Programozók munkáját ha elveszi az AI, akkor ezután kik fogják elmagyarázni az AI-nak hogy mit programozzon?
"Mióta létezik a programozás mint szakma, folyamatosan egyszerűsödik."
Vagy nem.
Az tény, hogy a körülmények, az eszközök egyre jobbak, de ez így van az élet más területein is. Aztán ezzel vége is.
Az 1950-es években sem kellett jobban érteni a hardverhez, mint ma, ha valakinek csak egy könyvelő, bérszámfejtő programot kellett írnia és nem nyomtató meghajtót, vagy operációs rendszert.
De akinek operációs rendszert kellett írnia, az is jobban járt, mert maga a hardver nagyságrendekkel egyszerűbb volt mint a mai.
"Most azzal, hogy az AI képbe jön, még ugyanúgy nem lehet neki azt mondani, hogy: "Nosza, akkor most írjá' meg egy dokumentumkezelő/bérszámfejtő/játék szoftvert"
Ez csak a jelenlegi állapotra érvényes, ráadásul, ez is erős megkötéssel.
Azt nm lehet mondani neki, hogy "írjá' játékprogramot", de azt lehet, hogy írjon ilye-olyan függvényeket, írja meg rá a tesztet, vagy akár ennél többet is. Ráadásul, ezeket a feladatokat a ChatGPT villámgyorsan el is végzi, tehát a veszély nem a jövőre nézve nagy, hanem MÁRA nézve valósággá vált!
Szerinted mi a valószinűsége annak, hogy a megrendelő a lassú, de drága humán fejlesztőgárdát választja, ha szoftvet akar, egy olcsóbb, sokkal gyorsabb alternatíva helyett?
Csak mert, ha nem lenne a szándékosan beépített korlát, akkor a chatgpt-vel már ma is ki lehetne sz.ratni elég sok szoftver forrását, a webáruházak, portálak, közösségi site-ok kódját meg aztán különösen.
"Az 1950-es években sem kellett jobban érteni a hardverhez, mint ma, ha valakinek csak egy könyvelő, bérszámfejtő programot kellett írnia és nem nyomtató meghajtót, vagy operációs rendszert."
Ó már hogy az istenbe ne kellett volna anno érteni a hardverhez egy könyvelőprogram esetén az 50-es években. :)
Ma nemhogy a hardver tök mindegy, de az esetek nagy részében még az operációs rendszer sem számít.
"De akinek operációs rendszert kellett írnia, az is jobban járt, mert maga a hardver nagyságrendekkel egyszerűbb volt mint a mai."
A kérdés szempontjából ez nem releváns. Szerintem itt egyetlen válaszoló sincs, aki operációs rendszer fejlesztéssel foglalkozik.
"Azt nm lehet mondani neki, hogy "írjá' játékprogramot", de azt lehet, hogy írjon ilye-olyan függvényeket, írja meg rá a tesztet, vagy akár ennél többet is. Ráadásul, ezeket a feladatokat a ChatGPT villámgyorsan el is végzi, tehát a veszély nem a jövőre nézve nagy, hanem MÁRA nézve valósággá vált!"
Jó, de ahhoz, hogy ezt megirasd fele, tudnod kell neki, hogy mit mondj. Ez egy fejlesztőnek releváns, na de Kati néni azt sem tudja, hogy mi az a függvény vagy mi az az unit teszt.
"Szerinted mi a valószinűsége annak, hogy a megrendelő a lassú, de drága humán fejlesztőgárdát választja, ha szoftvet akar, egy olcsóbb, sokkal gyorsabb alternatíva helyett?"
Én nem mondtam azt, hogy nem lesz szerepe az AI-nak a szoftverfejlesztésben, hanem hogy innentől is egy külön szakma lesz az, hogy elmondd az AI-nak, hogy mit kell tudnia a szoftvernek. Lépésről-lépésre, pontosan, félreérthetetlenül, majd az eredményt ellenőrizned is kell.
Jelenleg is rengeteg helyen van használatban AI, de ettől még egy szakma sem szűnt meg.
"Csak mert, ha nem lenne a szándékosan beépített korlát,"
Semmilyen ilyen jellegű beépített korlát nincs.
"akkor a chatgpt-vel már ma is ki lehetne sz.ratni elég sok szoftver forrását, a webáruházak, portálak, közösségi site-ok kódját meg aztán különösen."
