Programozóként egyszerre csak egy, vagy több projekten is dolgoztok?
Szerintem semmit. Jó, ez gonosz volt.
A legtöbb "probléma" általában abból adódik, hogy sokan nem ismerik ezeket a fogalmakat, hogy mi mivel jár stb, ezért sokszor csinál olyat a scrum master, ami nem a feladata és így vegyülnek a role-ok.
Két alkalom van, amikor a scrum master-nek több dolga lehet. Amikor először bevezetik az agile módszertant, illetve innovation sprint alatt.
Ahhoz pedig hogy tisztában legyen a fogalmakkal, módszerekkel, mi hogy működik, tényleg jó lehet 1-2 training. Én pl. fejlesztő vagyok, de nekem is van SAFe certificate-em, mert az egyik training-jüket megcsináltam (részben mert a cég fizette).
Visszatérve az eredeti kérdésre, ha csak scrum master-i feladatokat látnak el, és nem több, nagy csapattal foglalkoznak, akkor elég valószínűletlen, hogy teljes állású scrum master-ek kellenek, de egyébként fel tud halmozódni sok minden, ha sok csapat van. (A konkrét feladatokat a fentebbi linken láthatod.)
Nem tudom milyen méretű csapatokról van szó nálatok, viszont az elmondottak alapján én egy olyan változtatást eszközölnék, hogy a teljes állású scrum master-eket kitenném, max egyet hagynék mondjuk valami guide-nak vagy hogy ő vezesse az ART-ot. A scrum master-eket csapatokból választanám ki, és helyette PO-kat vennék fel.
Attól függ miről kell PPT-t készíteni. Mondjuk minden csapatnál velocity-t számolni és ezeket bemutatni Inspect&adapt meeting-en lehet scrum master feladata. Az I&A meeting-et az RTE vezeti, aki hasonló szerepet tölt be, mitn a scrum master-ek, csak eggyel "magasabb" szinten, szóval ez a role annyira nem áll a scrum master-ektől messze.
De igen, a szerepkörök vegyítésével elérhető, hogy teljes állású scrum master-ek legyenek, ami egyébként nem baj, tényleg sok szerep van, ami elfér egymás mellett és időben külön-külön nem lenne teljes állás.
Arra érdemes figyelni, hogy ne kerüljenek össze egyébként egymásnak ellentmondó szerepek, pl. PO és valamilyen fejlesztő (vagy scrum master).
A PO és a fejlesztő miért ellentmondó szerepek? Nekem jól áll mindkettő egyszerre. Az ügyfél (mint végfelhasználó) elmondja, mi a üzleti problémája, amit meg szeretne oldani, és pontosan milyen jelenleg a folyamat – de ennél többre nem képes, azaz csak ködös elképzelései vannak. Viszont hogy a szoftver hogy nézzen ki, pontosan mit csináljon, hogy működjön stb. stb. ami még mindig a PO feladata lenne (nem?), azt már valahogy én találom ki nagyrészt, mivel az ügyfél erre már nem tudott mit mondani, csak várt valami megoldást.
Nekem tetszik, hogy nem más mondja meg, mit csináljak, hanem én találom ki. Volt már olyan PO-m, aki zseniális volt, öröm volt neki dolgozni, de ha ilyen nincs, akkor az is jó, ha legalább hagynak dolgozni.
A PO-nak azért elég alap szinten kell csak megértenie, hogy mi kell. A PO-nak nem kell érteni, hogy hogyan működik a program, csak annyit - új item szempontjából -, hogy mi lenne az elérendő cél. Ez pedig kb. az, amit a customer mond.
Tehát kb. annyira kell megértenie, hogy ilyen template-eket ki tudjon tölteni:
Ezután kapja meg egy architect (vagy team, mert csapat is kidolgozhatja igazából), aki a teljes item-et kisebb részekre bontja, kidolgozza, hogy melyik item-mel mit kellene csinálni, és ezeket kapják meg a team-ek.
A team meg megbecsüli.
A leírásod alapján te inkább az architect szerepkört élvezed, mintsem a PO feladatot. Hogy egyszerűen bemutassam a különbséget. A PO a "what" kérdésre ad választ, míg az architect a "how"-ra.
A különbség, ami miatt pedig nem ajánlott, hogy a PO-nak business szempontokat kell szemelőtt tartania, míg egy fejlesztőnek szakmai szempontokat. A kettő pedig ütközhet. Ha egy személy tölti be ezt a két szerepet, akkor problémás lehet ilyen esetekben, hogy a legjobb döntés szülessen.
A customer mondja meg, hogy mit kell csinálj és nem a PO. A PO közvetíti ezt, de neked a feladatod ezt követni. Azt, hogy hogy csináld, te találod ki (csapat vagy achitect).
Mivel lefelé nem szokás váltani, ezért két út áll előtted:
1) fizetésemelést kérsz.
2) munkahelyet váltasz.
#3 érdekes hogy nem tudtál rá jobb kifejezést, miközben rögtön utána le is írtad:
"egyszerre csak egy dologban tudok elmélyülni"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!