Ki hány évesen kezdte el tanulni a programozást? Volt olyan aki korábban egészen más irányban dolgozott?
15 évesen kezdtem.
25 évesen befektetői workshop versenyen top5 hely, akik előadhatták a projektet.
26 évesen az első munkahely.
27 évesen a második.
31 évesen a harmadik.
32 évesen a negyedik.
:)
11-12 évesen kezdtem el webshopokat gyártani, végül elvégeztem egy egyetemet.
28 éves koromra a tököm tele lett a határidőkkel és az agresszívan követelőző emberekkel.
Valahol útközben csináltam egy villanyszerelő képzést de sosem dolgoztam benne.
Átmentem hálózatüzemeltetés területre, majd hálózattervezésre.
Kevesebb a fizu de fényévekkel nyugisabb.
-12 évesen kezdett el érdekelni főleg Counter Strike és GTA csalások miatt
-14-15 évesen saját szervert programoztam és modokat hoztam létre
-16 évesen mod s0beit fejlesztő lettem és RakSAMPot fejlesztettem tovább
-17 évesen Mtavcsux később UGBase fórumokon admin lettem C++ és Python szekcióknak
-18 évesen mérnökinfóra mentem egyetemre ahol gólyáknak tartott Kockanap programozási verseny 1. helyezete lettem
-20 évesen demonstrátor lettem az egyetemen (Prog felzárkóztató, Prog 1 és Prog 2 oktatás) + multiban gyakornoki tapasztalat + szakdogámat az egyetemmel kapcsolatban álló kutatóintézetnél írtam
-21 évesen nemzetközi multi Bpesten
-23 évesen váltottam medior pozira másik multihoz (Bpest)
-25 évesen Mid/Sen pozi amerikai cégnek 100% remote (a cég amerikai, de a világ minden részéről foglalkoztatnak)
12 éves koromban ültem először gép elé, de már 9-10 évesen vonzott a számítástechnika.
16 éves koromban már pénzért is programoztam.
23 éves koromra egy nagy múltú, azóta sajnos felszámolt cég szoftver divíziójánál lettem vezető fejlesztő, ami talán jól hangzik, de valójában a cégnél egyedül nekem volt képesítés szintjén közöm a programozáshoz, mint tevékenységhez. Nem voltam igazi vezető, lényegében csak szervezési feladatokat láttam el, a többiek meg készségesen elfogadták a javaslataimat. Hallgattak rám.
Ugye ezek csak kamuk? 😅
Ha nem, akkor gratulálok nektek! 😀
5 évesen flippereztem és puttyoztam.
Gimibe megdicsért a számtechtanár. Aztán állítólag mindig jó voltam matekból pedig nem nagyon tanultam. Aztán mást dolgoztam 15 évig. Aztán elkezdtem programozást tanulni 2 éve, annyi előnyöm van, hogy nem kell elfelejtenem az elavult dolgokat, mivel azokat nem is tudtam. Nem helyezkedtem el mert még volt más munkám más területen. De talán majd sikerül elhelyezkedni, mert most éppen nem elavult a programozás tudásom, ezért nem akarom sokáig tologatni, lehet pár év múlva kezdhetném elölről.
Ezek szerintem valós történetek, épp azok a kamuk amit a több millió forintos tandíjú bootcampokat hirdető marketingesek kreálnak, pl:
"30 éves cukrász vagyok majd elvégeztem ezt a 4 hónapos kurzust és azonnal full-stack fejlesztő lettem"
"takarítónőként dolgoztam napi 12 órában de a jobb fizetés és a szabadabb élet miatt elvégezten az xy kurzust és ma már DevOps Engineerként otthonról élvezem a munkát"
Én statisztikus PhD végzettséggel rendelkezem, több multiban is megfordultam már elsősorban Data vonalon (Data Science / AI) viszont nekem az a tapasztalatom, hogy az interneten olvasható csodatörténetek csak marketingfogások. A legtöbb fejlesztő / IT szakember akivel dolgoztam rendelkezett egyetemi informatikus / matematikus kevesebb esetben mérnöki (villamosmérnök) végzettséggel. Előfordult olyan is (nagyon kevés esetben) hogy az illetőnek nem volt diplomája de egy született kocka volt.
