnos az esti diploma elött még egy esti éretségit is meg kellene csinálni de ez nem lehetettlen.

Most lehet hogy hülyeséget fogok kérdezni csak mert IT ba mindig jó helyekre sikerült bekerülnöm és egyben mindig én voltam a leghülyébb is és ebben nem túlzok . BIX be dolgoztam 2 cégnél is , doclerbe is lehúztam pár évet de nem voltam több mint gombnyomogató aki a rendszergazdák alá dolgozott.

Maga az elképzelés amit a fejemben van nem tudom mennyire életszerű így inkább most ezzel kezdeném: Ha elkezdek megtanulni egy bizonyos nyelvet mondjuk c++ és haladó szintre felviszem , utána elkezdek nyitni más felé de nincs iskolai végzetésgem maximum az akadémiás certifikáció nem igazán fogok tudni elhelyezkedni vele? mert ha nem akkor már itt megbukott az elképzelés és egyből az esti iskolai éretségi a következő lépés.

Anyagilag tudom magamnak szponzorálni mert az angliai munkámat (NHS rapid response call center agent) otthonról is tudom csinálni ha hazaköltözök.

A kérdés az hogy lehet hogy jobban járnék azzal hogy vissza mennék a legalapibb szintre és elkezdek éretségizni gyorsítottba és utána esti szakirányú diploma? Egyáltalán lehet ilyet? Mert ha csak a papirt nézik és 8 oszályommal teljesen mind 1 mit tudok nem vesznek fel akkor máshonnan kell megközelítenem a dolgot, feladni nem szeretném mert hülye vagyok de maga mit élet és maga a tudat hogy öreg koromban is biztos megélhetést tudok teremteni ezért ezt nagyon szivesen csinálnám és imádom az IT-t..

2023. aug. 21. 19:46
 17/20 anonim ***** válasza:

Szerintem az érettségit érdemes lenne már csak azért is lerakni, mert az egy nagyon alap dolog és ha bárhova el akarsz helyezkedni, akkor azért minimum egy érettségi kell.

Után gondolkodnék el az egyetemen, hogy szükségem van-e rá. Számomra az érettségi egy ettől független alap dolog lenne.

Otthon magadtól, munka mellett simán felkészült 2 év alatt. Az igazán jó dolog meg, hogy az érettségi tantárgyakat külön-külön is letudod tenni. Tehát megtudod csinálni, hogy 3 hónapig interzíven matekozol és utána gyorsan lerakod és így tovább.

Megint ... itt van még kb 31 éved. Nem gáz, ha egy picit időt a tanulásra szánsz.

2023. aug. 21. 20:01
 18/20 anonim ***** válasza:

17 - tel egyetértek.

Nem olyan nagy munka lenyomni egy érettségit.

Továbbá - ugyan nem ez az átlag, de - volt például olyan (levelező) hallgatóm (mérnökinformatikán), aki 40 fölött kezdte el a BSc - t, család mellett, rengeteg (de tényleg irdatlanul sok) munkát tett bele (meg hát nagyon lelkes is volt, szerette, amit csinált) és kapásból kapott is állást a BSc után, mikor meglátták a kódját, amit az interjún felvetett probléma kapcsán prezentált.

Az egyetemnek ráadásul megvan az az előnye is, hogy már közben is kiépíthetsz egy csomó kapcsolatot vagy mondjuk TDK - zhatsz, projektekben vehetsz részt, már diákként is dolgozva gyakorlatot szerezhetsz, stb.

Megjegyzem, az említett illetőnek az egyetem előtt kb annyi köze volt az IT - hoz, mint most neked (úgy tudom, nyomdászként dolgozott).

Szumma szummárum, megér(het)i egyetemre menni. (Persze csak hallgatóként, mert oktatóként - ha nincs mellékállásod, konkrétan nem élsz meg a fizetésedből (én sem véletlenül mondtam fel végül :) ))

2023. aug. 21. 22:31
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

"Ha elkezdek megtanulni egy bizonyos nyelvet mondjuk c++ és haladó szintre felviszem , utána elkezdek nyitni más felé de nincs iskolai végzetésgem maximum az akadémiás certifikáció nem igazán fogok tudni elhelyezkedni vele"

