Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » A programozás jövőjéről mi a...

A programozás jövőjéről mi a véleményetek? Most kicsit bele ástam magam a témába. Itt a fizetésekre, és az elhelyezkedésre gondolok a jövőben, 5-10-15 éves távlatokban. Leírom lenn hogy én miket olvastam, hogy gondolom, és miért érdekel. Vélemények?

Figyelt kérdés

Szóval én jelenleg középiskolás vagyok, 10. osztályban. Jövőre tervezek emelt infóra menni a programozás miatt, utána meg a jelenlegi tervem egy mérnök informatikai szak az egyetemen.

Szóval 2025 őszén fogom várhatóan elkezdeni az egyetemet, és ha minden jól megy 2029 januárjában végzek, de ha az átlagot nézem, hogy 1-2 év csúszás van, akkor tegyük fel, hogy 2030-ban, 7 év múlva fogok végezni.

Mi a véleményetek, 2030 környékén mi várható majd?

Most ahogy néztem nagy a kereslet, nagy a hiány a programozókra, nem csak az egyetemet végzettekre, hanem a "bootcamp" sulisokra is, mint a progmasters, codecool, stb....

Hiteles weboldalakat olvastam(penzcentrum, hvg, ilyesmik), és írták hogy pl a progmastersnél 95-100 % elhelyezkedik a végzetteknek a szakmában, de az egyetem végzetteknél is hasonló az arány, JELENLEG, és még 1-2 évig biztosan. Viszont a ChatGTP, és más programozási technológiáktól most mindenki tart, minden bizonytalan, csak 1-2 éves távlatban lát kb mindenki előre ahogy olvasom, viszont lehet lesz egy nagy vissza esés a programozók után pár év múlva, és az után már nehéz lesz bekerülni a szakmába.

Vélemények erről?

2023. ápr. 19. 13:47
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
66%
tok mindegy mit vegezte, hol tanultal, a lenyeg az hogy legyen tudasod es azt demonstralni is tudd. nagyon is van jelenleg jovoje az ITnek
2023. ápr. 19. 14:50
 2/16 anonim ***** válasza:
45%

A kezdőket annyira nem keresik. Nagyon sok szaktársam volt, ahogy akik több hónap késéssel találtak kötelező gyakorlatra helyet és teljesen más témában mint szerettek volna, így csúsztak.

Nekem könnyű volt, de én nagyon sok extra energiát és végeket szántam rá, hogy "könnyű" legyen a munkakeresés. Az átlag egyetemi diáknak és pályakezdőnek nagyon nehéz már most.

Én azt látom, hogy már mindenki tudja, hogy az informatikusok jól keresnek. Évekkel ezelőtt is nagymamám és baráti körében is folyamatosan a programozó unokákról beszéltek és arról, hogy milyen jól keresnek. Ha hozzájuk el jut az infó, akkor mindenkihez.

Infó irányú tanulmányos az egyik legelterjedtebb. Gazdinfó, Mérnökinfó, proginfó. Meg most az állam támogatásával megjelent az üzemmérnöki Bprof képzés is.

Csak a BME VIK-re kb 1.500 embert vesznek fel évente, ebből 30% kiesik, de a többi elvégzi (még ha csúszik is). Nem csak a BME körül forog a világ, rengeteg egyetem van itthon, rengeteg infós szakkal, így feltételezem, hogy évente minimum 10 ezer, de informatikust kitermel csak a felsőoktatás.

Erre rájönnek a bootcampek és az otthon tanultak és az OKJes (most már nem így hívják, de biztos van hasonló felnőttképzés. Régen tudom volt programozós OKJ is) Ők is rádobnak évei 2 ezret biztosan.

Meg rengeteg ember vált pályát. Sokan már közvetlenül egyetem után jönnek rá, hogy igaz gépészmérnöknek vagy fizikusnak tanultak, de inkább programoznának. Ebből kevesebb van, de láttam már sok példát rá.

Magyarul ... tolonganak be az iparba az emberek. Mindenki az ITban akar dolgozni és nagy részük programozó akar lenni.

Közben az AI eszközök már elkezdték a fejlesztők és amúgy más IT szakemberek produktivitását is növelni. Nekem minimum 1.3x jobb a produktivitásom egy ChatGPT előfizetéssel.

Ha egy fejlesztőnek a produktivitása 1.5xre nő 1-2 év mulva, az olyan mintha 1.5x annyi fejlesztő lenne a piacon. Ezen felül jön a rengeteg új kezdő és simán eltudom képzelni, hogy nagyon hamar már nem lesz hiány szakma.

Persze oké módon meg lehet élni és lehet munkát találni, de nem lesz az mint most.

