Erős hármas, gyenge négyes matekkal és pocsék fizikával ne is gondolkozzak egyetemben?
Ez a két tárgy sosem volt az erősségem. Fizikából jelenleg ötösre állok, de csak azért, mert a tanárom nem veszi komolyan, egy kezemen meg tudnám számolni azon órák számát egy tanévben, ahol ténylegesen a tárgyat tanítja, és nem valami hülyeségről "beszélget".
Most 11.-es vagyok, technikumban tanulok szoftverfejlesztőnek. Nyilván a szaktantárgyakkal nincs probléma, leginkább az említettek miatt aggódok, mivel állítólag az egyetemen ezeket jobban nyomják, mint kellene, és emiatt buknak ki sokan.
Web-, mobil-, vagy asztali alkalmáz-fejlesztéssel szeretnék foglalkozni, tudtommal ehhez a fizika nem is nagyon szükséges.
Általánosban mateból megakartak buktatni. Gimiben 2-3 voltam és végül az érettsi 3-ra sikerült matekból.
Fizikából kegyelem 2-es voltam végig.
Majd kihagytam 1 évet (vagyis más szakra mentem, ahova nem kellett matek tudás, de meggondoltam magam) és csak után a jelentkeztem a BMEre. Teljesen elfelejtettem azt a pici matekot is amit tudtam. Konkrétan nem tudtam mit jelent a gyökvonás olyan szinten voltam.
BME VIK Mérnökinformatikus képzésre mentem. Augusztus utolsó hetében kezdtem el (annak is a végén) 0-ról átnézni az anyagot. Általános iskolás 8. osztályos tankönyvvel indítottam, majd elővettem a gimis mozaikos tankönveimat és sorrendben végig mentem rajtuk.
1 héten az E épületben Mozaikos tankönyvekkel jártam és tanultam az E1A/B/C termek előtti padokon. Jó páran kinevettek, de az azon a héten lévő 0. ZH-n átmentem, majd minden más matekos tantárgyon szerintem egész jó eredménnyel átmentem. Fizika1-ből 2-es és Fizika2-ből 5ös voltam.
(Most tanrend változás miatt már azt hiszem, csak 1 fizika tantárgy van)
Mindegy ... a lényeg, hogy ha eléggé akarod, akkor simán mehet. Te szeritnem sokkal jobban alaptudással rendelkezel már most, mint amivel én neki vágtam, szóval ha én megtudtam csinálni, kb bárki. Csak megfelelő energia befektetés kérdése.
"Hát tudod, azért, aki diszlexiás, az nem biztos, hogy alkalmas rádió/TV hírolvasónak."
Te szerencsés, nyilván nem olyanra gondoltam, amikor betegségről van szó. Gondoltam is hogy beleírom, de elvetettem, mert mertem feltételezni, hogy értelmes emberek járnak ide...
Jó hogy nem azt írtad, hogy lábatlant akarok focistának küldeni...
"Van akinek ehhez van tehetsége, van akinek ahhoz. Az emberek agya sem egyforma. Ha valaki olyasmibe áll bele, amit csak szeretne, de az ehhez való készsége nincs meg, azzal az egész életét elszúrhatja."
Teljes bizonyossággal állítom, hogy a közoktatás során nem derül ki a szakmák 99,99%-áról, hogy valakinek van-e érzéke vagy kedve hozzá. A szoftverfejlesztésről sem. Főleg nem matek meg fizika jegyek alapján, amiket soha, semmikor, semmilyen körülmények között nem fog használni a munkája során.
Már írtak remek válaszokat, szóval én inkább arra térnék ki, hogy miket fogtok tanulni. Annyit megjegyeznék előre, hogy igen, amit tanultok azok borzalmasan tág és nehéz témák. Viszont te nem matek szakos leszel, nem fontos értened ezeket, ha nem szeretnél matekos területre menni és nem is kérnek sok elméletet. Magyarán csak számolnod kell tudni, nem fontos értened, hogy miért csinálod azt amit, ez pedig RENGETEGET könnyít az életeden.
Mátrixok, integrálás, deriválás, határértékek, diff egyenletek. Lesznek mások is, de ezek a legnagyobb témakörök (statot és valszámot nem tekintve, azokra később kitérek).
Mátrixok kb ugyan az, mint a törtek, csak vannak szabályok, hogy hogyan csinálsz velük műveletet és már érted is az egészet. A többi csak tételek amiket nem kell értened, bemagolod és gyakorolsz vagy 30 feladatot rá.
Deriválás 5(!!) perc alatt tanulható, utána pedig van egy táblázat és onnan letudod lesni, hogy minek mi a deriváltja.
Határértéket megérteni kb 1perc sem, a definíciót tudni meg még fontosabb tételeket kb 1óra max, mert tényleg teljesen logikus az egész és semmi extra nincs benne. Ezután vannak ilyen tipikus feladatok, azokból csinálsz 30-at minden egyes fajtából és jó is vagy belőle.
Integrálást megérteni egy mondat lesz csak, konkrétan 10mp. Kiszámolni pedig... egy élet is kevés:D DE! Épp ezért vannak itt is tipikus feladatok és trükkök amiket tudsz alkalmazni. Leülsz, csinálsz 200 integrálást és kettesed meglesz.
Diff egyenletek megint csak egy borzalmasan nehéz témakör, de bevezetni őket és megérteni 10perc, aztán szerencsére itt is típusok vannak amiket le kell ülni és sz*rrá kell gyakorolni, aztán csak kapsz olyat amit felismersz so-so és megvan a kettes.
Valszám és stat már más történet. Ott a legnagyobb baj az, hogy tisztában kell lenned az elméleti dolgokkal, de nem csak bemagolni kell tudni, hamem érteni is valamennyire. Nem hiába ezeken véreznek el a legtöbben, gondolom hallottad már a hírét:D viszont amúgy számolásnál pl az integrálást tudod majd használni sokszor, szóval az nagy segítség lesz. Szóval aláírom, hogy egy nem matekosnak ez tényleg nehéz tárgy, DE! Csak valszám és stat miatt nem mennél egyetemre és maradnál diploma nélkül, mikor minden mást imádnál tanulni meg a többi matekos tárgyad is teljesíthető? Figyelj, ha más nem, akkor elmész magán órákat venni, ha kell akkor pedig felveszed vagy háromszor a tárgyadat, de előbb-utóbb úgy is sikerülni fog. Gondolj erre úgy, hogy ez az egyetlen ami a diploma útjában áll, szerintem rz fog adni annyi erőt, hogy egyedül is átvészeld majd!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!