Ilyeneket manapság sem ír meg senki nulláról. Ezeket most is sablonok alapján készítik, sőt akár még össze is lehet kattintgatni őket, majdhogynem teljesen úgy, hogy egy sor kódot nem kell kézzel írnod.
"Ó már hogy az istenbe ne kellett volna anno érteni a hardverhez egy könyvelőprogram esetén az 50-es években. :)"
Azért, mert egy könyvelőprogram ezt nem kivánta meg.
"Szerintem itt egyetlen válaszoló sincs, aki operációs rendszer fejlesztéssel foglalkozik."
Ez hülyeség. Először is, az, hogy "szerinted", nem vitaalap, másodszor meg, a hardverismeret nem csak opre fejlesztésnél szükséges.
"Jó, de ahhoz, hogy ezt megirasd fele, tudnod kell neki, hogy mit mondj. Ez egy fejlesztőnek releváns, na de Kati néni "
Na itt csúcsosodik ki a kérdező kreténizmusa, te meg, úgy tűnik még társulsz is hozzá.
Senki nem állította azt, hogy minden fejlesztő ki lesz rúgva és kati néniket fognak átcsábítani a közeli CBA-ból.
Az az álláspont, hogy a programozói munkakörben alkalmazottak köre drasztikusan szűkülni fog. Nyilván a jobban képzettek azok, akik maradni fognak.
"Ilyeneket manapság sem ír meg senki nulláról. Ezeket most is sablonok alapján készítik,"
Na, ez a mondat az, ami itt, ebben a kérdésben abszolút nem releváns.
Azoknak akik az ai-tól félnek, hogy elveszi a programozók munkáját azt tudom ajánlani, hogy nézzenek utána milyen durva szinten automatizálva van a cyber securty-sek munkája. Egy hozzá nem értőnek ha elmondanám milyen sok segítségünk van, akkor kb azonnal azt kérdezné, hogy mi minek vagyunk ott. De láthatod, csak folyamatosan fejlődik az ágazatunk és egyre nagyobb kereslet van a szakemberekre:D
Most írhatnék ide programozós példákat, de cyber secnél nincs jobb példa arra, hogy ameddig egy teljesen valódi ai-t nem alkotnak, addig ezek csak mind segítik a munkánkat és nem pedig elveszik.
Egyébként mellékesen jegyzem meg, hogy a hivatalos megnevezése a sokat kereső "programozóknak" inkább szokott szoftverfejlesztő lenni, mert a programozás csak egy eszköz nekik. Tehát ha mindent is megírna az ai helyettük, akkor csak sokkal produktívabbak lehetnének és sokkal jobb termékeket alkothatnának, mert nem kellene programozniuk, amit a seniorok már amúgy se nagyon tesznek. De ha nem hiszi ezt valaki el, akkor olvasson nyugodtan utána, hogy miből áll a senior fejlesztők egy napja:D
"Ez hülyeség. Először is, az, hogy "szerinted", nem vitaalap, másodszor meg, a hardverismeret nem csak opre fejlesztésnél szükséges."
Ez hülyeség. Az, hogy "szerinted" nem vitaalap. :) Úgy látszik, megint leálltam valakivel vitatkozni, aki szerint mindenki hülye és csak ő helikopter. Beszólogatni, személyeskedni, szalmabábozni azt neked lehet, más meg ha bármit ír, akkor kretén. :)
"Az az álláspont, hogy a programozói munkakörben alkalmazottak köre drasztikusan szűkülni fog. Nyilván a jobban képzettek azok, akik maradni fognak."
Igen, ez a te álláspontod. Remek. Tehát akkor idézem a fenti mottódat: "szerinted". Tehát akkor innentől én is úgy kezelem, mint ahogy te: nem igaz. :) Már most látom, hogy teljes időpocsékolás volt veled egy másodpercre is vitába szállni. :D
Szerinted a mai fejlesztők munkája nem könnyebb, mint régen. Aha. Remek. Szerintem meg igen és az összes lépcsőfok és eszköz, ami a fejlesztési munkák könnyebbségéhez vezetett, csak azt eredményezte, hogy a szoftverek váltak komplexebbé és nem a fejlesztőket rúgták ki a francba, mert innentől elég volt fele annyi is. :)
"Igen, ez a te álláspontod. Remek. Tehát akkor idézem a fenti mottódat: "szerinted". "
Ez nem az én álláspontom, hanem az enyém is! Amellett a kb. 30 nevesebb szakújságíró, ipari vezető, szellemi hatalmasság mellett, akik erről hozzám hasonlóan vélekednek.