Azért hatalmas különbség van 2 szakirányú végzettséggel nem rendelkező ember tudása között ha:
-valaki 10 éves korától rendszeresen programozással tölti a szabadidejét mert ez érdekli, ez számára a kikapcsolósás, ez okoz neki örömet
-vagy valaki 35 éves korában elolvassa a HVG cikkjét hogy a programozók 2 milliót keresnek egy hónapban aztán belevág a "karrierbe" hogy könnyedén milliomos lesz anélkül hogy életében irt volna egy sor kódot vagy érdekelné az egész.
És ezzel nem azt akartam mondani hogy ne válts karriert. Sosem késő elkezdeni a programozást csak számolni kell vele hogy nem olyan egyszerű mint azt elsőre gondolná az ember és az eredmény sem egyből jön. Pályakezdőként nem fogsz milliókat keresni és az első állást sem fogod betölteni azután hogy végignézel 50 órás youtube videót. Motiváció es kitartás kérdése ahol vannak kezdeti nehézségek és bele kell tenni az időt / energiát valamint folyamatosan fejlődni kell hogy elérd az "álomfizetés" kategóriát.
8 éven kezdtem Commodore 64-en Basic-ben egyszerű programokat írogatni. Ebben szerepet játszott, hogy összesen egyetlen kazettánsi játékünk volt 4 vagy 5 játékkel, a felhasználói kézikönyv pedig programozásból állt.
Utána 10 éves voltam, mikor PC-nk lett, azon QBasic-eztem, később 14 évesen Pascal, 15 évesen C, illetve középiskolában fakton volt Delphi is.
Aztán informatikai irányban mentem egyetemre, igaz ott rengeteget csúsztam, azóta többedik munkahelyen dolgozok Java fejlesztőként.
Nekem nem túl izgalmas a karrierem, de leírom. Az éveket vedd úgy, hogy "körülbelül".
- 8 éves koromban lett gépem, az info tanár leselejtezett GameStar CD-i meg Excelben hülyéskedés volt a móka, illetve info órán startlapjátékok
- 12 éves koromban lett internetünk, sokat játszottunk és modoltunk pl. San Andreas, ETS ilyesmi, info órán MS-DOS-oztunk sokat, illetve egy kis Visual Basic is volt két Mariozás közben
- 14 évesen kezdett el érdekelni a matek és az angol, ezekből keményen belehúztam a suliban, itt döntöttem el, hogy programozó leszek
- 16 évesen kezdtem foglalkozni HTML-el meg hasonló elég alapvető dolgokkal
- 18 évesen elmentem proginfora, elég sok csúszással 25 évesen végeztem, de már közben dolgoztam
- 22 évesen kerültem be egy multihoz, mint trainee, majd fél évre rá, már 23 évesen lettem hivatalosan junior fejlesztő
Nem vagyok egy nagy tehetség, van egy kis imposztor szindrómám is. De imádok fejleszteni, imádom a matekot. Ez a sok hobbim közül a szívemhez legközelebb álló. Igyekszem sokra vinni a szakmában, nekem nehezebb, mint a többieknek.
"van egy kis imposztor szindrómám is" :D Ez tetszik, főleg az Among Us után.
Én is most valahogy hasonlóan érzem magam 6-7évvel a hátam mögött, mert ez idáig angolul megszólalnom nem igazán kellet, szóval a szóbeli kepésségeim elég gyérek, ahhoz képest amit jónak gondolok. Erre felvettek egy nemzetközi multihoz, ahol majdnem minden meeting angolul megy. Az még hagyján, mert értem mit mondanak. Kérdezheted, akkor hogy vettek fel: nem volt angol rész az interjún.
Lassan 2 hónapja vagyok ott, de úgy gondolok erre, hogy:
- lehet angolban is fejlődni
- szokja a fülem a különböző akcentusokat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!