Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mi számít kód lopásnak szoftve...

Mi számít kód lopásnak szoftverfejlesztés terén?

Figyelt kérdés

Egy saját projecten dolgozom és cégen belül rengeteg megvalósítást látok bizonyos problémákra. Sok problémát én is oldottam meg, így neki indulásnak alapból ugyan azokkal az ötletekkel állok neki az itthoni projectemnek is.

Tehát 1-2 esetben azt veszem észre, hogy szinte olyan mintha szóról szóra másolnám, pedig nem csak ugyan az a kiindulási ötlet, amit cégen belül implementáltam sajátkezűleg.

Szerintetek hol van a határ a konkrét lopás és a saját tudásom újra felhasználásánál?

Illetve mennyi inspirációt lehet etikusan egy cégek kódbázisból nyerni?

2023. júl. 22. 22:07
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
86%
2023. júl. 25. 21:13
 12/15 anonim ***** válasza:
88%

"Neked közöd nincs ahhoz, hogy a ChatGPT vagy úgy általában egy ilyen MI rendszer hogy működik, mégis úgy nyilatkozol, mintha minimum szakértője lennél a témának."

Tekintve, hogy a világ egyik vezető IT cégének dolgozom az automation r&d részlegén mint software engineer, így igen van.

Továbbá nálunk van github copilot, ami esetében pont volt külön session, ahol a jogi kérdésekről is beszéltek és bizony ezek a modellek képes létező kódot felhasználni. Maguk a Microsoft munkatársai mondták ezt. Szóvel te itt azokat hülyézed le, akik részben dolgoztak, részben pedig csak árulják ezen termékeket.

"amit ezidáig megfelelően el is végzett, pedig az én kódom a githubra vagy más kód-megosztó oldalra soha nem került fel"

Nem erről beszéltem, de láthatóan neked az olvasás is nagyon megy.

Arról beszéltem, hogy amit kapsz pl. a chatGPT-től, mint megoldás, az lehet olyan kód, ami jogilag más tulajdona, ha te ezt pénzé teszed, akkor perelhető leszel.

Erre kifejezetten felhívják a figyelmed, amikor github copilot-ot akarsz venni, sőt, külön opció is van, hogy kerülje ezen kódok generálását a copilot.

" De született már cikk is arról, hogy a ChatGPT az embernél jobb kódot volt képes generálni."

Ez érvelési hiba, de ezen a pontos ez már meg se lep.

Arról is született, hogy szar, amit csinál, akkor a logikád alapján van 2 cikk, amik egyszerre igazak és mégis ellentmondanak egymásnak.

Én is nyúztam a chatGPT-t, nagyon specifikus kérdésekben nem hogy megoldást sem tud adni, de még szabályosan hazudik is, ami félnapodat is el tudja vinni, mert azzal foglalkozol, amit állított, hogy van, pedig nincs.

"agyon okos, alkalmazott matematikával, matematikai logikával, algoritmuselmélettel és ezek határterületeivel abszolút képben lévő, a nap 8-10 órájában ilyesmivel foglalkozó tudósokra."

Igen, ezen réteg egy része szintén elmondta azt is, hogy mennyire problémás, mert hibás dolgokat is generál.

Amúgy bocs, hogy nem írtam korábban, de legalább jót röhögtem, hogy kb. mindenki lepontozott, mert annyira nicns igazad.

2023. júl. 25. 23:48
 13/15 anonim ***** válasza:
0%

"Tekintve, hogy a világ egyik vezető IT cégének dolgozom az automation r&d részlegén mint software engineer, így igen van."

Jaj, én meg az univerzum szupra-vezető IT cégénél dolgozom, a b&e&h&o&p&j&k&v részlegen, ahol is annyit keresek, hogy csak gyémántokkal kivert, kelvin klájn és ricsárd gír unokahúga által hímzett alsógatyát hordok, és a söfőröm sofőrje is tizenötcsillagos szállodában lakik, aki a reggeli kávé után csak olyan ásványvízzel öblíti ki a pofáját, amit közvetlenül Dubaiból hoztak, egy aranyszőrű teve hátán.

Látom, elég sokat gyakoroltad az önfelszopás művészetét. Szinte már profivá lettél. Azt mondjuk meg kell említeni, hogy egyelőre csak a híg fossal egyenértékű baromságokra, önellentmondásokra futja tőled, szerzői jogi területen meg azt sem tudod, merre van észak.

a csetgípíti üzeni, csak neked és a hozzád kisértetiesen hasonlóknak:

"Az itt válaszként generált kódoknak számos felhasználási módja lehet, de mindig fontos meggyőződni arról, hogy az adott felhasználás összhangban van-e a jogi keretekkel és a használati feltételekkel. A jogi kérdések bonyolultak és eltérőek lehetnek a különböző joghatóságokban, ezért a konkrét jogi tanácsért mindig konzultálj egy szakértővel."

2023. júl. 26. 04:41
 14/15 anonim ***** válasza:

"Látom, elég sokat gyakoroltad az önfelszopás művészetét. Szinte már profivá lettél."

Egy tényt írtam le, neked nincs annyi eszed, hogy fel fogd.

Azon a területen, ahol ez a cég elsősorban szerepel, hogy rendszerint a top 3-ban. Konkrét területtől függően lehet top 1, de top 3. is.

Ennyi, ez egy tény, ezt közöltem.

"Azt mondjuk meg kell említeni, hogy egyelőre csak a híg fossal egyenértékű baromságokra, önellentmondásokra futja tőled"

Látod, hogy pl. ezekről írtál volna konkrétumokat, akkor nem röhögne ki mindenki, azért mert csak játszod az eszedet. :)

"a csetgípíti üzeni, csak neked és a hozzád kisértetiesen hasonlóknak:"

Bemsáoltál valamit, ami engem bizonyít. Szép munka, ennél ostobább nehezen lehetsz. :DDDD

Pont azt állítottam, hogy bizony felmerülnek jogi kérdések és ezt írta a chatGPT. Tekintve, hogy engem nagyon lehülyéztél, így nyilván te még a chatGPT-vel sem értesz egyet. :DDDDDDD

Szánalmas. :DD

2023. júl. 26. 08:04
 15/15 anonim ***** válasza:

Szerintem attól függ, hogy a kód eredeti szerzője annak veszi-e. Van, aki annak örül, hogy a kódját mások is felhasználják.

Ha a saját kódodat használod újra, akkor nem gondolom, hogy bárki lopásnak venné. Eleve vannak olyan sablonok rész feladatokra, amiket a többség használ és akár saját magától is nagyon hasonlót ír meg. Mint a te esetedben. Egyszerű példával, az adatbáziskezelésben, a különböző keresésekben, rendezésekben, vagy más esetekre is sok más példát lehetne írni egészen az összetettekig, a többség hasonló kódot ír, mert úgy tanulta meg. Eleve ha egyszer már kidolgozta az ember a megoldást egy másik szoftverben valamire, akkor gyorsabb és ésszerűbb egy copy&paste és utána csak át kell írni a kódrészletet, amennyire szükséges.

2024. márc. 14. 06:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!