Szoftverfejlesztő távmunkában mennyire jellemző, hogy lekorlátozott céges gépet adnak?
Most készülök váltani. Eddig mindig vagy saját gépen dolgoztam, vagy a céges laptopon rendszergazda jog volt, szóval nyugodtan tudtam telepíteni, amit akartam.
Most azt mondták, hogy mivel ügyféladatokkal is fogok dolgozni így nem dolgozhatok saját gépen, mindenképpen céges gép lesz.
Azt feltételezem, hogy szoftverfejlesztőként azért nem lesz lekorlátozva a gép, de ki tudja. Nem akarok minden csipcsup Vscode vagy GIT telepítésért külön kérést feladni. Meg van pár dolog, pl. Total Commander, ami nélkül nem tudok létezni.
Német cég egyébként.
Főleg aki homeoffice dolgozik: mennyire általános, hogy admin vagy a saját céges gépen? Hogy lehet esetleg erre finoman rákérdezni a cégnél, anélkül, hogy azt hinnék, agyon akarom hackelni a gépet?
Nagy cégeknél korlátozva van a gép. Telepíteni nem tudsz rá, interneten is csak bizonyos oldalakat érsz el. Total Commander, persze, álmodozz csak :D
Olyan lehet, hogy a fejlesztőket leválasztják a központi hálózatról és dedikált fejlesztői domainben van a gépük, olyankor lehet engedékenyebb a policy. Az egyik cégnél ahol dolgozok pl. a fejlesztői gépen rendszergazda vagyok, de ott nem érem el a céges levelezést, teljesen le vagyunk választva a "normál" hálózatról. Így minden fejlesztőnek két gépe van, egy levelezésre és megbeszélésekre, egy másik fejlesztésre. De ahol csak egy gépet adnak, ott minden korlátozva van. Ha valamit telepíteni akarok, akkor kiválasztom az alkalmazástárból és a rendszergazda távolról felrakja. Sőt, mondok jobbat, az USB portok is le vannak tiltva, semmilyen file-t nem tudsz se letölteni, se feltölteni a gépre. Csak a céges filemegosztásokat használhatod, amit monitoroznak.
Nyilván torrentet nem akarok felrakni, de pl. egy Ditto nagyon hasznos, illetve én frászt kapok a Win10 menüjétől, szóval classic start-ot használok.
Az meg, hogy csak bizonyos oldalakat érsz el fejlesztőként megint őrültség, mikor rengetegszer kell dokumentációt keresni.
"Rá lehet valahogy az ilyen policyre kérdezni amúgy?"
Igen.
Felkeresed a rendszergazdát, és megkérdezed, hogy "figyu Béla, a home office-os gépek mennyire lesznek lekorlátozva?"
Tudod: kommunikáció.
Jelentkeztem egy álláshírdetésre, ami teljesen remote volt. Nem olvastam el a hirdetésben, de az egyik követelmény, hogy legyen laptopja a jelentkezőnek.
Nyílván van, de ez nagyon gáz. Csak az után néztem újra a hírdetést, hogy az interjún 10 percet kellett beszélnem a laptopomról és, hogy milyen erős.
Ezt a lehetőséget megköszöntem és visszamondtam. :D
A mostani hely ahol dolgozom ott meg korlátozás nélkül kaptam laptopot, de van rajta valamilyen megfigyelő szoftver, aminek nem néztem utána igazán, mert nem érdekel ha látják, hogy IntelliJ-ben kódolok és közben youtubeon megy valami podcast. Másra meg nem használom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!