Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mi a véleményed a ChatGPT-ről?

Mi a véleményed a ChatGPT-ről?

Figyelt kérdés
Mostmár sokadik "mesterséges intelligencia így meg úgy" cikk jön szembe, sokszor megemlítve ezt a cuccot is, de az igazság az, hogy - lehet én vagyok vak - nem látom olyan izgalmasnak, hú de nagy áttörésnek ezt az egészet.
2023. febr. 9. 20:06
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
22%

"A gyerekkel megkérdeztük, hogy milyen alakja van a földnek és nagyon ügyesen elmagyarázta, hogy mit jelent a forgási ellipszoid, és hogy 42 km különbség van a hosszúsági és szélességi átmérő között. kb jól összefoglalja a wikipédiát."

És hány embert ismersz, aki ezen a szinten sem leledzik? Pedig intelligenciájuk van. Élnek, nem döglenek éhen, döntéseket is hoznak.

A földnek egyébként föld (geoid) alakja van.

2023. febr. 9. 21:46
 12/17 anonim ***** válasza:
47%

Én már fizetek is érte:D (IT-ban dolgozok) sokkal kényelmesebb bizonyos szitukban, mint a google és nem junior vagyok, szóval nyílván amire rákeresek ahhoz azért értek, tehát nem vakon használok mindent amit mond. Emaileket szoktam még írni vele, CV-met dolgozta át (nulla kreativitásom van problémamegoldáson kívül sajnos:D) és szoktam még néha kódokat íratni is vele, nyílván egyszerűbb/monotonabb részekre gondolok itt, csak ez nem annyira easy, mert néha könnyebb nekem leírni, mint azon filózni, hogy hogyan írjam le neki részletesen hogy mit is szeretnék pontosan.

Ezeket leszámítva otthoni dolgokra is szoktam használni, mert sokkal könnyebb tőle kérdezni, mint google-vel szenvedni, de most itt 70% google és 30% ChatGPT arányra kell gondolni kb.

Viszont mivel szakmabeli vagyok, így nekem nem akkora nagy szám a ChatGPT, hogy valami világmegváltó AI-t lássak benne. Konkrétan modelleket implementálok a munkám során, tehát szerintem nyugodtan kijelenthetem, hogy van fogalmam ezekről.

Az a baj, hogy sokan azt hiszik, hogy a ChatGPT-t azt csak úgy hirtelen feltalálták és maguk a szakemberek is meglepődtek, hogy milyen jól működik. De valójában bivaly erős hardverek, sok és kegyetlen jó training data meg rengeteg ember általi finomhangolás van a siker mögött főként. Igen, top szakemberek stb stb is számít, de nem a modell lett új vagy feltaláltak esetleg valami sosem látott dolgot, "egyszerűen" csak hatalmasra duzzasztották a modellt (paramétereket) és nagyon nagyon nagyon részletesen + időt meg pénzt nem spórolva tanítgatták.

Ettől függetlenül hasznos nagyon és mivel ingyenes volt eleinte, nagyon beépült a köztudatba ami = szinte korlátlan pénz fejlesztésekre a befektetők miatt. Szóval lesznek még izgalmas dolgok, meg kíváncsi vagyok a google mit lép, mert valóban nem jobb nála a ChatGPT, de sok esetben jobban használható és ez fejlődni is fog még egy darabig majd.

Aki nem értene ezekhez és lepontozna engem, mert nincs valami sci-fi agymenésem, annak annyit írnék, hogy NEM tudod internetre kapcsolni, mert rohadtul nem így működik a modell tanítása. Kb "olyan mintha egy gyereket tanítanál", nem ültetheted a net elé, mert nincs fogalma semmiről, nem tudja, hogy mit is kellene meg hogyan tanulnia és pláne nem tudja eldönteni, hogy amit megtanult az jó-e.

Az már csak hab a tortán, hogy a mai modellek a hardverekkel tudnak skálázódni, ami ugye mondanom sem kell, hogy hatalmas gond, hiszen a fejlődése ezeknek már "nagyon belassult" és van egy fizikai határ is a szilikon chipek esetén, amit NEM lehet átlépni. Szóval ha elméletben lehetne egy mi szintünkön lévő AI a modellekből (amúgy nem nagyon), akkor is egyszerűen nincsenek elég erős hardverek hozzá és egy jó ideig nem is nagyon lesznek, mert ide hatalmas ugrásra lenne szükség.

De ettől még befog épülni az életünkbe és pl nyelvet tanulni már most mindennél jobb, hiszen beszélgethetsz vele spanyolul, majd megkéred hogy magyarul/angolul segítsen, ha valamit nem értesz. Persze beszélni nem tanulsz meg, de legalább lesz egy beszélgető partnered. Aztán később google helyett is sokkal többen fogják használni, meg etc etc sok helyre befog törni. De valami gonosz AI soha nem lesz belőle:D

2023. febr. 10. 08:11
 13/17 anonim ***** válasza:
63%

Mivel a programozás topicban tetted fel a kérdést, ezért feltételezem, hogy a programozási vonzataira vagy kíváncsi.

Én játszadozok vele azóta, hogy publikussá tették, de egyelőre nem vagyok lenyűgözve, mérsékelten használható.

Eleve van egy méretkorlátja az üzeneteknek, így aztán pl. ha megkértem, hogy itt egy JSON(viszonylag nagy, ~100 körüli property összesen), generáljál rá egy C# class-t, akkor már besz-rt, hogy túl nagy az üzenet.

Ha megkértem, hogy generáljon le egy .net core projectet, ami egy ES clusterhez meg egy RabbitMQ-hoz csatlakozik, hát ebből legalább egy félig-meddig használható cuccot kiköpött, tehát megspórolt VOLNA ~10 perc munkát, de azért ettől sem voltam hasra esve, valószínűleg 10 perc google-ban is találtam volna egy példát.