2023. ápr. 19. 15:52
 3/16 anonim ***** válasza:
24%
Most írattam egy programot a chatgpt-vel, pusztán kiváncsiságból. Működik. Szerinted 2030-ra milyen lesz?
2023. ápr. 19. 16:20
 4/16 anonim ***** válasza:
33%

"Hiteles weboldalakat olvastam(penzcentrum, hvg, ilyesmik)"

ezek aztán nagyon hiteles oldalak, multkor beleolvastam egy pénzcentrum cikkbe a clickbait - Brutális fizetések IT szektorban - után részletezte az író hogy a "Data programozási nyelvhez értök iránt hatalmas a kereslet". zártam is be a cikket hogy ennyire inkompetens a területhez semmit nem értök cikkeznek róla.

2023. ápr. 19. 18:14
 5/16 anonim ***** válasza:
55%
a chatgp-t 2030ban is ember fogja programozni
2023. ápr. 19. 18:17
 6/16 anonim ***** válasza:
80%
A mérnökinformatika pont a legrosszabb szak a műfajban. Egy teljesen elhibázott koncepció felesleges szivatásokkal. A proginfó vagy a sima matek szak felé nézelődj inkább.
2023. ápr. 19. 19:23
 7/16 anonim ***** válasza:
13%

5-ös, ok! Mennyien lesznek? Mert az összes többire ott lesz/van a chatgpt. Valószínüleg beágyazzák rengeteg szoftverbe majd.

Csak egyetlen példa, az excell, megmondod mit akarsz és megcsinálja.

De lehetne még sorolni a végtelenségig.

2030-ra szakmák fognak eltűnni miatta, ebben biztos vagyok.

Már most is kidolgoz olyasmit egy pillanat alatt, amin esetleg hetekig kellett volna törpölni.

2023. ápr. 19. 20:25
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

Legyél átlag fölötti abban amit csinálsz, ez a legjobb tanács amit adni tuddok.

Kilencvenes években a .com boom során is sokan kezdtek bele a szakmába, hosszú távon mégsem lett telített a piac. Jelenleg még minding sokkal nagyobb az igény mint a kínálat, ezért ilyen jók a fizetések ebben a szektorban. Telítettség esetén is maximum egy olyan helyzet áll be amit a letöbb szakmánál jelenleg is tapasztalni lehet.

2023. ápr. 19. 22:47
 9/16 anonim ***** válasza:
13%

Szerintem tegyél le róla, hogy programozó leszel. A döntés a tied, az ehhez kapcsolódó felelősség is, de én úgy látom, hogy csak azoknak érdemes egyetemre menniük, akik nagyon elhivatottak és megvan bennük a tudásszomj.

A programozók sorai nagyon erősen meg lesznek ritkítva, mert a munka a projektek háromnegyedénél úgy néz ki, hogy azok legalább 90 %-a lekvár, amit egy tüdőbeteg ChatGPT is el tud végezni, fillérekért.

A piac ugyan még mindig expandálódik, de már messze nem olyan sebességgel, mint néhány évvel ezelőtt, ráadásul megindult a szabványosulás kora, ami nem kis részben csereszabatossá teszi a szoftvert, a firmwaret, ezzel alaposan tökön rugva a programozói társadalmat. Most már vannak kiérlelt, kész programok, amiket egy ChatGPT is karban tud tartani. Egy mikróba, funkció szinten mégis, mit tudnak még beletenni? Semmit.

Ha megnézel egy TV-t, azt találod, hogy a legtöbb a három féle fejlesztés (firmware) egyikét futtatja. Ahogy a telefonok esetében, és ez a tendencia a jövőben csak erősödni fog.

2023. ápr. 20. 03:57
 10/16 anonim ***** válasza:
82%

Az alapvető hiba ott van, hogy csak a programozást nézed, de az egyetem nem csak arra készít fel és a piac meg végképp nem csak a programozásból áll.

Most mi van akkor, ha csökken a kereslet a programozókra? Attól még ott a rengeteg másik terület, ahol a fizu ugyan az, és ugyan úgy kényelmesen dolgozhatsz otthonról. De ha már az AI miatt aggódik mindenki, akkor nem lenne jó pl olyan irányba menni?

Teljesen mindegy mi lesz a programozással, mert ha biztos munkát szeretnél, kényelmes körülményeket és jó pénzt, akkor nem igen van sajnos/nem sajnos az IT-nél jobb terület.

Ezt csak így off topicba jegyzem meg, hogy pacsi, amiért utána olvastál!:) Viszont ilyen témában a legjobb az lenne, ha angolul olvasnál erősen tudományos lapokat, ahol lebutítják ugyan, de a tudományt helyezik előtérbe. Ne felejtsd el, hogy nekik fontos a látogatottság, azt pedig nem a tudományosan valós cikkek fognak hozni. Meg soha nem fognak beszélni pl a chatgpt határairól, arra se kattint senki, szóval nagyon úgy tekints erre, hogy erősen eltorzított képet kaptál erről.

2023. ápr. 20. 05:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!