Home office lehetőség mennyire lehetséges 2023-ban junior programozóknak?
Sziasztok!
Idén januárban végeztem mérnökinformatikus BSc képzésen 22 évesen és most kezdek állást keresni. Kifejezetten érdekel a téma, hogy a home office lehetőség mennyire létező dolog 2023-ban és lehet-e alku tárgya akárcsak a bér?
Én egy vidéki srác vagyok ezért ha heti 1 (vagy még kevesebb pl havi 1) alkalommal kellene bejárni a cég irodájába az nekem nagyon jelentős növekvény lenne a fizetésemben, ugyanis az albérlet árát meg tudnám takarítani. A legtöbb junior pozíciónál általában 2-3 alkalom / hét személyes jelenlétet kívánnak meg, tapasztaltabb embereknél viszont jóval rugalmasabbak. Nekem egyáltalán nem okozna gondot ha itthonról kellene dolgoznom, teljesen nyugodt körülmények között élek a szüleimmel akik a fő munkaidőben (8:00 - 16:30) itthon sincsenek.
Nektek mi a tapasztalatotok, mennyire alku tárgya a home office lehetőség 1 cégnél? Meg se próbáljam beadni a jelentkezésemet ahová 2-3 nap jelenlétet írnak? A home office lehetőség mennyire befolyásolja a fizetést (értem ezt úgy hogy nekem nagyon ha nem kell albérletet fizetnem, ezért hajlandóbb lennék ugyanazt a pozíciót alacsonyabb alapbérért is elvégezni, ha HO-ból csinálhatnám, de a cégek is így gondolják vagy ugyanúgy megadják a magasabb bért ha a munka el van végezve)?
Köszi a válaszokat!
"Én szimplán nem alkalmaználak. Egy totál kezdő igenis legyen bent"
Minek? Jött a csapatunkba egy frissdiplomás egyetemista újonc akit seniorként többek között én mentorálok, őt például úgy vették fel hogy kezdetben amíg bele nem jön a munkába heti 3 napot be kell járnia.
Na most én seniorként megszoktam a munkavégzést otthonról ahonnan sokkal hatékonyabb vagyok és kényelmesebb számomra én egy kezdő betanítása miatt aki vagy megmarad a cégnél vagy továbbáll 1 hónap után biztos nem fogok heti 3 napot bevergődni a reggeli csúcsforgalomban a II. kerületből a XI. kerületbe.
A dokumentációt otthonról is el tudja olvasni egy kezdő, ha kérdése van nyugodtan keressen Teamsen, ezért nem kell az irodában ülnie. Az pedig a csávó egyéni problémája hogy mennyire motivált a munka elvégzésében és a betanulásban, nem tanár vagyok hogy mást lökdösnöm kelljen hogy "figyelj csináld már" és ülnöm felette hogy dolgozzon. Ha egy idő után látszik hogy nem csinál semmit csak az idejét bassza otthon akkor ki lesz baszva a cégtől ha pedig normális a tag és lelkes akkor otthonról is ugyanolyan jó teljesítményt tud nyújtani mint az irodából.
Egyébként 2 hétig kellett bejárnia, utána ő is heti - kétheti 1 napokat járkált be.
Cégfüggő, de normális cégnél van elég szép számú home office lehetőség, kis szar KKV és alulfizetett startupoknál pedig kevésbé ahol alapból gyenge képességűek dolgoznak.
Nem hiszem, hogy a gazdasági válság küszöbén akkora trend lenne a többmillió forintos irodabérlés. Nem is ezt tapasztalom. Olyan cégek adták be a ho-nak a derekukat, akik még covid első hulláma után sem.
Én nem írok nevet pontosan hol vagyok, mert annyira nem nagy cég, de nálunk is heti 1 kell a gyakornokoknak is!
Konkrétan rájött a cég, hogy olcsóbb ha mindenki kap laptopot, meg mindenkiben megbíznak, hogy majd dolgozni is fog, mint hogy dupla akkora irodát tartsanak fent.
Közben meg a szegény programozók lelke olyan, hogy otthonról még akár intenzívebben, többet is dolgozik. Tehát ez a cégeknek egy win-win szituáció.
"Közben meg a szegény programozók lelke olyan, hogy otthonról még akár intenzívebben, többet is dolgozik."
Ez halmozottan igaz, én például arra a napra amikor be kell mennem az irodába (szerencsére kb 2 hetente 1x) alapból nem tervezek túl sok érdemi munkát, max rutinfeladatokat ahol alig kell gondolkozni, mert mindig elterelik a figyelmemet. Állandóan hozzám szól valaki hogy mizu hogy vagyok mi van velem stb... beszélnek mellettem, röhögcsélnek ami elvonja a figyelmemet egyszerűen ilyen környezetben képtelen vagyok olyan hatékonyan és produktívan dolgozni mint otthonról nyugodt körülmények között.
Az értelmesebb cégek szép számban belátták hogy a programozás nem arról szól mint egy gyártósori összeszerelő hogy óraszámban mérni lehet a teljesítményt mert 1 óra alatt például 20 terméket szerel össze akkor 3 óra munkával 60-at fog. A hatékony programozási munkára egyszerűen nem alkalmas a reggel 8-tól 16:30-ig irodában ülés, ezért a nagy rugalmasság. Amelyik cég nem adja meg ezt a lehetőséget hogy hatékonyan dolgozz oda nem kell jelentkezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!