Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért nem tudok windows 10-en...

Miért nem tudok windows 10-en az 1.fiókomon fájlba írni (txt, sqlite), de másik fiókon viszont működik?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Mi okozhatja azt, hogy csak egy másik fiókon tudok fájlba írni c++ és c# kódokkal? Az 1.fiókomon c++ hibát nem ír, csak nem hoz létre új fájlt, sőt, meglévő fájlba se akar írni. C# meg UnauthorizedAccessException-t dob.

Valami tipp?

Már pár hete újratelepítettem a windows-t, mert net problémáim voltak (driver frissítés oldotta meg friss windows telepítés után).

Fontos lenne, hogy tudjam használni az 1.fiókomon is a fájlba írós kódokat, mert egyetemen zh íráshoz/zh-ra készüléshez elengedhetetlen.

2022. dec. 13. 13:00
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
had tippeljek. Amikor fileba írsz, abszolút útvonalat adsz meg, ami pedig a másik user home könyvtárába mutat.
2022. dec. 13. 13:21
 2/11 anonim válasza:
100%
Mert olyan helyre akarsz fájlt létrehozni, ahova az egyik usernek van joga, a másiknak meg nincs.
2022. dec. 13. 13:39
 3/11 anonim ***** válasza:
47%

Ezek alapján én is azt gyanítom, amit #1 mondott.

Vagy esetleg valami oknál fogva az egyik fiókban az adott mappa írásvédett, ahol a fájl létre akarod hozni. De esélyesebbnek gondolom, hogy az elérési út lesz a hibás.

De ha gondolod, töltsd fel a forráskódot (vagy ha valamiért nem akarod, akkor csak a fájlműveleteket tartalmazó részleteit), de lehetőleg valamilyen kódmegosztó oldalon (pl. pastebin) tedd, ne nyersen illeszd be ide!

Egyébként meg egy jótanács: vigyázz a rendszeredre! :-) Telepíteni csak megbízható forrásból szabad, legyen rajta megfelelő biztonsági szoftver, ésszel használd, és természetesen rendszergazdai jogú fiókot csak akkor használja, ha az indokolt!

2022. dec. 13. 13:46
 4/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Úgy próbáltam, hogy az 1.fiókom dokumentumok mappájába hoztam létre egy IOProba nevű projektet Qt creatorral, és a fájlt úgy akartam létrehozni, hogy a build mappába kerüljön. Próbáltam úgy is, hogy csak a fájl nevét adtam meg kiterjesztéssel (.txt) de az se működött. Megnéztem, hogy az is_open() mit ad vissza, és 0-t írt,vagyis nem tudta megnyitni fájlt. Már próbáltam azt is, hogy az egész dokumentumok mappánál a tulajdonságokban kiveszem a jelölést az írásvédett részből, de nem történt változás. Ugyanezt próbáltam az egész fiókom mappájával a C:/Felhasználókon belül, az se segített. 2. fiókon annak a saját dokumentumok mappájába hoztam létre egy projektet, ott viszont ugyanaz a kód pont hogy működött, és létre is hozta a fájlt.
2022. dec. 13. 20:38
 5/11 A kérdező kommentje:

[link]

tessék #3, remélem jó.

2022. dec. 13. 20:45
 6/11 anonim ***** válasza:

Na ez meg is magyaráz mindent.

A felhasználók saját könyvtárai általában minimum írásvédettek más felhasználókkal szemben.

Egy jó ökölszabály lehet, hogy a felhasználó saját könyvtárába csak olyan dolgokat tarts, amik csak annak a felhasználónak kellenek.

Azt ajánlom, hogy hozz létre a C alatt közvetlenül valami 'projects' könyvtárat és minden kis projektednek ott egy külön könyvtárat.

Ha mások is használják ezt a gépet rajtad kívül, akkor érdemes lehet berakni a te két felhasználódat egy groupba és a projects könyvtárnak pedig megadni ezt a groupot ownernek. (sajnos nem tudom, hogy ez pontosan hogy müködik windows alatt, de nem lehet túl bonyolult)

Egyébként miért használsz két külön felhasználót?

2022. dec. 14. 12:27
 7/11 A kérdező kommentje:

1 laptopon van a 2 fiók. Azért kell 2, mert az egyik (az 1., amin nem tudok fájlba írni) az mindennapos használatra van (pl játékok, egyéb programok), a másik meg külön az egyetemi dolgokhoz kell (azon működik a fájlba írás), pl előadás ppt-k, beadandók, stb.