2023-ban teljesen máshogy néz ki az IT piac mint a 2010-es évek közepén amikor akkora hiány volt programozókból, hogy szinte bárkit meghallgattak és nagyon alacsony volt a léc amit meg kellett ugrani, hogy valakiből fejlesztő legyen. 8 általánossal 34 évesen akármekkora géniusz vagy, sajnos labdába sem rúghatsz, ugyanis az elmúlt pár évben rengeteg ember akart minél gyorsabban, minél kevesebb hozzáadott értékkel informatikus lenni (értsd: 4 hónapos gyorstalpalóra jelentkezik, hogy legyen egy jól fizető zsíros állása, de sem affinitása nincs hozzá, sem nem is érdekli annyira az egész hogy jó fejlesztő legyen pusztán munkaként amit meg kell csinálni is kész). Erre begyűrűzött a válság és a hiring freeze (valamint bizonyos cégeknél a leépítés is, Magyarországon még viszonylag kevés cégnél de a tengerentúlon elég rossz a helyzet) szóval jelenleg úgy néz ki a junior piac, hogy 1-1 pozícióra érkezik 100-200 önéletrajz, ahol minden embert nem fognak meghallgatni, hanem a legígéretesebbek kerülnek be a szakmai interjú részre és közülük válogatnak.

Jelenleg azok a legesélyesebbek akik rendelkeznek legalább egy BSc diplomával és mellé fel tudnak mutatni minél hosszabb és szélesebbkörű szakmai tevékenységet az egyetem mellett, legyen szó diákmunkáról, szakmai gyakornokságról, nemzetközi publikáció / konferencia részvétel, github open-source projektben való részvétel, programozási verseny stb...

Én azt javaslom ha komolyan gondolod az IT karriert és nem csak egy hirtelen fellángolás akkor érettségizz le, mellette pedig tanuld a programozást, utána pedig menj egyetemre. Nyugdíjig még bőven van időd.

2023. aug. 22. 02:12
 20/20 anonim ***** válasza:

Tényleg katonaságnál dolgoztál? Cyber security terület teli van volt katonákkal (UK-ben pláne) és a diploma annyira nem lényeg, bár nyílván jó lenne, ha lenne, viszont vannak olyan papírok amit elfogadnak és aranyat érnek. De van olyan része a szakmának, hogy physical penetration tester, oda katonaként k*rva nagy előnyöd lenne és legalább elkezdhetnél ezzel a területtel foglalkozni. Persze ez sok utazás lenne, meg otthon nem nagyon elterjedt ez a terület, pár kiváló blue teamer (védekező oldal) cég van és kb ennyi.

A technikai tudástól meg ne félj, mert nyílván nem az lenne neked való, itt biztonságban nagyon fontos az is, hogy tudj irányítani embereket és meggyőző legyél. Katonaként ez neked eléggé menne:D de amúgy ezt nem viccnek írom, tényleg sok volt katona van a szakmában.

Én semmiképp nem ajánlanám a programozást, mert gondolom te már egy jól fizető állást szeretnél és kényelmesen élni. Most ha elkezdesz programozni, kellene egy 6-8 év mire talán senior lehetnél (hiszen a nulláról indulsz diploma nélkül). Szerinten egyszerűbb lenne üzemeltetéssel foglalkozni és váltani majd cyber securityba vagy akár maradni üzemeltetésen, mert ezeket könnyebb elsajátítani és nem visz el éveket a folyamatos tanulás. Igen a fizetések teteje nem éri el a programozókét, de kit érdekel? Itthon így is kimagaslóan átlag felett fogsz keresni és egy kényelmes életet élni.

Amit még tudok ajánlani, hogy írd ki redditen ezt az r/programminghungary-re is, mert szerencsére kaptál értelmes válaszokat (ami ritka), de ott kaphatnál mégtöbb ilyet, mert sokkal több szakmabeli van ott fent.

Legutoljára pedig egy saját véleményt írnék. Szerintem maradj UK-ben, mert sokkal több lehetőséget lesz pl üzemeltetés vagy cyber security területen ÉS itthon nagy előny lesz, hogy a nagy angliában szereztél tapasztalatot és rohadt jól tudsz angolul. De nen tudom a helyzeted, lehet nem tudsz maradni valami oknál fogva, szóval ezt neked kell tudni, csak arra célzok, hogy ott könnyebb lenne elindulni és utána könnyebb lenne Mo-n állást kapni.

2023. aug. 22. 11:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!