Ráadásul egy normális programozó eleve nem bízik feltétel nélkül se egy stackoverflow se egy chatgpt kódban, tehát ha tegyük fel, nem ismeri a technológiát, akkor úgyse tudja megspórolni az időt, hogy utánajárjon, hogy pontosan mit is csinál az a stackoverflow-ról copy-zott vagy chatgpt-vel generált kód.

Én mondjuk ezeket a technológiákat pont ismertem, úgy ebben a konkrét esetben gyorsan át tudtam látni, hogy oké, amit csinált, és lehet használni.

De mivel gyakran fejlesztek ilyen jellegű adatkapcsolatokkal microservice-eket, ezt a boilerplate-et akár ki is copyzhatttam volna bármelyik másik projectből.

Kíváncsiságból feltettem neki egy olyan kérdést, hogy generálja ki egy 20 elemű string tömbből az összes létező permutációt, ez tipikusan egy olyan feladat, amit egy átlag humán fejlesztő azért nem ránt elő csak úgy a kalapból egy algoritmust, kell azért gondolkodni rajta nem kicsit.

Ezt simán kiköpte 1 perc alatt.

Persze az kérdéses, hogy mennyire gyakori, hogy ilyen algoritmust kell írni :)

2023. febr. 10. 22:10
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Én is próbáltam használni a munkám során. Alap dolgokra nagyon jó, ami egzakt probléma, mint pl amit az előző válaszoló leírt. Viszont amikor egyedi problémád van, akkor már nincs a toppon. Sokszor van olyan, hogy olyan problémába ütközöm, amin azért agyalni kell, hogy hogy oldjam meg. Ilyenkor felteszem kérdésként a chatgpt-nek, hogy mit mondd rá. Sajnos nagyon csúnyán el szokott vérezni. Sőt, olyannyira, hogy amit elmondd, hogy mit csinál a kódja, ha bemásolod és leteszteled, akkor teljesen más az eredmény. Sokszor nekem a program outputját sem találja el..

Szóval szerintem információszerzésre nagyon jó, arra sokkal hatékonyabb nekem, mint a google. De az általa írt kódban én még jó sokáig nem fogok megbízni, így, hogy elhiszi a rossz kódról, hogy jó.

2023. febr. 10. 22:37
 15/17 anonim ***** válasza:
62%

A ChatGPT egy meglehetősen rövid tesztidőszak után került a felhasználók birtokába. Ez az MI, az embertől eltérően nem rendelkezik érzékszervekkel, tehát nem lát, nem hall, nem képes ízlelni, tapintani sem. Ezért a tanulása során rá van utalva az emberre, hogy megfelelően tudjon működni, hogy egy-egy információt a helyén kezelhessen, ahogy egy tanuló is rá van utalva a tanárára. Visszacsatolásra van szüksége, hogy jó irányba haladjon, ahogy anno a google translatornak is kellett. Emlékezzünk, a translator is mennyire esetlen volt tíz éve és, bár ma sem tökéletes, mennyivel jobb a korábbi önmagánál.

Ez a jövője a ChatGPT-nek is. Az anyagi vonatkozásban "ingyenes" felhasználás során mi a válaszainkkal és a kérdéseinkkel "fizetünk" a használatért. Tanítjuk, neveljük a mesterséges intelligenciát, az pedig statisztikailag értékel és javítja magát.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy ez a mesterséges intelligencia általános, tehát bármilyen témakörben választ ad, és "ért", kommunikál olyan kis szutyok országok perifériális nyelvein is mint pl a magyar és minden időpillanatban képes kiszolgálni több tízezer felhasználót.

A hardveres háttere egyébként 1 TeraBájt RAM, sok száz processzor és több hatalmas méretű adatbázis. Az, hogy ez a gép magyar, mongol, fárszi, és még vagy 180 beszélt nyelven megírt kérdéseket meg tud válaszolni, és, hogy a programozással kapcsolatos kérdéseknél bármely ismertebb programozási nyelven programot generálni, na, már ez a képesség is maga a csoda.

Tegnapelőtt kigondoltam egy próbafeladatot. Ezt részfeladatokra bontva etettem meg a ChatGPT-vel, mire az, kisebb függvény csoportok (2-6 függv) formájában, kb fél óra alatt le is generálta a ~ 2750 soros programot, amiben volt vagy 18-20 hiba, téves hivatkozás, de ezeket, úgy egy óra időráfordítás során kijavítva a program az elvárásoknak megfelelően működött. Pedig ez az MI csak egy chat robot! Mire lenne képes, ha a teljes kapacitását erre az egyetlen szegmensre, a programfejlesztésre használná?

2023. febr. 11. 05:37
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Feb 10 update

ChatGPT Plus is available in Hungary

Subscribers will receive:

General access to ChatGPT, even during peak times

Faster response times

Priority access to new features and improvements

2023. febr. 11. 05:43
 17/17 anonim ***** válasza:
37%

Bealáztam a chatgpt-t! Kértem tőle egy string splitter függvényt, amire elég gyatra, túlbonyolított kóddal reagált. Erre bemásoltam neki az én megoldásomat és ezt írta vissza a kódomra;

Igen, ez sokkal egyszerűbb és hatékonyabb megoldás a sztring bontására. A program szépen bontja a sztringet szavakra, és kihagyja a közte lévő határoló karaktereket. Az eredményt dinamikus tömbben tárolja, amelynek hosszát a szavak száma határozza meg. Az eredmény kiírása a ciklussal történik, amely végigmegy a tömb elemein, és kiírja őket a képernyőre.

2023. febr. 13. 09:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!