Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Foglalkozhat valaki végzettség...

Foglalkozhat valaki végzettség nélkül programozással?

Figyelt kérdés
Sajnos gyerekkoromban nagyon kisiklott az életem ezért nem volt lehetőségem tanulni. Maradt a 8 általános. A programozás viszont érdekelne. Lehet végzettség nélkül megélni belőle? Sajnos az összes álláslehetőség amit láttam legalább középiskolához de a legtöbb egyetemhez kötött.

2023. aug. 11. 16:18
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
4%
Szerintem ha van végzettség nélküli sebészorvos vagy jogosítvány nélküli buszvezető, akkor az lehetsz. Ha nem nem. 🫨
2023. aug. 11. 23:02
 12/18 anonim ***** válasza:
5%

Én drukkolok neked, azonban felmerül(het) itt egy olyan szempont is, amit eddig nem láttam a válaszok között, mégpedig az AI....

Sokan vannak úgy, hogy ez csak egy hasznos segédeszköz, nem fog senkit sem "bántani", stb...

Nos, lehet, hogy ezért sokan lepontoznak itt majd, de én nem így látom a dolgot. A fejlődés exponenciális ezen a területen, azaz mondjuk 2 év múlva nem annyival lesz fejlettebb, mint amennyit az elmúlt két év alatt fejlődött. Csak nagyon rövid távon közelíthető lineárisan az "erősödése".

Nagy "sláger" lett ugye a chatgpt, de most képzeld el, amikor az AI mögé tesznek mondjuk egy matematikai engine - t vagy egy hasonlót, csak épp a programozás területén. Ezzel nem lehet majd lépést tartani, s ezt nem csak én gondolom így, hanem például az egykori főnököm (aki az informatika professzora (jó, ok, ez most tekintélyre való hivatkozás...na, de na :) )).

Épp a héten beszéltem vele, s ő is így látja mindezt. Ami persze nem jelenti azt, hogy nekünk van igazunk, viszont, ha igen, akkor gondolj bele, mit jelent ez rád és a tanulmányaidra nézve... mire elérnél egy vállalható szintet, már nem feltétlenül fognak alkalmazni, mert "ki leszel váltva" az AI által.

Nyilván minden területen, ahol bejön a képbe az AI (s ez bizonyosan nem csak az IT lesz) szükség lesz egy nagyon alacsony létszámú, de rendkívül magasan kvalifikált emberi dolgozóra is, mert kell, hogy legyen, aki "elviszi a balhét", azaz ellenőrzi a produktumot, s "ráüti a pecsétet", hogy rendben van, azaz jogi személyként vállalja a felelősséget, de ebbe a körbe már nem lesz olyan egyszerű bekerülni.

Kb ennyit akartam írni,de mondom, akár tévedhetek is és teljesen más irányt vesz a jövő. Majd esetleg mások - érvekkel alátámasztva - mást írnak, te pedig meghozhatod a saját döntésedet.

2023. aug. 12. 10:05
 13/18 anonim ***** válasza:
14%
Akárhogy is lesz a jövőben, minél jobban csökkennek az elvárások (ha egyáltalán), annál többen akarják majd csinálni, és nem csak alacsony végzettségűek, így a cégek vagy nekiállnak válogatni mondjuk 1000 jelentkező közül, vagy továbbra is magasan tartják a lécet, hogy kevesebben jelentkezzenek. Persze így várhatóan erősen csökkennének a bérek is. De nem hiszem, hogy ez a szakma valaha is lesüllyedne egy adatrögzítő szintjére. Tegyük fel, hogy egy nap valamiért nem lesz elérhető az AI, leáll az egész cég? Akár több napra, több hétre? Végleg?
2023. aug. 12. 10:23
 14/18 anonim ***** válasza:
10%

"De nem hiszem, hogy ez a szakma valaha is lesüllyedne egy adatrögzítő szintjére"

Én pont, hogy nem erről írtam (12. hsz - ben), hanem arról, hogy nagyon alacsony létszámú, de rendkívül magasan kvalifikált emberi dolgozóra lesz csak szükség (az AI kapcsán várható változások miatt).

2023. aug. 12. 10:32
 15/18 anonim ***** válasza:
25%
#14 Jogos, bocs.
2023. aug. 12. 10:40
 16/18 anonim ***** válasza:
16%
#12, sokan azt is kifelejtik a számításból, hogy a chatGPT, amivel már most kódot iratnak, nem is speciális kódoló, hanem csak egy általános célú AI, azaz, a minőségének emeléséhez elég volna az AI-t specializálni, néhány populárisabb programozási nyelvre ráhangolni.
2023. aug. 12. 15:03
 17/18 anonim ***** válasza:
22%

@16

Hagyd, itt csak lepontozni tudnak, de indokolni már - láthatóan - nem. :)

2023. aug. 12. 18:45
 18/18 anonim válasza:
0%
Foglalkozhat.
2023. aug. 15. 22:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!