"Szerinted a mai fejlesztők munkája nem könnyebb, mint régen. Aha. Remek. Szerintem meg igen és az összes lépcsőfok és eszköz, ami a fejlesztési munkák könnyebbségéhez vezetett, csak azt eredményezte, hogy a szoftverek váltak komplexebbé és nem a fejlesztőket rúgták ki a francba, mert innentől elég volt fele annyi is."
Na látod, ezért vagy kretén, mert ilyen, alapjaiban hibás következtetésekre jutsz. Régen meg lehetett gazdagodni egy Norton Commanderből, egy Brics-ből, egy Tetrisből, vagy egy PacManból. Ma ennek a sokszorosát kell beletenni valamibe, hogy egyáltalán odafigyeljenek rád és akkor még tizenöt parsecre vagy a meggazdagodástól.
Valamikor régen, még gyerekkoromban megírta valaki a Prince of persia c. játékot. A munkába beletett apait, anyait. Annak ellenére gazdagodott meg a játékból, hogy a jelenlegi számítógépek ezredrésze sem volt az emberek tulajdonában. A tetris története is hasonló.
Ma a kutya oldalba nem huggyantaná, ha bárki letenne az asztalra egy hasonló színvonalú játékot. Örülhetne, ha nem röhögik körbe.
"Ez nem az én álláspontom, hanem az enyém is! Amellett a kb. 30 nevesebb szakújságíró, ipari vezető, szellemi hatalmasság mellett, akik erről hozzám hasonlóan vélekednek."
Harminc? A hány millióból? :D
De igazából én vagyok a hülye, hogy nem láttam, hogy másfél pipád van. Vagy kirinális eset vagy, vagy egy troll.
"Ma a kutya oldalba nem huggyantaná, ha bárki letenne az asztalra egy hasonló színvonalú játékot. Örülhetne, ha nem röhögik körbe."
Neked az nem esik le, hogy régen mekkora rohadt nagy munka volt a hardverkorlátokkal küzködve játéknak nehezhető, szórakoztatásra képes, valahogy kinéző, nagyon kicsike méretű játékokat megírni.
Ma az általad említett játékokat konkrétan programozói tudás nélkül össze lehet kattintgatni és nem azért, mert a fejlesztő akkora penge, hanem mert ennyivel könnyebb ma dolgozni. Ami megint csak arra világít rá, amit a te kedvenc 30 szakértőd helyett az összes többi mond: a szoftverfejlesztés könnyítő dolgok eddig mindig abba az irányba hatottak, hogy a szoftverek komplexebbek lettek, nem pedig abba az irányba, hogy innentől elég a világra kettő darab játékfejlesztő, mert konkrétan órák alatt lehet összerakni egy olyan játékot, amivel régen néhány ember több évig dolgozott...
"amit a te kedvenc 30 szakértőd helyett az összes többi mond: a szoftverfejlesztés könnyítő dolgok eddig mindig abba az irányba hatottak, hogy a szoftverek komplexebbek lettek,"
Szórakoztató kretén vagy te. A szoftverfejlesztést könnyítő dolgok magát a szoftverfejlesztést tették könnyebbé. A szoftverek komplexitásának növekedése nem azért következett be, mert volt aki kitalálta, megvalósította az integrált fejlesztő rendszert, a keresztplatformos fejlesztő eszközöket, stb, hanem azért, mert az idők során felfejlődött vas megengedett olyasmit is, amit korábban nem.
Pl, hogy John Carmack megvalósíthassa a valódi 3D-t a játékaiban. Erre neki két évet várnia kellett. Amíg a memória egy-egy MB-ját 5 000 Ft/ért adták, addig nem volt túl nagy fejlődés, be kellett érni a korábbinál 6-10 %-kal többet teljesítő processzorral. Ahogy a képi megjelenítés terén is fokozatok voltak, a CGA-tól indult a PC a maga 320 x 200-as felbontásával, a négy színnel, vagy 640 x 200 két színben. A VGA a 640 x 480-as felbontásával maga volt a csoda, a 4-16 MB-os 3Dfx kártyák meg a megvalósult menyország.
Mi a fax köze lenne ehhez a fejlesztőeszközöknek?
Game engine-ek léteztek már 1992-ben is. A gamemaker egy negyed évszázados cucc!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!