Szerintetek ez totál inkorrekt kérdés vagy rendben van?
Most kellene szakdolgozati témát valasztani.
A suliban elég tágan értelmezhető témaköröket adták meg, tehát kb ilyenek, hogy "IOS fejlesztés" vagy "OOP a mindennapokban".
Azért ezekbe kb bármit be lehet húzni, de a tanárok elmondták, hogy nyilván nem egy 20. híroldalt vagy szókártyás szakdogát kellene ebből kihozni.
Nekem meg épp van egy cimborám, aki már dolgozik és akkor az ő munkáját mutatnám be, tehát mondjuk az éppen aktuális projekt egy részét és azzal készítenék én is valamit.
Ez már csak azért is jó lenne, mert lenne valami rálátásom vállalati dolgokra.
Másrészt sok embertől hallottam, hogy a IK-n ez szokás is, hogy ha valaki dolgozik, akkor arról írja a szakdogáját.
Igen, lehet külső konzulensed és egy adott cégnél is megírhatod a szakdogát.
Ilyenkor az adott projectből egy "nagyobb" feladatot lekerekítenek neked. Tehát például rád bíznak egy kisebb microservice/module megvalósítását vagy éppen egy komolyabb funkciót megírását.
Viszont olyanról nem hallottam, hogy valaki nem dolgozik az adott cégnél és mégis az adott cég kódját vagy ismereteit akarja felhasználni szakdogához úgy, hogy egy ismerősétől megtudja az infókat.
Szerintem ezért az ismerősödet lazán ki is rugják és be is perelhetik.
Ilyen dolgot egyetemen meg nem engedélyeznek.
Amúgy azért jók ezek a tág fogalmak, mert a konzulensek kb bármilyen témát megengednek. Tehát "IOS fejlesztés" témában valószínűleg bármit fejleszthetsz, ami elég bonyolult egy szakdogához.
Az meg valószínűleg egy valid kérés, hogy ne csináld meg ugyan azt, amit előtted 1000 ember már megcsinált. Viszont legtöbbször egy applikáció fejlesztésénél az, hogy miről szőla dolog (szak doga szinte, ami annyira azért nem magas) teljesen mindegy, csak annyiban nyilvánul meg, hogy más lesz a változóidnak a neve és a szöveg a képernyőn.
Valószínűleg amúgy is csak egy sima crud applikációt kell csinálnod. Max kicsit felturbózni, hogy lesz benne 1 microservice, OAuth2 vagy csak sok funkció. A szakdoga egyátalán nem nagy dolog.
Köszi.
Akkor sztornó.
Egyébként pont ez az, hogy szerettem volna valami komolyabbat csinálni, mert ez a Crud dolog tényleg elég gagyi még ha valami keresővel fel is dobja az ember.
Amúgy azt hittem hogy komolyabban veszik, de igazad lehet, mert egyébként most hogy végiggondolom, tényleg vannak ilyen sztorik, hogy nagyívben leszarták a tanárok a szakdogát, legyen valami kód meg egy kis dokumentáció, aztán szevasz.
4# Azért azt is meg lehet szórni pàr érdekességgel.
OAuth2-t használasz. Csinálsz social logint.
Csinálsz valami nagyon menő központosított loggolást és exception kezelést. Azt is agyon lehet bonyolítani.
Csinálsz valamilyen microservicet, amit esetleg full más technológiával oldasz meg.
Pl.: egy Java Spring applikáció esetén esetén, menő egy másik microservicet Kotlinnal megírni.
Meg maga a frontendben a végtelenségig el lehet bonyolodni.
Plusz gondolkozhatsz üzemeltetési részen is így előjöhet a docker, kubernetes, AWS tèma is. (Mobil applokácionál is ha írsz egy külső API-t)
Meg persze rakhatsz hozzák Sonar és egyébb elemző eszközöket.
A végtelenségig lehet bonyolítani egy sima ovodás Todo listát is.
Jótanácsként mondom hogy minél ütősebb címet adj a szakdogának lehetőleg minél modernebb / felkapott technológiával kapcsolatban (Cloud, AI stb...)
Az a baj hogy sok javítótanár valóban csak átfutja a szakdogát és az alapján pontoz hogy mennyire hasznos amit csináltál, függetlenül attól hogy egy teljesen felturbózott nagyon szép megoldásokat tartalmazó CRUD alkalmazást hozol létre amibe beleölsz egy csomó munkaórát akkor is kapsz rá egy kettest vagy hármast olyan indoklással hogy egy egyszerű CRUD alkalmazás amit már több százan implementáltak előtted... más pedig aki valami orvosi képfeldolgozó szoftver alkot ami abból áll hogy beimportál 2 python libraryt és jóval gyorsabban meg van a kód az kapja az 5-öst.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!