Ki hány évesen kezdte el tanulni a programozást? Volt olyan aki korábban egészen más irányban dolgozott?
"Ezek szerintem valós történetek, épp azok a kamuk amit a több millió forintos tandíjú bootcampokat hirdető marketingesek kreálnak,"
igen és még a rokonomnam a barátnőjének a testvérének a mostohafia 8 általánossal milliárdos informatikus típusúak... :)
nekem is van két történetem amúgy hogy miért nem szabad hinni feltétlen ilyen történeteknek.
pályaválasztás előtt álltam 2 évvel gimiben és proginfóra akartam menni aztán ugye ilyenkor próbál az ember érdeklődni. főleg hogy lány létemre nem voltam biztos abban hogy az infó vagy programozás nekem feküdni fog mert inkább ilyen férfias dolog. az anyum élettársának szent meggyőződése volt hogy teljesen felesleges a diploma csak időpazarlás mert neki a testvérének a fia VEZETŐ FEJLESZTŐ pozícióban van egy cégnél és még okj-ja sincs csak érettségije abból is kettes matek úgyhogy ne menjek egyetemre mert felesleges bla bla bla... aztán egy esküvőn ahol mindketten részt vettünk találkoztam a sráccal és leszólítittam hogy ne haragudjon de pár szót kérdezhetek-e arról hogy milyen informatikusként a munka, milyen egy napja etc... szóval mint kiderült a VEZETŐ FEJLESZTŐ egy 5 fős vidéki startupban dolgozik amiből 1 fő a főnök 1 fő a rendszergazda 1 fő mindenes és ketten csinálnak weboldalakat wordpressben megrendelésre főleg helyi szervezeteknek cégeknek éttermeknek... amivel nincs baj mert tök normális srác volt és biztos ügyes de a rokonsága (akinek semmi köze az informatikához) úgy állította be mint ha ő senior architekt lenne egy Microsoft szintű cégnél.
a másik srác akiről híreket hallottam az anyum kollégájának a fia. ő rendszergazda OKJ-t végzett és az ő édesanyja mondta az én anyumnak hogy külföldre dolgozik nemzetközi cégnél kiberbiztonsági szakember, etikus hacker, hacker, támadásokat hárít el stb... nekem azért volt fura mert régebben helpdeskesként dolgozott Magyarországon amiről tudtam aztán hirtelen külföldön kiberbiztonsági mérnök lett ez kicsit nekem ellentmondásos volt de vele is sikerült egy telefonbeszélgetést intéznem hogy pár kérdést fel tegyek újoncként hogy ő mit javasol mit tenne a helyemben mit csinál stb... a srác is jót nevetett amikor megkérdeztem tőle hogy hogyan lett hacker vagy kiberbiztonsági mérnök mint kiderült ő SOC centerben dolgozik L1 support munkakörben egyik héten 12 órát nappal másik héten 12 órát éjjel hogy 24/7-ben figyelve legyen a rendszer, hálózati forgalom, incidensek stb... ő is kap riasztást róluk de ha nagy gond lenne akkor annyi a feladata hogy riasztja a kiberbiztonsági embereket vagy hálózatosokat de ő nem fejleszt vagy nem nyúl a rendszerbe
nekem az volt a tanulság hogy aki nem ért semmit az informatikához csak az ismerőse dolgozik informatikusként olyannak a véleményére nem szabad hagyatkozni és nagyon sokszor téves információval rendelkeznek.
ami engem illet (ha érdekel valakit...) végül én az ELTE IK-ra jelentkeztem proginfóra, a matek kicsit húzós volt az elején de szerintem belerázódtam bár van még pár vizsga hátra a diplomaosztóig... :) azóta egyébként engem is kerestek a szüleim révén ismerősök hogy hallották informatikusnak tanulok, szét tudnám-e szerelni a laptopot mert hangosan zúg a ventillátor és a mamám is hívott egyszer hogy a szomszédnak belecsapott a villám a házba meg tudnám-e szerelni a routert mert nincsen TV és internet... :)
"azóta egyébként engem is kerestek a szüleim révén ismerősök hogy hallották informatikusnak tanulok, szét tudnám-e szerelni a laptopot mert hangosan zúg a ventillátor és a mamám is hívott egyszer hogy a szomszédnak belecsapott a villám a házba meg tudnám-e szerelni a routert mert nincsen TV és internet... :)"
Mond meg nekik, hogy ebben nem tudsz segíteni, de bármikor felébresztenek, tudod a specifikáció tételét :-)
-19 évesen programoztam először egyetem. Különösképpen nem érdekelt, a matekot viszont imádtam :D.
-21 évesen kezdtem gyakornokként egy banknál(1 év után átvettek fulltimeba, junior szoftverfejlesztő voltam)
-24 évesen váltottam egy Big4 céghez, azóta is ott melózok mint szoftverfejlesztő(már 6 éve)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!