Hány évük van még a programozóknak az AI-vel szemben?
#2: Ilyen elven, akkor rengeteg más munkakört is ugyanúgy lefognak váltani. Ami csak Magyarországon több millió munkanélkülit eredményezne a közeljövőben. Mert kevés az a munkás, akit robotokkal így vagy úgy ne lehetne pótolni. Legalábbis a te logikád szerint.
Kérdezem én! Ha több millió ember melója megszűnne, akkor ennyi ember mit csinálna? Mit csinálna olyan melót, amit nem váltott ki az AI vagy a robotok? Akkor mindenki kapna munkanélküli segélyt? És akkor ki adózna? Ki tartaná fenn a gazdaságot? Így a fogyasztás is drasztikusan lecsökkenne, ami újabb és újabb munkahelyek megszűnését eredményezné. És nem lehet mindenki mérnök meg tudós meg nem is tudom mi, akiket talán nem vált le az AI (bár azokat is :D)
És mi történik egy olyan országgal, ahol hatalmas a munkanélküliség, nagyon minimális a fogyasztás, a gazdaság pang, és még a jelenlegi rossz helyzetnél is sokkal sokkal rosszabb minden? Elárulom: káosz, hatalmas nagy szakemberhiány, bár ott az AI meg a robotok, mégis a húsvér ember rosszul érzi magát, nincs pénze, cirkusz van, de kenyér nincs. És aki esetleg talpon maradna vállalkozó, az kénytelen lenne csillagászati áron dolgozni, mert drasztikusan visszaesne a kereslet. Szóval egy kezdetleges földi pokol lenne, ahol ott az AI meg a robotok, de minek?!
Nos! Kérdezem én, ki akar egy ilyen világban élni? Ezt épp ésszel be lehet látni, nem kell hozzá 4 diploma, hogy ezt eredményezné, ha elkezdenék kirúgdosni az embereket. Végső soron ez mindannyiunk tragédiája lenne!
És amit itt leírtam ez csak egy része, még 1000 másik dolog is pusztulásnak indulna, ami most nem jutott eszembe.
Szóval megéri ez bárkinek is?
És félreértés ne essék, nem az AI meg a fejlődés ellen vagyok, nekem is nagyon jók ezek a dolgok, de az emberek akkor is kellenek a munkahelyre, ha tetszik ha nem! Aki ezt másképp gondolja, az pontosan hozzájárul a jövőbeni földi pokolhoz!
Még sokáig lesznek programozók.
Itt az a kérdés, hogy ha különféle AI eszközökkel megnő a produktivitás és folyamatosan jönnek az új belépők a szakmába, akkor mennyi idő után jön el az a pont, hogy elkezd telített lenni a szakma.
Attól félek elég durván le fog menni a fizetése a programozóknak.
#3: Ahogy írod, rengeteg más munkakörből is kitúrják a munkavállalókat. A gond nálad ott van, hogy nem racionálisan, hanem érzelmi alapon kezeled a dolgot. A munkaerőt nem az A.I. fogja utcára tenni, hanem azok a cégek, akik profitteremtésben érdekeltek. Az ő érdekük az, hogy a munka el legyen végezve és lehetőleg minél alacsonyabb költséggel. Ha ezt a költségcsökkenést az olyan A.I. biztosítja, amelyik 0-24-ben képes dolgozni, pontosabb az embernél, nem megy el tápénzre vagy szabadságra, nem lesz terhes és nem fenyegetőzik azonnali felmondással, akkor a cégvezető ezt fogja választani minden olyan területen, ahol megteheti. Tudomásom szerint nem tiltja törvény, hogy a cégek robotokat alkalmazzanak a termelésben, emberek helyett. Már pedig, ha nem tiltja, akkor fognak is, mint ahogy az autógyártásban már nagyon sok részfolyamatot robotizáltak, de pl. a fényezést a maga teljességében kiváltotta a robotika. Ha valaki képben van ezen a területen, az építészet is szép lassan kitolja a perifériára a humán erőforrást, csak ott egyelőre a hatékonyság fokozásával, a humán erő optimálisabb kihasználásával operálnak, lásd, hálócsempe, roppantásos csőszerelés, meg egyéb, különféle szerelést gyorsító, egyszerűsítő technológiák.
Lehet ezen tűnődni, morfondírozni, meg lázongani is, csak a helyzet attól jottányit sem fog változni.
#6: Igen, én is erre gondoltam, hogy nem közvetlenül az AI tesz majd minket utcára, hanem ezek a cégvezetők, akikről írsz. Lehet, hogy rövidtávon megéri nekik, de hosszútávon is megfogja érni? Például egy egyszerű példa. Most van 50 megkeresése egy programozó cégnek, mert kell weboldal/webalkalmazás, de ha ennyi rengeteg ember utcára kerül, akkor valamilyen módon fogja érinteni ezeket a cégeket is a visszaesés. Akkor nem lesz 50 megkeresése, csak mondjuk 25, a profitja csökkenni fog. Így lehet rövidtávon nyereséges lesz, de hosszútávon rosszabbul jár.
Biztos láttad ezt a Tom és Jerry részt:
Nem mondom, hogy 100% ugyanez lesz, de van benne igazság.
És igazad van lehet ezen tűnődni, morfondírozni, meg lázongani is, ami rövidtávon jó lehet a cégeknek, meg úgy tűnik, hogy jó lehet, az hosszútávon nem fogja elhozni a kívánt hatást. Lehet akkor majd azt mondja, hogy bárcsak visszajönne az ember, aki elmegy szülni, meg táppénzre stb.
Egy halom munkanélküli melyik országnak lenne jó? Mert 100% hogy ez ezt eredményezné, ami pedig sok más problémát hozna magával, amiket már írtam is. És aki most azt gondolja, hogy majd elmegy gyári munkásnak, mert oda biztos felveszik. X év múlva ugyanúgy le lesznek ők is cserélve robotokra. Részben már ez most is zajlik. Közmunkás meg nem lehet annyi ember, ahány munkanélküli lenne X év múlva.
Itt egy releváns videó erről:
Releváns?
Ne szórakozz, az a figura, aki a videóban szövegel, nem akarom megbántani, de egy nulla.
Köze nincs a programozáshoz, mint szakmához.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!