Hogyan ne legyek rossz programozásból, ha soha, senki eddig nem mondta el, hogy mi a hibám, csak szarozott?
Nem érdekel a fejlesztés, data scientistként dolgozom egy éve, szeretem csinálni és maradni is szeretnék a területen. Az egyetemen nem igazán voltak ezzel kapcsolatban technikai tárgyaink, csak a matek meg jupyter notebookban való elemzés és adatbáziskezelés, mindent magamtól szedtem magamra szinte.
Tanultam solid elvekről, oop elvekről, programming patternekről és hasonlókról és próbálom is használni ott őket, ahol lehet, de a munkám nagy része nem oop, hanem funkcionális programozás.
Két munkahelyem volt eddig, két mentorral, az egyik annyira sem értett hozzá, mint én (konkrétan egy tízezersoros fájlt dagasztottak a projekten és minden abban volt benne, a verziókezelést meg fölösleges időpazarlásnak tartotta). A másik már jobb volt, de érdemben sosem kapta szét a kódom, inkább csak optimalizálás szempontból tett megjegyzéseket.
Több sikertelen interjúm volt, ami gyanítom, azért alakult így, mert nem írok jó kódot. Jelenleg van munkahelyem és nem tervezek váltani, mert van elég változás most az életemben, de összességében ez a hely egy melegedő, ami csak arra jó, hogy fizessen és mellette legyen időm dögivel tanulni. A domain tudásom (ml és statisztika) úgy érzem megvan, az elméletet értem, valahol az implementációnál csúszik el a dolog. Néztem már pár open source projektet, hogy ott mi hogy épül fel, de számomra rettenetesen bonyolult a fájlszerkezet és nem is teljesen értem, hogy mi mit csinál és miért van különszedve. Főleg neurális hálókkal kapcsolatos projektekről van szó, nagyjából képben vagyok, hogy ezeket hogyan alkalmazzák, de valahogy mégsem értem a tagolás logikáját és nem tudtam még elsajátítani azt a készséget, amivel a jövőbeli fejlesztésekre/bővítésekre is tekintettel tudok lenni az aktuális funkciók fejlesztése során (mert gondolom azért van értelme ennek a széttagolásnak). Nem tudok hatékonyan tervezni szerintem.
Tudom, hogy fejlődnöm kellene, de senki sem mondta még meg, hogy miben és hogy honnan tudom ezeket elsajátítani. Próbálok szép kódot írni, modulokra bontva, logikusan, átláthatóan, betartva a módszertani alapelveket, de ez még mindig közelében sincs azoknak, amiket látok és nem is értem, hogy hogyan lehetne.
Aki eddig beszólt (nem kifejezetten nekem, úgy általában), hogy valakinek szar a kódja, abból sem tudtam tanulni, mert nem mondta meg, hogy miért. Többször hallottam, hogy milyen béna jupyterhuszárnak lenni és hogy normális kódot nem tud írni a legtöbb elemző, de basszus nem tudom, milyen az a normális kód. Soha senki nem kritizálta az enyémet sem építő jellegűen, csak buzzwordökkel dobálózott.
Honnan tudjam, hogy hogy kell jól csinálni?
"Több sikertelen interjúm volt, ami gyanítom, azért alakult így, mert nem írok jó kódot."
Itt tévedsz. Az interjún az emberi mivoltodat nézik, valószinüleg ott a hiba.
Lehet nekem tanították rosszul, hogy a modulokra bontás és a verziókezelés a kód emailben küldözgetése helyett alap. My bad.
"mindent magamtól szedtem magamra szinte."
Akkor mit csodálkozol hogy nem tudsz normális kódot írni?
Programozni leginkább úgy tanulsz meg hogy bekerülsz egy multihoz ahol normálisan van megoldva az egész fejlesztési folyamat code review fázissal, CI/CD folyamatokkal, DevOps csapattal és visszab@sszák 5x az egyébként "hibátlanul működő" kódot mert nem költséghatékony, lassú, optimalizálásra szorul stb... abból tanulsz a legtöbbet ha egy kompetens senior elmondja hogy miért sz@r a kódod és mit kell tenned hogy code reviewen átmenjen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!