MS, Amazon, Google. Mi lesz itt?
Én nagyon szkeptikus vagyok ezzel a dologgal kapcsolatban. Ha valóban fenyeget az AI szakmákat, akkor én a könyvelés (főleg az egyszerűbb kontírozás), bérszámfejtés, járművezetés, ügyféltájékoztatás terén dolgozók munkáját félteném leginkább. Ezek a munkák már régóta könnyen automatizálhatónak vannak nyilvánítva.
Vegyül pl. az önvezetést. Megfeszített munkával próbálnak addig eljutni cégek (és nem a Tesla-féle kamu önvezetésről beszélek), hogy egy pár tucat szabály követéséből álló munkát automatizáljanak. Meddig jutottak? Elég sokáig. Ez már önvezetés? Koránt sem. Szerintem a mi életünkben nem fogunk elérni odáig. Az összetettebb szellemi munkák pedig fényévekre vannak ettől.
Amíg pedig a ChatGPT és a társai nem tudnak olyan kérdésekre helyesen válaszolni, hogy "hányadik leszel, ha megelőzöd egy futóversenyen a második helyezettet", addig nem kell a világon senkinek sem félnie. Ez egy kikupált keresőmotor meg egy chatbot keveréke, semmi több...
Nem értem az aggodalmat, minden 2. kérdés erről szó.
Akkor itt mindenki csak kódolgat? A fejlesztés nagy része abszolút nem abból áll, hogy lekódolod, hanem tartani kell a kapcsolatot az ügyféllel, felmérni, aprón módosítgatni, aztán tesztelni, utána ez folytatódik tovább...(azért az AI messze áll még ettől)
#5.Egyik munka sem értékesebb a másiknál, azt azért ne felejtsük el.
Nem mellesleg nem programozó, hanem fejlesztő munkálatokról beszélünk.
Utóbbi komplexebb és több mindent magával foglal, előbbit megcsinálja a bootcamp-es 1 év gyorstalpaló után. Ez utóbbit le fogja váltani, de azt is tudni kell majd használni...
"Azzal nem számolsz, hogy az AI-nak komoly költsége van, ez pedig kihat arra a területre, ahol hasznosítani fogják. Egy könyvelő bármilyen napszámossal helyettesíthető, így a munkájának értéke, zizi. A programozók viszont sokba kerülnek és a munkájuk is sokkal értékesebb."
Hát hehe, nem. Én a könyvelésnél igazából arra gondoltam, hogy vannak olyan részfolyamatai, mint a kontírozás, ami könnyen automatizálható. Maga a könyvelés viszont nem csak ebből áll, sőt... A teljes szakma még itt sem lesz kiváltható nagyjából soha, semmikor. Maximum valami végletekig egyszerűsített, könnyen átlátható, magától értetődő adórendszer esetében.
"A fejlesztés nagy része abszolút nem abból áll, hogy lekódolod"
Ezzel meg teljesen egyetértek. Hacsak nem kő egyszerű dolgokról van szó (amiket már akár 20+ éve amúgy is generál valamilyen tool és nem kézzel írod), akkor maga a kódolás a feladat nem túl jelentős része.
No meg azért érdekes lesz, hogy egy több tucat órán át tárgyalt funkciót, több száz oldalas kapcsolódó dokumentációval hogy fog egy AI beilleszteni egy működő rendszerbe... gondolom kell majd valaki, aki megmondja neki részletesen, hogy mit kéne csinálni, na és ez az ember lesz a programozó. :D
Igen vannak a dolognak ilyen externáliái, de végső soron, az ügyfél nem azért fizet, hogy a lábát simogassák, hanem szoftver kell neki, ami hasznot hajt. A fodrásznál és a műkörmösnél is van pletyi műsoron, ami kétséget kizáróan komoly hozzáadott értéket képvisel, markáns ügyfél megtartó tényező, de mégis csak a szolgáltatásért, az új frizuráért és körömért járnak oda a nők.
Ha ez így volna, akkor nem a 15-25 ügyfelükből tengődnének a könyvelők a maguk egyszemélyes kis wigvamjában dolgozgatva, hanem a társadalom krémjéhez tartoznának és kaszinókban, meg SPA szolgáltatásokra szórnák el a profitjuk nagy részét.
Jaj na jó, akkor te tényleg kötözködni jöttél ide? Tanultál valaha könyvelést, láttál valaha könyvelőt vagy amúgy bármi fingod van róla, hogy mit csinálnak? :D
Húgom alkalmazottként, könyveléssel a huszas évei közepén 700 nettókat keres. Van 3 ismerősöm, akik vállalkozóként könyvelők (alkalmazott nélkül, vagy 1-2 emberrel) és hát szerintem mindhárom a magyar felső 2-3%-hoz tartozik jövedelem alapján.
De akkor én ezt szerintem itt be is fejeztem, azt csinálsz amit akarsz. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!