Az 1. fiókom dokumentumok mappájában van egy direkt egyetemi dolgokat tartalmazó mappa, és azon belül külön a tárgyak, azon belül meg a projektek amikben pl fájlba írást kell gyakorolni. Az a gond, hogy én szerettem volna gyakorolni olyan kódokkal, amikben pl egy sqlite adatbázisból készül egy másolat, és abba kell rögzíteni a változtatásokat. Mivel nem hajlandó se a Qt creator, se a visual studio arra, hogy létrehozza a másolatot, ezért így nem tudom használni azt a kódot.

A 2.fiókot a szoftvertechnológia nevű tárgyam miatt hoztam létre, azért, hogy csak a szükséges dolgok jelenjenek meg az asztalon, és hogy a beadandókat ott tudjam megmutatni a tanárnak.

2022. dec. 14. 21:23
 8/11 A kérdező kommentje:
Érdekes...Az 1.fiókomba vagyok bejelentkezve, és a dokumentumok mappában lévő IOProba nevű projekt nem akar működni, de a C:/egyetem/IOProba viszont működik...A 2.fiókomon viszont a dokumentumok mappában lévő projektek is működnek...
2022. dec. 14. 21:36
 9/11 anonim ***** válasza:

Tehát te akármelyik fiókban voltál, mindenhonnan ugyanabban a fiókban próbáltál fájlt létrehozni?

Teljesen jogos, hogy nem sikerült, ahogy #6 is mondta, egyik felhasználó nem írkálhat csak úgy a másik felhasználó mappájába. Ahhoz előbb jogot kell adni rá. Ha nem csak átlépsz a másik fiókba, hanem odamásolod a futtatható fájlt, le kell, hogy fusson.

Egyébként szerintem sincs semmi gond azzal, ha 2 fiókod van. Nekem is kettő van, pont azért, ha valahol valamit meg kell mutatni, akkor véletlenül se kelljen a személyes dolgaimat is tartalmazó mappákban kutakodni.

"Mivel nem hajlandó se a Qt creator, se a visual studio arra, hogy létrehozza a másolatot, ezért így nem tudom használni azt a kódot."

Most ezt nem igazán értem. Mi az, hogy nem tudják létrehozni a másolatot?

Egyébként sem értem, minek egy sima fájlmegnyitásos "alapozó" példához QT Creator? Ne vedd sértésnek, nem bunkóságból mondom (mindenki volt valaha kezdő, én sem születtem IT-tudással a fejemben, meg senki sem), de szerintem neked komoly alapismereti hiányosságaid vannak. Ezt azért mondom, hogy ha szeretnéd, tudd, miket kellene bepótolnod. Hiszen ha informatikus leszel, mindegy, melyik területen, azért ismerned kell a használt rendszert, méghozzá egész komoly mértékben. Azt tudom javasolni, hogy VirtualBoxban kísérletezgess a Windowszal! (Meg ha komolyan gondolod az informatikusi irányt, akkor a Linuxszal is.) Ismerd meg az oprendszer felépítését, mappastruktúráját, működését.

De visszeatérve az előző problémához: mi az, hogy "nem hajlandó arra, hogy létrehozza a másolatot"? Hogyan akarod lemásolni? Ugye, nem azt is írásvédett mappában akarod létrehozni?

2022. dec. 14. 21:51
 10/11 anonim ***** válasza:

Én már belekeveredtem, hogy mikor melyik profilból melyik profil mappáit akarod elérni. :D

Tényleg nem az a baj, hogy két profilod van, hanem az, hogy azokat nem a megfelelő módon kezeled. Egyik profilból - hacsak nincs rá nyomós okunk - NEM matatunk a másik profil mappájában. Windowst igaz, már pár éve nem használok, de Linuxon például alapból nem is lehet egymás könyvtáraiba belépni. Ha két profil között adatokat kell megosztani, akkor a legcélszerűbb azt egy "közös" mappát létrehozva végezni. Természetesen aza mappa NE valamelyik profilon belül legyen! Ha van két partíció a gépeden, akkor az pont ideális erre. De ha csak egy van, akkor is létrehozhatsz mondjuk egy "Kozos" nevű mappát a C: gyökerében, és mehetnek a "közös" dolgok oda.

Vagy esetleg megfontolandó, hogy a dokumentumaidat ne is a Windows "Dokumentumok" mappájában tárold, hanem egy előbb leírt "független" helyen.

2022. dec. 14. 21:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!